Άρθρο της Ελισσάβετ Διδασκάλου
Εκπαιδευτική ψυχολόγος*
Η ελευθερία του παιδιού κερδίζεται με όρια!
Τα σαφή όρια δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα παιδί ασφαλές κι ελεύθερο. Παρόλο που η έννοια των ορίων φέρνει στο νου μας τον περιορισμό, την έλλειψη ελευθερίας ή ακόμα τον φόβο, στην πραγματικότητα όταν οριοθετούμε το παιδί με μεθοδικότητα, σταθερότητα και συνέπεια του προσφέρουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για εξερεύνηση. Το παιδί έχει μεγάλη ανάγκη από όρια καθώς χρειάζεται κάποιον να του υποδείξει με ποιον τρόπο θα χαλιναγωγήσει τις παρορμήσεις του. Κι αυτός ο τρόπος είναι τόσο ξεχωριστός για το κάθε παιδί. Επίσης το παιδί χρειάζεται σαφή καθοδήγηση για να βάλει σε τάξη έναν καταιγισμό από πληροφορίες κι ερεθίσματα που του προκαλούν χάος κι ένταση.
H σταθερότητα και η συνέπεια των ενηλίκων αποτελούν βασικά συστατικά για την ασφάλεια του παιδιού
Συχνά οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν την ανησυχία τους όταν τα παιδιά δεν συμμορφώνονται σε κανόνες. Το παιδί θα μάθει να αγνοεί και να μην υπολογίζει τους ενήλικες όταν αυτοί επιδεικνύουν έλλειψη συνέπειας και σταθερότητας. Μία υπόσχεση του ενήλικα που δεν πραγματοποιείται ή μία συμπεριφορά που δεν τηρείται με συνέπεια προκαλεί αισθήματα ματαίωσης και απογοήτευσης στα παιδιά.
Προτείνεται στους ενήλικες να γίνουν οι ίδιοι εκείνα τα πρότυπα συμπεριφοράς που θα ήθελαν να αναπαραχθούν και να μιμηθούν από τα παιδιά.
Αγάπη δεν σημαίνει εξάρτηση
Η δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού οικογενειακού ή εκπαιδευτικού πλαισίου δε σημαίνει ότι θέλουμε παιδιά άβουλα χωρίς να παίρνουν πρωτοβουλίες και ανίκανα να ανακαλύψουν μόνα τους τον κόσμο. Το παιδί περιμένουμε να αναπτύξει σταδιακά την ανεξαρτησία του, να είναι σε θέση να παίξει, να επιλύσει προβλήματα της καθημερινής ζωής χωρίς βοήθεια, να αναπτύξει υγιείς κοινωνικές σχέσεις χωρίς τη διαρκή ανάγκη για παρουσία των ενηλίκων να τα καθοδηγούν.
Ο δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ μητέρας και παιδιού κυρίως τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής είναι ιδιαιτέρως σημαντικός για την ανάπτυξη ενός εσωτερικού γνωστικό μοντέλου για τις σχέσεις, δηλαδή για τον τρόπο που θα μάθει το παιδί να αναπτύσσει τις συναισθηματικές και διαπροσωπικές σχέσεις του στο μέλλον.
Το παιδί όταν μάθει σε δυσλειτουργικές σχέσεις εξάρτησης πιθανότατα θα αναζητήσει την κάλυψη αυτής της ανάγκης σε άλλου είδους εξαρτήσεις στο μέλλον και στην ενήλικη ζωή.
*Το Παιδικό Εργαστήρι της Ελισσάβετ Διδασκάλου βρίσκεται επί της οδού Ελ. Βενιζέλου 23 (4ος όροφος), στο Σιδηρόκαστρο.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2323111482 & 6907330003.
Επισκεφθείτε τη σελίδα της Ελ. Διδασκάλου πατώντας εδώ.