Τα πραγματικά «θύματα» του ιού δεν είναι μόνο όσα καταμετρώνται καθημερινά (Άρθρο)


Άρθρο της Ελισσάβετ Διδασκάλου
Εκπαιδευτική ψυχολόγος*

Δυστυχώς, τα πραγματικά «θύματα» του ιού δεν είναι μόνο όσα καταμετρώνται καθημερινά. Υπάρχει και ένας διαφορετικός αριθμός «κρουσμάτων» που πρέπει να φωτιστεί.

Άνθρωποι με σωματικές και ψυχικές ασθένειες, οι οποίες εκδηλώθηκαν ή επιδεινώθηκαν το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του ιού. Κάποιοι από εμάς είναι στην ευνοϊκή θέση να έχουν τη στήριξη της οικογένειας ή του περιβάλλοντός τους, να διαθέτουν τα μέσα αλλά και τα ψυχικά αποθέματα για να αντέχουν τις επιπτώσεις της νέα πραγματικότητας που βιώνουν. Δεν έχουν όλοι αυτήν την τύχη.

Η αιφνίδια και σοκαριστική ανατροπή της ζωής τους, η μοναξιά, η ψυχολογική πίεση του εγκλεισμού, ο τρόμος για τη μετάδοση και εξέλιξη της νόσου τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους, η αναγκαστική εργασία από κάποιους κάτω από δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, η αβεβαιότητα για το οικονομικό και επαγγελματικό μέλλον, τα αυξανόμενα οικογενειακά προβλήματα και οι συγκρούσεις εντός σπιτιού, ο περιορισμός της ελευθερίας προκάλεσε την εμφάνιση κι άλλων θυμάτων.

Σε πολλές περιπτώσεις ο πόνος και ο φόβος σωματοποιήθηκαν και εξελίχθηκαν σε άλλης μορφής σωματικές ασθένειες. Ψυχικές διαταραχές ενηλίκων αλλά και παιδιών αναδύθηκαν ή ενισχύθηκαν λόγω εγκλεισμού, όπως και οι εξαρτήσεις προς κάλυψη συναισθηματικού κενού. Επίσης, ακούμε καθημερινά ειδήσεις για ατυχήματα ή άλλους «αιφνίδιους» θανάτους που φαινομενικά δε συνδέονται με τον ιό! Ας μην υποτιμούμε τον ψυχολογικό παράγοντα!

Όσο σημαντική είναι η πρόληψη για τη μη επέκταση του ιού εξίσου σημαντική είναι η ανθρώπινη σχέση, η επαφή, η επικοινωνία και άλλες τόσες προσωπικές δραστηριότητες που είναι αναγκαίες για την ψυχική ισορροπία και σωματική υγεία του καθενός. Μην τις υποτιμούμε.

Μπορούν να πραγματοποιηθούν στο μετρό που είναι εφικτό τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας. Και το σημαντικότερο, ας επιδείξουμε αλληλεγγύη όταν διακρίνουμε ότι υπάρχει ανάγκη στον συνάνθρωπο.
Όταν αναγνωρίσουμε ανησυχητικά σημάδια στον διπλανό μας, μην τα αγνοούμε και μην τα προσπερνάμε.

Ας κάνουμε μια προσπάθεια προσέγγισης, υποστήριξης και όταν κρίνεται απαραίτητο να πάρουμε την πρωτοβουλία και να ζητήσουμε βοήθεια και καθοδήγηση από ειδικούς ψυχικής υγείας. Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να το κάνουν για τον εαυτό τους!

*Το Παιδικό Εργαστήρι της Ελισσάβετ Διδασκάλου βρίσκεται επί της οδού Ελ. Βενιζέλου 23 (4ος όροφος), στο Σιδηρόκαστρο.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2323111482 & 6907330003.

Επισκεφθείτε τη σελίδα της Ελ. Διδασκάλου πατώντας εδώ.

Κοινοποίηση