«Λάβρος» ο Δ. Χύτας κατά ΝΔ για το αγροτικό νομοσχέδιο- Η πικρία του για τον Σπ. Μάμαλη (Βίντεο)

Πραγματικός «χείμαρρος» ήταν ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νιγρίτας Δημήτρης Χύτας, μιλώντας στο Infonews24 και σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για τον αγροτικό τομέα, που ψηφίσθηκε προ ημερών.

Όσον αφορά αυτό στο κομμάτι των εγγείων βελτιώσεων, ο κ. Χύτας είπε χαρακτηριστικά πως το νομοσχέδιο «είναι ένα μεγάλο μηδενικό» και πως «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν ασχολείται καν με τον εκσυγχρονισμό των ΤΟΕΒ», ενώ τόνισε την ανάγκη να «απεγκλωβιστούν» οι ΤΟΕΒ από τον ΓΟΕΒ. «Από τη στιγμή που δεν παρέχει καμία υπηρεσία, γιατί να επιβαρύνουμε την αρδευτική εισφορά;» αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νιγρίτας.

«Το πολιτικό σύστημα επιμένω ότι είναι αναξιόπιστο και φοβάται να αγγίξει πράγματα τα οποία είναι λογικά. Δεν είναι δυνατόν όμως να γίνει ομελέτα χωρίς να σπάσουν αυγά. Οι νόμοι που διέπουν το καθεστώς των ΤΟΕΒ είναι ο νόμος 3881/1958 και το Βασιλικό Διάταγμα του 1959. Λέω χαρακτηριστικά πολλές φορές ότι όταν υπεγράφησαν αυτοί οι νόμοι και το Βασιλικό Διάταγμα, δεν υπήρχε καν ρεύμα. Ρεύμα πήραμε μετά το 1970. Είναι δυνατόν να συζητάμε και να μιλάμε σήμερα με αυτά τα δεδομένα; Νομίζω ότι δεν τολμούν να εκσυγχρονίσουν τους ΤΟΕΒ και ο λόγος είναι ότι δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν κάποιους κρατικοδίαιτους. Αυτή είναι η άποψή μου,» δήλωσε ο κ. Χύτας στο Infonews24, ενώ αναφέρθηκε και στην επιλογή εκπροσώπου των ΤΟΕΒ στη διαδικασία της διαβούλευσης:
«Αυτό που με στεναχωρεί είναι πως ο κεντρικός εισηγητής της ΝΔ ο βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης πρότεινε να συμμετέχει στη διαβούλευση, ένας άνθρωπος, τον Βασίλη Κανάκα, ο οποίος δεν εκπροσωπεί κανέναν οργανισμό. Ειλικρινά σας μιλάω, πήρα την πρόταση που έκανε στη διαβούλευση, τα γράμματά μου δεν είναι πολλά, αλλά δεν είναι και λίγα, αν τη διαβάσετε δεν θα καταλάβετε τι λέει. Εγώ δεν κατάλαβα τι είπε».

«Πυρά» και για τη στάση του Προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ

Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νιγρίτας δεν έκρυψε, όμως και την πικρία του για τη στάση του Προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρου Μάμαλη:
«Αισθάνομαι όμως και πικρία για τον Σερραίο πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρο Μάμαλη, ο οποίος συμμετείχε στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο.
Θα μπορούσε, αφού συμμετείχε στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο και είχε σε άρθρο 2 διατάξεις για τους ΤΟΕΒ, να ενημερωθεί και να κάνει μία τοποθέτηση.
Δυστυχώς είδα κάτι άλλο. Στο άρθρο 18 του νομοσχεδίου- κι αυτό σημαίνει για μένα ένα αλισβερίσι με τον Υπουργό Μάκη Βορίδη- για αποζημιώσεις των οργάνων, λέει ‘στον Πρόεδρο, τους Αντιπροέδρους και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤΕΕ, καταβάλλονται κατά μήνα έξοδα παράστασης, το ποσό το οποίο καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Γεωργίας, ύστερα από πρόταση της Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων των κλάδων του ΓΕΩΤΕΕ’ και του λέω ‘κ. Μάμαλη αυτός ήταν ο λόγος που σας έκανε να συμμετέχετε στη διαβούλευση;’.
Δηλαδή συντεχνιακά να εξασφαλίσει ένα μισθό όχι μόνο για τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, λέει μετά στους Προέδρους των Διοικουσών Επιτροπών, των Περιφερειακών Παραρτημάτων, σε όλους.
Πέρασαν νόμο για να έχουν αποζημιώσεις.
Ούτε τον ενδιέφερε αν υπήρχαν διατάξεις για τους ΤΟΕΒ.
Είναι γεωπόνος, είναι Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, κατάγεται από τις Σέρρες, δεν ήθελε να συνομιλήσει με μένα; Έχει και άλλους προέδρους
Θεωρώ ότι συμμετείχε στη διαβούλευση μόνο και μόνο για να κάνει τον καλό στον Υπουργό και από την άλλη μεριά ο Υπουργός, που δεν το θεωρώ και πολύ ηθικό, να έχει τη στάση ‘έλα κι εσύ να μας λιβανίσεις και σε σένα θα περάσουμε αυτά. Εξάλλου δεν είναι δικά μας τα λεφτά, είναι του Ελληνικού λαού. Ας είμαστε και λίγο χαλαροί και χουβαρντάδες’».

