Από μηχανές μέχρι κάδοι απορριμμάτων βγήκαν από τον Θερμαϊκό κόλπο- Φωτογραφίες που σοκάρουν

Ηλεκτρικά πατίνια και καρότσια αλλά ακόμη και μηχανές κι έναν κάδο απορριμμάτων ανέσυραν σήμερα εθελοντές δύτες, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου.

Μέσω του προγράμματος «Φρόντισε τον τόπο σου, Κάνε έναν καθαρισμό παραλίας!» της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, έχουν ήδη ολοκληρωθεί 78 δράσεις καθαρισμού ακτών και 34 εκπαιδευτικές δράσεις παιδιών σε σχολεία και κέντρα ειδικής αγωγής. Μέχρι σήμερα, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 10 τόνοι απορριμμάτων, ενώ έχουν εκπαιδευθεί 2400 παιδιά σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η επιχείρηση εξελίχθηκε στο ύψος του Κήπου του Οδυσσέα Φωκά, παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Σωκράτη Δημητριάδη.

«Τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία που καθορίζουν το κλίμα της πόλης μας είναι το δάσος του Σέιχ Σου και ο Θερμαϊκός Κόλπος. Πριν από λίγες μέρες οργανώσαμε μια δράση καθαρισμού στο Σέιχ Σου μαζί με εθελοντές, πυροσβέστες και, φυσικά, με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες. Σήμερα βρισκόμαστε στον Θερμαϊκό Κόλπο μαζί με τις υπηρεσίες του τομέα περιβάλλοντος και με εθελοντές δύτες. Διαπιστώνουμε, δυστυχώς, ότι για κάποιους ο Θερμαϊκός Κόλπος έχει τη χρήση σκουπιδότοπου», παρατήρησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος έφτασε στο σημείο όπου εξελισσόταν η επιχείρηση με ποδήλατο.

«Από τη μία πλευρά εμείς καθαρίζουμε τον Θερμαϊκό από αυτά τα τοξικά απόβλητα και από την άλλη φροντίζουμε να θέτουμε το παράδειγμα και να στέλνουμε το μήνυμα ότι όλοι οφείλουμε να προσέχουμε τον Θερμαϊκό Κόλπο, αυτό το πολύτιμο στοιχείο, αυτό το στολίδι της πόλης μας», τόνισε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Η ευαισθησία του δήμου Θεσσαλονίκης για το περιβάλλον είναι αποδεδειγμένη», επεσήμανε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης. Όπως είπε, στο πλαίσιο δράσεων καθαρισμού μεταξύ άλλων έχουν ανασυρθεί από τον πυθμένα του Θερμαϊκού περίπου ενενήντα ηλεκτρικά πατίνια. «Τα αντικείμενα που απομακρύνονται είχαν εντοπιστεί σε προγενέστερο στάδιο με τη χρήση υποβρύχιου τηλεκατευθυνόμενου οχήματος», εξήγησε ο κ. Δημητριάδης.