Β. Τερζης: Δημιουργία Εθελοντικών Ομάδων – Τράπεζα Χρόνου

του Βασίλη Τερζή, Δημοτικός Σύμβουλος ΣΕΡΡΑΣ

Με αφορμή:

α) τις μόνιμες απαιτήσεις, παρατηρήσεις και παράπονα των συνδημοτών μας για την καθαριότητα, την παρόδια βλάστηση και τα χόρτα σε Δημοτικούς – Δημόσιους χώρους αλλά και σε εγκαταλελειμμένους χώρους και οικόπεδα.

β) την επιτυχημένη δράση εθελοντικών ομάδων στην περίοδο της καραντίνας.

γ) την έλλειψη πόρων αλλά και ανθρώπινου δυναμικού από τον Δήμο.

Προτείνεται:

Η δημιουργία εθελοντικών ομάδων μέσω ψηφιακής πλατφόρμας/κόμβου στον Δήμο ή αλλιώς μιας «Τράπεζας χρόνου» όπου πολίτες και ομάδες μπορούν να ανταλλάσσουν υπηρεσίες και να αυτoοργανώνονται για την υλοποίηση συλλογικών δράσεων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Είναι βέβαιο πως υπάρχουν πολίτες που και χρόνο μπορούν να διαθέσουν και κόπο, μέσα στον κύκλο του χρόνου, βοηθώντας Υπηρεσίες και Τμήματα του Δήμου.

Μπορούν οι ομάδες να οργανωθούν σε επίπεδο γειτονιάς, διοικητικών ορίων ενοριών ή σχολικών μονάδων έτσι ώστε ο καθένας να φροντίζει και να προσφέρει στην περιοχή που ζει και δραστηριοποιείται.

Το παράδειγμα μπορούμε να δώσουμε πρώτα εμείς οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι αλλά και οι υποψήφιοι που δεν ήταν επιτυχόντες που με την υποψηφιότητα μας θέσαμε τον εαυτό μας στην υπηρεσία και το καλό του Δήμου.

Με τον τρόπο αυτό:

  • Θα ενεργοποιηθούν σε περιοδική, ετήσια ή και μόνιμη βάση πολίτες, σύλλογοι, σωματεία και άλλες οργανωμένες κοινωνικές ομάδες θέτοντας τις υπηρεσίες τους στις ανάγκες του Δήμου.
  • Θα αρχίσει να καλλιεργείται στην πράξη η συλλογική και ατομική ευθύνη.
  • Ο Δήμος με ελάχιστο κόστος θα ανταποκρίνεται σε μόνιμες ανάγκες της καθημερινότητας του.
  • Θα εξοικονομηθούν χρήματα και εργατοώρες στο Υπηρεσιακό του προσωπικό.
  • Θα διευκολυνθεί μεγάλη μερίδα συνδημοτών μας που θέλει να προσφέρει εθελοντικά αλλά της λείπουν η οργάνωση και τα μέσα όπως εργαλεία, εξοπλισμός, μέσα μεταφοράς και αποκομιδής.

Στα ολοένα αυξανόμενα προβλήματα, τις ανάγκες και τις δυσκολίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Ενεργός Πολίτης είναι απαραίτητος, χρειάζεται ενεργοποίηση με ενημέρωση, οργάνωση και καθοδήγηση.

Ένας αξιοβίωτος Δήμος είναι ευθύνη και καθήκον όλων μας, ας δοκιμάσουμε να το κάνουμε πράξη.

Ο καθένας για το δρόμο του, τη γειτονιά του, την ενορία του, το χωριό του, τον τόπο που ζει.

Κοινοποίηση