Λ. Αβραμάκης: «Σεβασμός στο δημόσιο χρήμα σημαίνει γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ»


Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, συμμετείχε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σε συνεδρίαση με θέμα την ενημέρωση του Κοινοβουλίου από το Υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό.

Αφού χαιρέτησε την σταδιακή άρση της καραντίνας τόσο για τη λειτουργία της αγοράς, όσο και για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, ο Λευτέρης Αβραμάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι:

1. Η όποια επιτυχία στον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού πιστώνεται στον ελληνικό λαό που στη συντριπτική του πλειοψηφία πειθάρχησε και περιόρισε τις δραστηριότητές του. Αν κάτι μπορεί να πιστωθεί στην κυβέρνηση είναι ότι εκχώρησε τον έλεγχο σε μια επιστημονική ομάδα και αποδέχτηκε το σύνολο των εισηγήσεών τους.

2. Έχει καταρρεύσει με πάταγο και σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε ιδεολόγημα του νεοφιλευθερισμού περί υπεροχής της ιδιωτικής αγοράς. «Ελπίζουμε ότι έχει φύγει και από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης η προώθηση των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα στο χώρο της υγείας. Το ΕΣΥ, οι δημόσιες δομές υγείας γενικά απέδειξαν ότι είναι το μόνο σύστημα που μπορεί να ανταποκριθεί σε συνθήκες σαν και αυτές που δημιούργησε ο κορονοϊός σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την πραγματική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, για την στελέχωση και την κάλυψη των κενών στις δομές υγείας όλων των βαθμίδων και σε όλη την Επικράτεια, ιδίως στις πόλεις της επαρχίας. Δεν αρκούν τα καλά λόγια και τα χειροκροτήματα. Χρειαζόμαστε πράξεις που να αποδεικνύουν ότι θέλουμε να κάνουμε το δημόσιο σύστημα υγείας ακόμα πιο δυνατό, ακόμα πιο αξιόπιστο, χωρίς να αλλοιώνεται ή να αμφισβητείται ο δημόσιος χαρακτήρας του, χωρίς να αμφισβητείται η θέση του για την παροχή υπηρεσιών υγείας στο σύνολο της κοινωνίας» επεσήμανε ο κ. Αβραμάκης.

3. Η αναφορά του Υπουργού Υγείας στις ιδιωτικές δωρεές για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας και κυρίως η αποστροφή του λόγου του περί σεβασμού του δημοσίου χρήματος που είναι χρήματα των φορολογούμενων της χώρας, είναι οξύμωρη όταν εκφέρεται από μέλος αυτής της κυβέρνησης της ΝΔ.
«Η κάθε κυβέρνηση οφείλει να σέβεται τα χρήματα των φορολογούμενων, το δημόσιο χρήμα και να το αποδεικνύει στην πράξη. Δεν είναι σεβασμός του δημοσίου χρήματος ο χορός εκατομμυρίων που στήθηκε όλο αυτό το διάστημα με τα εκατομμύρια να μοιράζονται σε ΜΜΕ χωρίς κανείς να ξέρει πόσα πήραν για να μεταδίδουν μηνύματα που όφειλαν να μεταδίδουν δωρεάν. Δεν είναι σεβασμός του δημοσίου χρήματος ο διπλασιασμός της τιμής που αποζημιώνει το κράτος για τη χρήση των ιδιωτικών μονάδων εντατικής θεραπείας την περίοδο του κορονοϊού, αλλά δώρο στους κλινικάρχες. Δεν είναι σεβασμός του δημοσίου χρήματος τα εκατομμύρια που μοιράστηκαν στους εργολάβους ως αντιστάθμισμα για τη μειωμένη διέλευση από τα διόδια. Δεν είναι σεβασμός του δημοσίου χρήματος τα εκατομμύρια που προωθήθηκαν για την περιβόητη τηλεκατάρτιση μέσω voucher για τους επιστήμονες προκειμένου να βγάλουν μέσα σε αυτή την κρίση πακτωλό χρημάτων οι πλατφόρμες φίλων και κολλητών της κυβέρνησης. Δεν είναι σεβασμός του δημοσίου χρήματος η απευθείας ανάθεση σε εταιρία επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του έργου της προμήθειας απολυμαντικών στις φυλακές όλης της χώρας,» υπογράμμισε ο Σερραίος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης ζήτησε απαντήσεις και σε ότι αφορά την διαδικασία των διαγνωστικών τεστ για τη διαπίστωση εάν κάποιος έχει τον κορονοϊό, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα συγγενικού του προσώπου, το μοναδικό κρούσμα στο Νομό Σερρών το οποίο και κατέληξε, λέγοντας ότι «το άμεσο συγγενικό περιβάλλον του συγκεκριμένου ανθρώπου που κατέληξε, ζήτησε να υποβληθεί σε τεστ προκειμένου να διαπιστώσει εάν ο κορονοϊός έχει μεταδοθεί σε κάποιο από τα άτομα που ήταν σε επαφή μαζί του κάτι που δεν έγινε λόγω των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ, ο οποίος και ενημέρωσε ότι δεν γίνονται τα τεστ παρά μόνο εάν κάποιος παρουσιάσει συμπτώματα που δεν υποχωρούν μετά από 3 ημέρες».

«Πόσα τεστ τελικά έχουν γίνει από τις δημόσιες υπηρεσίες και πόσα από ιδιωτικές εταιρίες έναντι αδρής μάλιστα αμοιβής» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Κλείνοντας ο Λευτέρης Αβραμάκης αναφέρθηκε στις παλινωδίες της κυβέρνησης και της επιστημονικής επιτροπής που γέμισαν αμφιβολίες την κοινή γνώμη υποστηρίζοντας ότι τα σχολεία και τα παιδιά αποτελούν υγειονομικές βόμβες και πρέπει να κλείσουν για να αναιρέσουν τώρα και να λένε ότι πρέπει να ανοίξουν. Που χαρακτήριζαν επικίνδυνη τη χρήση της μάσκας από το σύνολο του πληθυσμού και σήμερα υποστηρίζουν ότι αυτή πρέπει να είναι υποχρεωτική.

Τέλος, ο Βουλευτής Σερρών ζήτησε ενημέρωση για το αν η κυβέρνηση επεξεργάζεται κάποιο σχέδιο για την περίπτωση έξαρσης του κορονοϊού το φθινόπωρο, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο χρονικό σημείο μέχρι την δημιουργία εμβολίων.

«Ενδεχόμενο 2 ο lockdown το Φθινόπωρο, θα αποδεκατίσει πλήρως την ελληνική κοινωνία και την οικονομία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε μάλιστα την κυβέρνηση και ειδικά τον Υφυπουργό Υγείας να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της παραγγελίας 16 εκατ. εμβολίων για 10 εκατ. πληθυσμό όπως είχε γίνει στο παρελθόν από την κυβέρνηση της ΝΔ για την γρίπη όταν και πάλι ο κύριος Κοντοζαμάνης υπηρετούσε σε κρίσιμο για τη δημόσια υγεία και τους πόρους της πόστο.