Γ. Αδαλής: «Μεγάλη ‘μπίζνα’ πίσω από την Αγία Σοφία»

Την εκτίμηση ότι πίσω από την υπόθεση της Αγίας Σοφίας υπάρχει και μια μεγάλη «μπίζνα» με φόντο Τραμπ-Ερντογάν εξέφρασε στον FOCUS FM ο οικονομολόγος-οικονομέτρης και αναλυτής, Γιώργος Αδαλής.

Μιλώντας στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα» με τη Δέσποινα Μποτίτση αποκάλυψε ότι ο Ερντογάν «δυστυχώς για εμάς έχει αναπτύξει σχέσεις εκεί που εμείς δεν μπορούμε καν να φανταστούμε και από εκεί βγάζει χρήματα. Τον Ερντογάν τον νοιάζει να βγαίνει χρήμα» είπε, αναλύοντας στην συνέχεια πως ξεκίνησε το αλισβερίσι ΗΠΑ-Τουρκίας με στόχο την επισημοποίηση ενός «γάμου» ανάμεσα σε τουρκική και Αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αμυντική Βιομηχανία των ΗΠΑ και της τουρκικής εταιρίας όπλων Albayraklar.

Σύμφωνα με το business plan της νέας εταιρίας, θα προχωρούσε σε είσοδο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στον δείκτη NASDAQ, με σκοπό την εκμετάλλευση κάποιων πρωτοποριακών οπλικών συστημάτων που είχε αναπτύξει η τουρκική Albayraklar. Τα συστήματα αυτά ήταν αρκετά και πρόκειται για κατοχυρωμένες πατέντες της τουρκικής εταιρίας αξίας πολλών δισ.

Μετά, όμως, το ξέσπασμα του κορονοϊού το 2020, οι διαδικασίες πάγωσαν και η Yeni Şafak αρχίζει και ανακινεί με ολοσέλιδα το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση.

«Η Yeni Şafak είναι η φωνή του Ερντογάν. Γι’ αυτό η εφημερίδα ξεκίνησε και μάλιστα την 25 Μαρτίου να γράφει για την Αγία Σοφία. Όταν τελείωσε η περίοδος χάριτος του κορωνοϊού, η Yeni Şafak άρχισε βομβαρδισμό άρθρων…..Η κλίκα του Ερντογάν είναι προβλέψιμη. Ότι πουν το κάνουν πράξη. Εμείς δεν είμαστε προβλέψιμοι γιατί δεν μπορούμε να προβλέψουμε ούτε τους εαυτούς μας. Δυστυχώς κάποιοι εδώ στην Ελλάδα έχουν ξεπουληθεί. Πρέπει να σταματήσουμε να ψάχνουμε στον αστερισμό του Κενταύρου απαντήσεις».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο κ. Αδαλής εκτίμησε ότι «εάν δεν αντιδράσουμε για το Καστελόριζο, φοβάμαι πως εδώ στη Ελλάδα κάποιοι θα έχουν την τύχη του Καντάφι. Αυτή τη στιγμή γίνεται μία συμφωνία των Πρεσπών αλλά θαλάσσια. Με την συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι πολύ ορατό το οικονομικό διακύβευμα. Εδώ όμως είναι από 3 έως 10 τρις δολάρια. Η γνώμη μου είναι πως η οικονομική ελίτ της Ελλάδος έχει ταυτιστεί και τα έχει βρει με την οικονομική ελίτ της Τουρκίας και τον ίδιο τον Ερντογάν. Γι’ αυτό και δεν αντιδρούν».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ.Γ.Αδαλή στον FOCUS FM, εδώ:

Πηγή: focusfm.gr