Λαϊκή Συσπείρωση Ηράκλειας: «Οι Ρομά θύματα διακρίσεων, αποκλεισμών, γκετοποίησης»


Με αφορμή τον θάνατο του μικρού παιδιού στη Ηράκλεια προ ημερών, η Λαϊκή Συσπείρωση Ηράκλειας, θέτει το θέμα της διαβίωσης των ΡΟΜΑ και των δικαιωμάτων τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κάνει λόγο για κοινωνικές αδικίες και κοινωνικούς αποκλεισμούς με βάση το θρήσκευμα, τη φυλή κ.α., με αποτέλεσμα- όπως τονίζει- και οι Ρομά να δέχονται και αυτοί τον κοινωνικό αποκλεισμό από ένα σύστημα που δεν ποδοπατά μόνον αυτούς, αλλά συνολικά τα κοινωνικά δικαιώματα του λαού.

Παράλληλα, καλεί τους κατοίκους της περιοχής να βγάλουν συμπεράσματα για την κατάσταση, με αλληλεγγύη και ανθρωπιά.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφέρει τα εξής:

«Το γεγονός της απώλειας της ζωής ενός μικρού παιδιού από την κοινότητα των Ρομά της Ηράκλειας, που ανακοινώθηκε από ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια, εγείρει για πολλοστή φορά το θέμα της διαβίωσης των ανθρώπων αυτών. Ζουν κοντά μας, στα πλαίσια μιας ‘πολιτισμένης και δημοκρατικής’ κοινωνίας, μέσα στην απόλυτη εξαθλίωση και τη φτώχεια με αποτέλεσμα να σπρώχνονται στο περιθώριο της εγκληματικότητας.

Παρά τα ευχολόγια Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνήσεων για τους Ρομά, τα κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια που κατασπαταλήθηκαν χωρίς αποτελέσματα για κοινωνική ένταξη τους, μέσα σε ένα σύστημα που όχι απλά παράγει, αλλά ζει από τις ανισοτιμίες και την εκμετάλλευση, είναι επόμενο ευαίσθητες ομάδες, όπως οι Ρομά να γίνονται θύματα ακόμα μεγαλύτερων διακρίσεων, αποκλεισμών, γκετοποίησης.

Αναρωτιόμαστε άραγε το θέμα δεν αγγίζει και τον Δήμο μας; Νομίζουμε ότι εκτός από τα κάποια επιδόματα (ψίχουλα στην ουσία) που συζητούνται με αρκετές ανακρίβειες και υπερβολές, οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται και άλλου είδους βοήθεια, κυρίως από την σφαίρα της γενικής εκπαίδευσης και της εργασίας. Δεν αρκεί μόνον και διαρκώς να τους ασκείται αυστηρή κριτική ή να τους επιρρίπτονται ευθύνες για παραβατικότητα, επαιτεία και γενικά για τον όλο τρόπο ζωής τους. Χρειάζεται αποφασιστική δράση.

Στην ταξική κοινωνία που ζούμε, υπάρχουν κοινωνικές αδικίες και κοινωνικοί αποκλεισμοί με βάση το θρήσκευμα, τη φυλή κ.α., με αποτέλεσμα και οι Ρομά να δέχονται και αυτοί τον κοινωνικό αποκλεισμό από ένα σύστημα που δεν ποδοπατά μόνον αυτούς, αλλά συνολικά τα κοινωνικά δικαιώματα του λαού. Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να βγάλουν συμπεράσματα για την κατάσταση, με αλληλεγγύη και ανθρωπιά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει και καλεί και τους ίδιους τους Ρομά να διεκδικήσουν πλήρη και σταθερή εργασία με ασφαλιστικά δικαιώματα, απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να νομιμοποιηθούν όσοι ασκούν εμπορικές δραστηριότητες, να δημιουργηθούν παιδικοί σταθμοί και τμήματα βοηθητικής διδασκαλίας για τα παιδιά των Ρομά, ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά και να ξεριζωθεί ο αναλφαβητισμός. Επίσης, ένταξη στο σχέδιο πόλης των περιοχών όπου κατοικούν και δημιουργία οδικού δικτύου και υποδομών σε αυτές τις περιοχές, με παροχή ηλεκτροδότησης και νερού, δημιουργία ιατρείων, σχολείων, δημόσιων μέσων μεταφοράς, αλλά και οικοδόμησης κατοικιών.
Όχι διακρίσεις και ρατσισμός με σεβασμό στη κουλτούρα και τρόπο ζωής τους».

12 Shares