Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για το αμπέλι από τη ΔΑΟΚ Σερρών


Η Δ/νση Αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας ανακοινώνει προς τους παραγωγούς αμπέλου του Νομού Σερρών ότι η τρίτη πτήση του εντόμου της ευδεμίδας ξεκίνησε στις πρώιμες περιοχές (Άμπελοι, Τριανταφυλλιά) σύμφωνα με τις συλλήψεις στο δίκτυο φερομονικών παγίδων. Στις περιοχές όπου παρατηρούνται προσβολές από το έντομο ευνοείται η ανάπτυξη δευτερογενώς του βοτρύτη και της όξινης σήψης.

Συνιστάται στους παραγωγούς να γίνει καταπολέμηση του εντόμου μόνο όπου παρατηρούνται προβλήματα, με σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας ή /και με εντομοκτόνα με βάση τον βάκιλο Bacillus thurigiensis. Ο ψεκασμός θα πρέπει να κατευθύνεται μόνο στην ζώνη των σταφυλιών.

Όσον αφορά την ανάπτυξη του βοτρύτη, συνιστάται να γίνει ένας προληπτικός ψεκασμός κατά το στάδιο της ωρίμανσης, σε περιοχές όπου υπάρχει υγρασία και η ασθένεια εμφανίζεται κάθε χρόνο. Επίσης, κατά την περίοδο ωρίμανσης των σταφυλιών, σε αμπέλια που δεν έγινε σωστή αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών, εμφανίζεται η όξινη σήψη η οποία οφείλεται στην ανάπτυξη διαφόρων μυκήτων και μεταδίδεται με το έντομο δροσόφιλα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται να γίνεται καθαρισμός των προσβεβλημένων ραγών και ψεκασμός με ένα κατάλληλο εντομοκτόνο.

Οι καλλιεργητές πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για κάθε καλλιέργεια και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες όπως αναγράφονται στην ετικέτα. Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών, Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου στο τηλ. 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος).

Κοινοποίηση