Γ. Κατρούγκαλος: «Πάντα γινόταν πάρτι με τα κονδύλια ΕΣΠΑ στα ΚΕΚ» (Βίντεο)


«Από τον Μάρτιο υπήρχε άρση των περιορισμών που πράγματι υπήρχαν στο ΕΣΠΑ, για απευθείας ενίσχυση των ελευθέρων επαγγελματιών, ακριβώς λόγω της κρίσης» δήλωσε στον Δημήτρη Βενιέρη και τον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7 ο πρώην υπουργός εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Είχαμε επιστολή από την αρμόδια κοινοτική επίτροπο, προς όλα τα κράτη-μέλη και προς την Ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει δημοσιοποιηθεί και έλεγε στην κυβέρνηση ότι μπορούσε να δώσει άμεσα βοήθεια και στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους επιστήμονες, όπως έδωσε και σε όλους τους άλλους».

«Η διαδικασία, όπως έγινε τόσο γρήγορα με την τηλεκατάρτιση επιστημόνων, απέκλεισε όλα τα πανεπιστήμια, τα οποία έχουν εξαιρετικά ΚΕΚ. Αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι ήταν αρκετό μόνο για όσους ήταν προειδοποιημένοι από την κυβέρνηση, ότι επρόκειτο να γίνει τέτοια πλατφόρμα», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Δημοσιεύματα δείχνουν, ότι υπάρχουν διασυνδέσεις αρκετών από αυτών, που πήραν τα προγράμματα με κυβερνητικά στελέχη και στο υπουργείο Εργασίας. Το μεγάλο διαφαινόμενο σκάνδαλο φαίνεται να έχει να κάνει με τις πλατφόρμες. Φαίνεται ότι όλη η υπόθεση έγινε για να δοθεί ένα μεγάλο δώρο 80 εκ. σε φιλικούς προς την κυβέρνηση επιχειρηματίες».

Αναφορικά με τα ΚΕΚ, ο πρώην υπουργός είπε ότι «είχαμε προσπαθήσει να βάλουμε κάποια κριτήρια, ήταν από τα πράγματα που γινόταν πάρτι πάντοτε, γιατί κακά τα ψέματα το κριτήριο των κυβερνήσεων πολλές φορές, εμείς προσπαθήσαμε να το αποφύγουμε, ήταν ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στο ΕΣΠΑ, να πάνε, χωρίς να εξετάζουμε ούτε την ποιότητα, ούτε το αποτέλεσμα της κατάρτισης».

«Ο κ. Μητσοτάκης είπε στο διάγγελμά του ότι η ‘λογοδοσία είναι σύμφυτη με τη Δημοκρατία’ και παρόλα αυτά αρνείται να πάει στη Βουλή και να απαντήσει στην κοινοβουλευτική ερώτηση που του απευθύνει ο κ. Τσίπρας, ενώ τα ερωτήματα είναι πολύ εύλογα, όπως φάνηκε. Για να αποφύγει να απαντήσει απευθείας στα ερωτήματα, φαίνεται ότι θέλει να μετατρέψει τη συζήτηση σε μία ενημέρωση πολιτικών αρχηγών, κάτι που είχαμε και πριν από το Πάσχα και που δεν επιτρέπεται από τον κανονισμό της Βουλής. Από τη στιγμή, που δεν είναι μόνο πολιτική ευθύνη, γιατί εμείς θέτουμε και ζήτημα σκανδάλου, δεν μπορεί να μείνει έτσι το πράγμα, είναι σαν να κρύβεται η κυβέρνηση, να αναλαμβάνει μισή την ευθύνη για να μην την πάρει ολόκληρη» δήλωσε ο πρώην υπουργός.

Κοινοποίηση