Νέες δομές μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται με τις προκλήσεις της κρίσης του κορωνοϊού, η ανησυχία για τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στους προσφυγικούς καταυλισμούς των ελληνικών νησιών αυξάνεται.

Σε τηλεδιάσκεψη, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών συζήτησε με την ελληνική κυβέρνηση για την σημερινή κατάσταση στα σύνορα και την ανάγκη να αποφευχθεί η μετατροπή της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης σε ζήτημα δημόσιας υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Frontex και ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) συμμετείχαν στη συζήτηση, τονίζοντας τη σημασία της αλληλεγγύης και της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να συμβάλει στην άμβλυνση της αυξανόμενης κρίσης.

Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τόνισε ότι έχουν ληφθεί πολλά ειδικά μέτρα για την πρόληψη έξαρσης του Covid-19 στα στρατόπεδα των νησιών. Δήλωσε, ωστόσο, πως μια περαιτέρω υποστήριξη είναι απαραίτητη.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν μεγαλύτερη υποστήριξη, εγκαταστάσεις διαμονής και ιατρικό εξοπλισμό, περισσότερες μετεγκαταστάσεις των οικογενειών, επέκταση των υφισταμένων προθεσμιών ασύλου και εξέταση του ενδεχομένου διεξαγωγής συνεντεύξεων ηλεκτρονικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πρόσθετο προϋπολογισμό ύψους 350 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα και νέα διαμερίσματα, τα οποία θα χρειαστούν έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης των αξιών μας και του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαίου της ΕΕ. Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ θα πρέπει παράλληλα να συνεχίσει τις εργασίες της σχετικά με το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που πρόκειται να παρουσιαστεί την άνοιξη.

Κοινοποίηση