ΔΑΟΚ Σερρών: Πως πρέπει να γίνουν οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση της καρπόκαψας των μηλοειδών


H Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας ανακοινώνει τα παρακάτω:

Σύμφωνα με το δίκτυο φερομονικών παγίδων που τοποθετήθηκαν από την 1η Απριλίου, ξεκίνησε η 1η πτήση της καρπόκαψας των μηλοειδών (μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά) στις πεδινές περιοχές της ΠΕ Σερρών (πρώτες συλλήψεις από 19/4 έως και 26/4).

Στην περιοχή των Σερρών το έντομο συμπληρώνει συνήθως 3 γενιές ανά έτος. Οι νεαρές προνύμφες που προέρχονται από τα ωά της 1ης γενιάς περιφέρονται ορισμένες ημέρες έξω από τους καρπούς πριν εισχωρήσουν σε αυτούς. Το έντομο αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 10 – 34 ο C. Οι πτήσεις των ενηλίκων ευνοούνται από θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 13 ο C και η ωοτοκία από θερμοκρασίες 12 – 27 ο C.

Το καρπίδιο της μηλιάς είναι ευαίσθητο σε προσβολές όταν έχει διάμετρο περίπου δύο εκατοστά και αρχίζει να χάνει το χνούδι του. Σύμφωνα με τις συλλήψεις αναφέρεται ενδεικτικά ως κατάλληλος χρόνος ψεκασμού ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φαρμάκων ως εξής. Αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν εντομοκτόνα με ωοκτόνο δράση συνιστάται ο ψεκασμός να γίνει άμεσα.

Σε περίπτωση που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν προνυμφοκτόνα οι ψεκασμοί να γίνουν μετά τις 10 Μαΐου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, το συγκεκριμένο δελτίο παρέχει μία τάση της πορείας των πληθυσμών η οποία μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αγροτεμάχιο. Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις παρατηρήσεις τους και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα (πολλές ή λίγες προσβολές τα προηγούμενα χρόνια), το φαινολογικό στάδιο της καλλιέργειας (εξαρτάται από την πρωιμότητα ή όχι της περιοχής και της ποικιλίας), τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες (καλοκαιρία και υψηλές θερμοκρασίες ή βροχοπτώσεις) και τον τρόπο δράσης του εφαρμοζόμενου εντομοκτόνου (ωοκτόνο ή/και προνυμφοκτόνο).

Πιθανόν ο συγκεκριμένος ψεκασμός να χρειαστεί επανάληψη μετά από 10-14 μέρες ανάλογα με τις συνθήκες.

Οι ψεκασμοί πρέπει να είναι επιμελημένοι με διαβροχή όλης της φυλλικής επιφάνειας και να φθάνουν και στα ψηλά τμήματα των δένδρων.

Η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται από κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων και να εφαρμόζονται πιστά οι οδηγίες χρήσης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών στο τηλ. 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος).

Κοινοποίηση