Αβραμάκης: “Το Κέντρο Υγείας Στρυμονικού, όπως και όλα τα Κ. Υ, πρέπει να ενισχυθεί και όχι να περιοριστεί η λειτουργία του”

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή την σταθερή θέση της Διοίκησης της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του Υπουργείου Υγείας για τον περιορισμό της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Στρυμονικού, δήλωσε:

«Η χώρα μας περνάει αυτήν την περίοδο μία σημαντική δοκιμασία, προσπαθώντας να κερδίσει ένα ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνο στοίχημα. Η έναρξη της τουριστικής περιόδου με την προσέλευση δεκάδων χιλιάδων τουριστών από άλλες χώρες και την καθιερωμένη ανάπτυξη ενός εξωστρεφούς lifestyle διακοπών αποτελεί εξ ορισμού μία αδιαμφισβήτητη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας, καθώς η πιθανότητα για την έκρηξη ενός ακόμη κύματος covid – 19 είναι ιδιαιτέρως αυξημένη. Είναι αναγκαία, λοιπόν, σε αυτή τη φάση κυρίως η άσκηση μιας πολιτικής που θα έχει ως στόχο, αφενός την πρόληψη της διάδοσης του ιού, αφετέρου την ενίσχυση των δομών υγείας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για την αντιμετώπιση μιας νέας πανδημίας.

Ενώ, λοιπόν, είναι ξεκάθαρες οι ανάγκες που γεννά αυτή η συγκυρία, η κυβέρνηση εμμένει στη λογική της μείωσης του κόστους της δημόσιας υγείας με τον περιορισμό

λειτουργίας δομών σε όλο το οικοδόμημα του Ε.Σ.Υ. Σε αυτή τη λογική είναι ενταγμένη και η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων (Υ.Πε.) για τον περιορισμό της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Στρυμονικού, μιας δομής της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που εξυπηρετεί, παρά τις δυσκολίες, σημαντικό αριθμό πολιτών, των κατοίκων του Στρυμονικού και των κοντινών χωριών. Που φροντίζει για έναν πληθυσμό που αποτελείται κατά πλειοψηφία από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και οι οποίοι χρήζουν τακτικά άμεσης ιατρικής φροντίδας.

Ο ρόλος του Κέντρου Υγείας Στρυμονικού είναι, λοιπόν, ιδιαιτέρως σημαντικός για την περιοχή. Γίνεται ακόμη σημαντικότερος, αν λάβουμε υπόψιν τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ευπαθείς ομάδες της περιοχής ενόψει ενός νέου κύματος covid – 19. Η οποιαδήποτε σκέψη για την μείωση της λειτουργίας του Κέντρου μπορεί να αποτελέσει εγκληματική αμέλεια.

Για εμάς, για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι αυτονόητο πως όχι μόνο καμία δομή υγείας δεν μπορεί να κλείσει ή να περιοριστεί η λειτουργία της, αλλά επιπλέον είναι επιβεβλημένη η ουσιαστική ενίσχυσή τους. Το Ε.Σ.Υ. εξάλλου δέχθηκε θανάσιμο πλήγμα κατά τη διάρκεια του πρώτου ιδίως αλλά και του δεύτερου μνημονίου. Το κράτησε όρθιο με νύχια και με δόντια η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθε πλέον η ώρα για μια πολιτική που θα το κάνει ισχυρό και λειτουργικό, ικανό να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για κάθε πολίτη, που θα ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία και θα δώσει βαρύτητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Μια τέτοια πολιτική, όμως, δεν είναι στα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας του νεοφιλελευθερισμού, των ΣΔΙΤ στην Υγεία και των deals με τους μεγάλους κλινικάρχες. Για αυτή τη Νέα Δημοκρατία η έννοια του Δημόσιου Αγαθού είναι μια έννοια απεχθής. Και φροντίζει να τη ξορκίζει ως κακό σε κάθε ευκαιρία.

Κοινοποίηση