3 Αυγούστου ημέρα μνήμης για τους πρόσφυγες Γιαζίντι (Φώτο)

Ήταν 3 Αυγούστου 2014 όταν οι δολοφόνοι μαχητές του ισλαμικού στρατού κάψανε σπίτια, δολοφόνησαν και βίασαν χωρίς κανένα ενδοιασμό και διάκριση τους Γιεζίντι. Οι άνθρωποι, οι οποίοι μπόρεσαν να διαφύγουν έκαναν αυτό που έκαναν όλους τους αιώνες πριν, κατέφυγαν στα βουνά του Σιγκάλ. Εκεί καρτερούσαν εβδομάδες ολόκληρες, χωρίς νερό και φαγητό, χωρίς προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Χιλιάδες Γιεζίντι – παιδιά, άρρωστοι, υπερήλικες- βρήκαν εκεί πάνω στα βουνά το θάνατο.

Πολλοί που δεν κατάφεραν να γλιτώσουν πέσανε στα χέρια των δολοφόνων του ισλαμικού στρατού.

7.000 γυναίκες οδηγήθηκαν σε αναγκαστικό γάμο με τους δημους τους, όπου ακόμα και μια 7χρονη γι’ αυτούς θεωρείται σαν ολοκληρωμένη γυναίκα. Με πανό στα χέρια εδώ από τις Σέρρες ζητούν από τη Διεθνή κοινότητα να διασώσει τους υπόλοιπους Γιεζίντι από τον ISIS.

Για το λόγο αυτό, το πρωί της Δευτέρας οι Γιεζίντι πρόσφυγες της δομής των Σερρών θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση μνήμη για τα θύματα της Γενοκτονίας από τον ISIS. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα έξω από τη δομή όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα.

Το απόγευμα της Κυριακής 2 Αυγούστου οι πρόσφυγες Γιεζίντι άναψαν κεριά στην μνήμη όσων χάθηκαν. Σε ανάρτησή της στο Facebook, η διοικήτρια της δομής Δήμητρα Παναγιωτάκη έγραψε:

“Απόψε 1111 συνάνθρωποι μας θρηνούν στην άκρη της πόλης. Σαν απόψε το 2014 οι ισλαμιστές του ISIS έκαναν επίθεση σε χωριά των Γιεζιντι στο βόρειο Ιράκ. Χιλιάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν κατά τις πρώτες αυτές επιθέσεις, χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια απήχθηκαν και οδηγήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα του ISIS για να πουληθούν ως σκλάβες του σεξ. Εκατοντάδες χιλιάδες Γιεζίντι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους, τα χωριά τους και τα σπίτια τους… Κι όλα αυτά γιατί οι Γιεζιντι δεν είναι ισλαμιστες και για τους Ισλαμιστές δεν ειναι αμαρτία να σκοτώνουν αλλόθρησκους και να βιάζουν γυναίκες, που δεν ειναι ισλαμιστριες”