Χωρίς την καθιερωμένη παρέλαση η πόλη των Σερρών γιόρτασε τα 107 χρόνια από την απελευθέρωσή της (Φωτογραφίες)

Για πρώτη φορά, χωρίς την καθιερωμένη παρέλαση, λόγω κορονοϊού, η πόλη των Σερρών γιόρτασε τα 107 χρόνια από την απελευθέρωσή της.

Το πρωί τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία, στο Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σερρών & Νιγρίτας Θεολόγου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών, στο ηρώο του Εμμανουήλ Παππά, στην πλατεία Ελευθερίας.

Μηνύματα για την επέτειο

Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης:
«Φέτος, συμπληρώνονται 107 χρόνια απ’ την ενσωμάτωση της ιστορικής πόλης των Σερρών στον εθνικό μας κορμό.
Στις 29 Ιουνίου του 1913, ο απελευθερωτής ελληνικός στρατός εισήλθε στην πόλη, τερματίζοντας κι επίσημα 530 χρόνια ξένης κατοχής – τουρκικής και, για λίγους μήνες, βουλγαρικής.
Επρόκειτο για το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε κατά την Εθνική μας Παλιγγενεσία, με την ηρωική φιγούρα του Εμμανουήλ Παππά, και συνεχίστηκε με το Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους.
Δυστυχώς, λίγο πριν την απελευθέρωση, οι κάτοικοι των Σερρών έπεσαν θύματα της βουλγαρικής θηριωδίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ερειπωθεί μια πλούσια πόλη, που, μέχρι πριν την καταστροφή της, αποκαλούνταν ‘Αθήνα της Ανατολικής Μακεδονίας’.
Τη φετινή χρονιά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δε στάθηκε δυστυχώς δυνατόν να γιορτάσουμε την απελευθέρωση της πόλης μας με τον τρόπο που πρέπει. Η πανηγυρική λαμπρότητα, που απαιτεί η περίσταση, έδωσε τη θέση της στην ασφάλεια των πολιτών, που έχει πλέον την απόλυτη προτεραιότητα.
Παρά ταύτα, οι ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε, δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στο καθήκον μας να κρατάμε ζωντανές στη μνήμη μας τις θυσίες των προγόνων μας.
Ο ηρωικός αγώνας που οι Έλληνες έδωσαν πριν από έναν περίπου αιώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, αποτελεί το λόγο που εμείς σήμερα απολαμβάνουμε το αγαθό της ελευθερίας.
Η συμμετοχή μας, λοιπόν, στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση των Σερρών, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής σ’ όλους όσους έχυσαν το αίμα τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.
Η θυσία τους, ας αποτελεί για μας λαμπρό παράδειγμα αγωνιστικού φρονήματος και αποφασιστικότητας μπροστά στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.
Η ηρωική πόλη των Σερρών, είναι υπερήφανη γι’ αυτούς!
Χρόνια πολλά Σέρρες!
Χρόνια Πολλά σε όλους!».

Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος
«Τιμούμε σήμερα, 107 χρόνια μετά, την μνήμη όλων εκείνων που προσέφεραν την ζωή τους και το αίμα τους, ώστε να μπορούμε σήμερα να απολαμβάνουμε απερίσπαστοι τα αγαθά της ελευθερίας και της ειρήνης. Τιμούμε τους ηρωικούς μαχητές της 7ης Μεραρχίας, οι οποίοι, με επικεφαλής τον Συνταγματάρχη Ναπολέοντα Σωτήλη, απέδωσαν στην πολυβασανισμένη πόλη των Σερρών την ελευθερία της, ύστερα από δουλεία 530 χρόνων. Ελευθερία, όμως, που αποκτήθηκε πάνω στις στάχτες των ερειπίων και των θυμάτων που άφησαν, οπισθοχωρώντας, οι «σύμμαχοι» Βούλγαροι. Και αν το πέρασμα των χρόνων μας οδήγησε σήμερα σε σχέσεις φιλικές, οφείλουμε να μην λησμονούμε το παρελθόν, αλλά και τα οφειλόμενα κειμήλια, που αναμένουν να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο, την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών και την Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας.
Στην σημερινή συγκυρία που μια άλλη ‘σύμμαχος’ χώρα, η Τουρκία, απειλεί ευθέως να ανατρέψει ό,τι οι πρόγονοί μας κέρδισαν με αίμα, ας σταθεί η αποφασιστικότητα των προγόνων μας, στρατιωτικών, κληρικών και λαϊκών, φωτεινός φάρος και παράδειγμα για όλους μας».

Βουλευτής Σερρών ΣΥΡΙΖΑ Λευτέρης Αβραμάκης
«Σήμερα συμπληρώνονται 107 χρόνια από όταν η πόλη των Σερρών απελευθερώθηκε και εντάχθηκε επίσημα στην Ελλάδα. Σήμερα αξίζει να θυμόμαστε και να τιμούμε τους ήρωες και όσους αγωνίστηκαν και πέθαναν για αυτή την ελευθερία. Αξίζει όμως να αναλογιστούμε την ίδια στιγμή ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Τα 107 χρόνια ελευθερίας είναι πολύ λίγα μπροστά στα 530 χρόνια σκλαβιάς και κατοχής. Στα 107 αυτά χρόνια ο σερραϊκός λαός πέρασε πολλές κακουχίες και βγήκε όρθιος. Μικρασιατική καταστροφή και πρόσφυγες, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και κατοχή, εμφύλιος και εθνικός διχασμός, μετανάστευση προς τη Γερμανία, χούντα, Μνημόνια. Σήμερα, ο Νομός Σερρών περνάει μια νέα πολυεπίπεδη κρίση, έχοντας χάσει πολύτιμες δυνάμεις λόγω της εσωτερικής και όχι μόνο μετανάστευσης, έχοντας μείνει για πολλά χρόνια στο περιθώριο, βιώνοντας έντονο ανταγωνισμό από τη Βουλγαρία και έχοντας πολλά πλεονεκτήματα που δεν έχουν αναδειχτεί επαρκώς. Παραμένει όμως μια περιοχή που χάρη στην οξυδέρκεια και τις ικανότητες των κατοίκων της μπορεί να ανακάμψει και να αποτελέσει υπόδειγμα δίκαιης ανάπτυξης, κοινωνικής και οικονομικής.
Είναι χρέος όλων μας να θυμηθούμε τις αρετές των ηρώων των Σερρών που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, που αγωνίστηκαν για να μπορούμε εμείς να αποφασίζουμε για τη ζωή μας και να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο. Σε αυτό τον αγώνα που καλούμαστε σήμερα να δώσουμε δεν χωρούν νικητές και ηττημένοι, δεν χωρούν πρωταγωνιστές και κομπάρσοι.
Μπορούμε και πρέπει όλοι μαζί να φέρουμε την αλλαγή που μας αξίζει, αφήνοντας στο περιθώριο όλους εκείνους που μας έχουν αφήσει για δεκαετίες σε στάση αναμονής, παραπέμποντας διαρκώς τις ανάγκες μας στις καλένδες του μέλλοντος. Μετά από 107 χρόνια ελευθερίας ήρθε η στιγμή να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε τα επόμενα πολλά χρόνια της συλλογικής μας ευημερίας».

Κοινοποίηση