Κερκίνη: Προσοχή οι οδηγοί στις φωλιές Ποταμοσφυριχτών (Βίντεο)

Την προσοχή των οδηγών και επισκεπτών εφιστά ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης, καθώς αυτή την περίοδο οι μικρόσωμοι χαραδριοί Ποταμοσφυριχτές (Charadrius dubius /Little Ringed Plover) έχουν ήδη κτίσει τις φωλιές τους και συνήθως επιλέγουν περιοχές με μικρά βότσαλα και χαλίκια. Τώρα επωάζουν τα αυγά τους ή κάποιοι έχουν και μικρά.

Προσοχή, λοιπόν, όσοι κινούμαστε με οχήματα (και όχι μόνο) σε παραποτάμιους ή παραλίμνιους δρόμους ή γενικότερα σε περιοχές κοντά σε βιότοπους ας ακολουθούμε τους κεντρικούς δρόμους και όχι να παρεκκλίνουμε δεξιά και αριστερά. Ακολουθούμε τα ίχνη – ροδιές αυτοκινήτων που έχουν δημιουργηθεί από πολύ καιρό πριν και προσέχουμε πάρα πολύ.

Εάν εντοπίσουμε ένα μικρό πουλί που απομακρύνεται περπατώντας από τη φωλιά του λίγα μέτρα παρακάτω να μας περιμένει και έπειτα να συνεχίζει να απομακρύνεται ή ακόμη και να παριστάνει τον τραυματία ανοίγοντας τα φτερά του, τότε απομακρυνόμαστε με προσοχή καθώς το πουλί προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή μας από τη φωλιά και να μας παρασύρει μακριά από τα μικρά ή τα αυγά.

Το μικρό βίντεο είναι ακριβώς από μια ανάλογη περίπτωση όπου διερχόμενος απρόσεκτος οδηγός (με μεγάλη σχετικά ταχύτητα) κατευθυνόταν προς τη φωλιά. Η τοποθέτηση του αυτοκινήτου μας κάθετα στο δρόμο και σε απόσταση ασφαλείας από τη φωλιά (όπως και οι προτροπή μας με τα χέρια) ανάγκασε τον οδηγό να αλλάξει πορεία δίχως όμως να μειώσει ταχύτητα.

Διακρίνεται εύκολα λοιπόν η αντίδραση του πουλιού, αρχικά η ανησυχία, έπειτα κρύφτηκε (ένστικτο επιβίωσης) και σιγά- σιγά εποπτεύοντας την περιοχή επέστρεψε στη φωλιά του για να συνεχίσει την «αποστολή του» , δηλαδή την επώαση – εκκόλαψη των αυγών.

(Το βίντεο και το κείμενο είναι από τη σελίδα του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, εδώ)

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •