Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί


Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανακοίνωσε σήμερα ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη, ανοίγοντας το… δρόμο για την μετατροπή της σε τζαμί, παρά την έντονη διεθνή αντίθεση, ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η κίνηση έχει προκαλέσει διεθνή οργή, καθώς και έντονη καταδίκη από θρησκευτικές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του ηγέτη περίπου 300 εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών παγκοσμίως, ο οποίος είπε ότι μια μετατροπή θα απογοητεύσει τους Χριστιανούς.

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος της Μόσχας, δήλωσε ότι η μετατροπή του ανεκτίμητου οικοδομήματος σε τζαμί θα «απειλούσε τον Χριστιανισμό».

Ο πρεσβευτής Sam Brownback, ο οποίος υπηρετεί ως πρεσβευτής της θρησκευτικής ελευθερίας των ΗΠΑ, προέτρεψε την Τουρκία πρόσφατα να εγκαταλείψει τα σχέδια για την ανασύσταση του μνημείου του 6ου αιώνα σε τζαμί.

«Η Αγία Σοφία έχει τεράστια πνευματική και πολιτιστική σημασία για δισεκατομμύρια πιστούς διαφορετικών θρησκειών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Μπράμπανκ σε ένα tweet πριν από δύο εβδομάδες.

Πηγή: greece.greekreporter.com