«Ούτε μία πρότασή δεν συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο»

Αναφερόμενος στο κομμάτι που αφορά στις έγγειες βελτιώσεις, δηλαδή τους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων, ο κ. Δημήτρης Χύτας υπογράμμισε πως επανειλημμένα έχει γραπτώς τοποθετηθεί κι έχει στείλει προτάσεις στους Υπουργούς, Υφυπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες:

«Λυπάμαι που θα σας το πω, δεν συμπεριελήφθη καμία από αυτές τις προτάσεις, οι οποίες αφορούσαν στον εκσυγχρονισμό, στην αύξηση αποτελεσματικότητας και δημοσιονομικού ‘νοικοκυρέματος’ των ΤΟΕΒ. Δεν ζητάμε ούτε να μας επιδοτήσουν, ούτε να μας δώσουν χρήματα, ούτε αυτό που κάνουν αρκετοί δυστυχώς συνάδελφοι, πρόεδροι οργανισμών, που πλησιάζουν πολιτικούς παράγοντες, λίαν προσφάτως τον κ. Χατζηδάκη, για να τους απαλλάξει από τα χρέη προς τη ΔΕΗ. Είμαι εντελώς αντίθετος. Κακώς άφηναν και διογκώνονταν το χρέος προς τη ΔΕΗ».

Οι προτάσεις των ΤΟΕΒ

Μιλώντας στο Infonews24, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νιγρίτας αναφέρθηκε και στις προτάσεις που έχει καταθέσει κατά καιρούς.

Μεταξύ αυτών, ο κ. Χύτας πρότεινε:

• Θέσπιση ΦΠΑ 13% στα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών προς τον μέτοχο ιδιοκτήτη ή χρήστη, για την αρδευτική εισφορά, η οποία αποτελεί δαπάνη και θα καταγραφεί στα βιβλία ως έξοδα.
«Σήμερα το Ελληνικό κράτος δεν εισπράττει ΦΠΑ από αυτή την παρεχόμενη υπηρεσία. Δηλαδή εκδίδει ο ΤΟΕΒ Νιγρίτας αποδείξεις αρδευτικών εισφορών ενός εκατομμυρίου και δεν έχει ΦΠΑ. Αν ξέρετε πουθενά επιχείρηση να κόβει απόδειξη παροχής υπηρεσιών και να μην βάζει ΦΠΑ, εγώ δεν ξέρω,» επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νιγρίτας.

• Οι ΤΟΕΒ να μετατραπούν σε Αγροτικές Ανώνυμες Εταιρείες, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

• Online σύνδεση με το Εθνικό Κτηματολόγιο, όχι δωρεάν, με ετήσια εισφορά.
«Δεν σας κρύβω, ότι ο μοναδικός φορέας ή εταιρεία που απάντησε στις προτάσεις μας ήταν το Εθνικό Κτηματολόγιο και μάλιστα έσπευσα να τους συγχαρώ και τότε έμαθα ότι είναι δημόσια εταιρεία».

• Όλη η λεκάνη απορροής από τη λίμνη Κερκίνη μέχρι τις εκβολές του Στρυμόνα, δηλαδή ΤΟΕΒ Δημητριτσίου 50.000 στρέμματα περίπου, ΤΟΕΒ Νιγρίτας περίπου 70.000 στρέμματα και άλλες 30.000 στρέμματα από τα Ίβηρα μέχρι τις εκβολές του Στρυμόνα, να γίνει ένας οργανισμός, να είναι ενιαία εισφορά και να γίνει προετοιμασία για την κατάθεση προτάσεων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και της άρδευσης.

• Να ξεκαθαρίσει το «τοπίο» με το Περιβαλλοντικό τέλος.
Για το θέμα αυτό, ο κ. Δημήτρης Χύτας δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Επιβάλλεται να καταθέτουμε στο πράσινο ταμείο και συμφωνών απόλυτα, το περιβαλλοντικό τέλος. Από το νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπεται σε έναν ειδικό λογαριασμό, στο Πράσινο Ταμείο, να καταθέτουμε το περιβαλλοντικό τέλος. Για τον ΤΟΕΒ Νιγρίτας μπορεί να είναι από 12 έως 20 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Είναι δίκαιο. Το Ελληνικό κράτος μας παρέδωσε ένα σύγχρονο δίκτυο, το οποίο δίνει υπεραξία στα αγροτεμάχια. Μέχρι σήμερα και μετά από αρκετές δικές μου οχλήσεις να μας δώσουν ποιος είναι ο αριθμός αυτός για να καταθέσουμε το περιβαλλοντολογικό τέλος, δεν έχουμε βγάλει άκρη. Επικρατεί αλαλούμ».

Κοινοποίηση