Χατζηβασιλείου: Ο Πρωθυπουργός δημιουργεί μία άμεση και βαθιά σχέση με το Ισραήλ

«Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας –Ισραήλ είναι αυτοτελείς και δεν ετεροκαθορίζονται», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ. Ο Πρωθυπουργός σήμερα δημιουργεί ευθεία, άμεση, βαθιά σχέση με το Ισραήλ, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για τις εξελίξεις στην περιοχή μας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ , Τάσος Χατζηβασιλείου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηβασιλείου επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο διαμορφώνονται δύο τάσεις. Από τη μια, είναι η τάση της παραβίασης κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, την οποία εκπροσωπεί η Τουρκία με τις παλινωδίες της στη Συρία και την στάση της στη Λιβύη, όπου στην ουσία επιχειρεί να στήσει ένα οθωμανικό προτεκτοράτο. Και από την άλλη, η δεύτερη τάση, είναι αυτή της ισχύος του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας, την οποία εκπροσωπούν όλες οι άλλες χώρες, με προεξάρχουσα την Ελλάδα. Αποκτήσαμε ισχυρό brand name. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης και τον έχει πετύχει μέχρι στιγμής», συμπλήρωσε ο ίδιος. Αναφορικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι «είναι ο πρώτος ηγέτης που επισκέπτεται το Ισραήλ μετά την κρίση της πανδημίας, αλλά είναι και το πρώτο ταξίδι του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό, μετά από αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Επομένως, στέλνει ένα πολύ θετικό συμβολικό μήνυμα στο Ισραήλ ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να εμβαθύνει τη μεταξύ μας στρατηγική σχέση». «Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι αυτοτελείς και δεν ετεροκαθορίζονται, δηλαδή δεν χειροτερεύουν ή βελτιώνονται από τις σχέσεις μας τρίτες χώρες, όπως π.χ. με την Τουρκία. Είναι αυτοτελείς σχέσεις, στις οποίες η κυβέρνηση επενδύει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής. «Έχουμε με το Ισραήλ συναντίληψη σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τόσο την ανησυχία για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Δεν είναι μόνο η εξωτερική πολιτική και τα ενεργειακά. Είναι η άμυνα, η κυβερνο-ασφάλεια, η οικονομία, οι συνεργασίες στον τουρισμό, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον αγροδιατροφικό τομέα», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «αυτές τις δύο ημέρες η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ αναμένεται να γίνει πιο συγκεκριμένη και να λάβει μια πιο πρακτική μορφή».

Ως προς την Τουρκία, ο βουλευτής εξήγησε ότι «η ίδια αυτοαποκλείεται από τα συνεργατικά σχήματα στην Μεσόγειο. Ως χώρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και την καλή γειτονία, είναι αδύνατον να συμμετάσχει σε σχήματα ειρηνικής συνεργασίας. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα κάνει ο κ. Ερντογάν, όμως η εκτίμησή μου είναι ότι κάποια στιγμή η Τουρκία θα επιχειρήσει να ‘’μαρκάρει’’ το θαλάσσιο χώρο στο Λιβυκό πέλαγος και στο Καρπάθιο, τον χώρο, δηλαδή, που στην ουσία έχει καθορίσει με το παράνομο σύμφωνο που έχει υπογράψει με τον Σάρατζ», δήλωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Τέλος, πρόσθεσε ότι η Αθήνα δεν είναι διατιθεμένη να δεχθεί παιχνίδια με την εθνική κυριαρχία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση στέλνει αυστηρό μήνυμα. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ανασχηματισμό, ο βουλευτής απάντησε ότι «ο Πρωθυπουργός έχει το αποκλειστικό προνόμιο του ανασχηματισμού. Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ τον εμπιστευόμαστε. Εκείνος γνωρίζει πάρα πολύ καλά την κυβέρνησή του και τα καθήκοντα που έχει αναθέσει στον κάθε Υπουργό και επομένως είναι ο μόνος αρμόδιος να κρίνει».

Κοινοποίηση