Στη θεμελίωση του νέου διυλιστηρίου της πόλης των Σερρών ο Απ. Τζιτζικώστας

Παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η τελετή θεμελίωσης του νέου διυλιστηρίου νερού στον Άγιο Ιωάννη Σερρών.

Το σημαντικό αυτό έργο, που θα εξυπηρετήσει το 60% των αναγκών υδροδότησης της πόλης των Σερρών και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θεμελίωσε ο κ. Τζιτζικώστας, με τον Δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σερρών Αλέξανδρο Χαλκιόπουλο.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τις Σέρρες και όλη την Κεντρική Μακεδονία. Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου με ευρωπαϊκούς πόρους 5.885.000 ευρώ το νέο διυλιστήριο των Σερρών, που όχι μόνο θα καλύψει τις υδροδοτικές ανάγκες της πόλης, αλλά θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη υδροδότησή της τα επόμενα πολλά χρόνια, θα συμβάλλει στην έξυπνη διαχείριση των υδατικών πόρων, ενώ θα διασφαλίσει πολύ σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη στον Δήμο και στους πολίτες. Σε συνδυασμό με τον νέο κεντρικό αγωγό ύδρευσης μήκους τριών χιλιομέτρων, που επίσης χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 1,4 εκ. ευρώ και τον οποίο ήδη δρομολογήσαμε, διασφαλίζουμε τις πιο σύγχρονες υποδομές ύδρευσης, που θα εξυπηρετήσουν για τις επόμενες τουλάχιστον έξι δεκαετίες την πόλη των Σερρών. Τα δυο μεγάλα έργα ύδρευσης αποτελούν τη μεγάλη παρακαταθήκη που αφήνουμε σε συνεργασία με τον Δήμο στις Σέρρες και θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, οι οποίοι θα απολαμβάνουν καθαρό, ποιοτικό και επαρκές πόσιμο νερό. Η νέα εγκατάσταση επεξεργασίας νερού ήταν προσωπική μου δέσμευση, όταν ως πρωτοεκλεγμένος Περιφερειάρχης είχα επισκεφτεί τις Σέρρες και είχα δεσμευτεί ότι θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να χρηματοδοτήσουμε αυτό το έργο, που απαιτούσε η κοινωνία των Σερρών. Συνεχίζουμε, σε συνεργασία με το Δήμο και όλους τους φορείς, να υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των Σερραίων πολιτών, όπως οι αστικές αναπλάσεις που αλλάζουν το κέντρο της πόλης και αναπτυξιακά έργα, που βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο, μετατρέποντας τις Σέρρες σε ένα σύγχρονο αστικό κέντρο», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Το διυλιστήριο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα δοθεί σε χρήση ως το Σεπτέμβριο του 2021.
Συνολικά το έργο περιλαμβάνει την υποδομή υδροληψίας, αντλιοστάσιο, μονάδες επεξεργασίας νερού, μονάδα επεξεργασίας νερών έκπλυσης, κέντρο ελέγχου της εγκατάστασης και λοιπές κτιριακές εγκαταστάσεις.

Το διυλιστήριο θα επεξεργάζεται 12.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα ή 600 κ.μ. πόσιμου νερού την ώρα.

Η υδροληψία θα γίνεται από την κοίτη του ρέματος μετά το μικρό φράγμα της λίμνης του Αγίου Ιωάννη.
Από τη μονάδα φίλτρανσης θα διοχετεύεται νερό υψηλών προδιαγραφών δυο βαθμίδων. Επίσης, προβλέφθηκε να εγκατασταθούν σε καίρια σημεία του έργου τοπικοί σταθμοί ελέγχου.

Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης αναφέρθηκε στα τεράστια οφέλη του νέου διυλιστηρίου, τονίζοντας ότι με τη λειτουργία του αδρανοποιούνται πέντε υφιστάμενες γεωτρήσεις του Αγίου Ιωάννη, με διπλό κέρδος: Περιορίζεται το λειτουργικό κόστος από τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στις γεωτρήσεις και επίσης επιτρέπεται η ανανέωση του υδροφόρου ορίζοντα με φυσικό τρόπο.

Παρών στην τελετή θεμελίωσης ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι προτεραιότητα της Περιφέρειας στις Σέρρες είναι οι υποδομές και πέρα από τις υποδομές ύδρευσης σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών κατασκευάζονται σημαντικά έργα οδικά, αντιπλημμυρικά κ.ά.

Επίσης, παρόντες ήταν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δημήτρης Καριπίδης, Θανάσης Μαλλιαράς και Δημήτρης Μπαλαξής.

Κοινοποίηση