Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε αγροτική γη


Έπειτα από αναμονή οκτώ (8) και πλέον μηνών και μετά την άσκηση έντονων πιέσεων εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτοβολταϊκών Παραγωγών (ΠΟΣΠΗΕΦ), όπως και άλλων φορέων, δημοσιεύτηκε επιτέλους η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται το μέγιστο όριο συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη, εντός του οποίου είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ≤ 1MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας σε MW ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Η εν λόγω απόφαση (υπ΄ αριθμόν ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/74123/2971) δημοσιεύτηκε χτες, Πέμπτη 30.07.2020, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β/3146/30.07.2020) και, μεταξύ άλλων, προσδιορίζει τις απαιτούμενες ενέργειες εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών και την τύχη εκκρεμών αιτήσεων για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς που πρόκειται να εγκατασταθούν σε αγροτική γη.

Η κοινή υπουργική απόφαση αποτελεί συνέχεια του ν. 4643/2019, που ψηφίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους και χάρη στον οποίο επετράπη και πάλι να καταλαμβάνεται από φωτοβολταϊκούς σταθμούς (maximum 1 MW ανά αγροτική εκμετάλλευση) το 1% της έκτασης που χαρακτηρίζεται γη υψηλής παραγωγικότητας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Το κείμενο της κοινής υπουργικής απόφασης εξειδικεύει τη σχετική διάταξη του ν. 4643/2019, περιλαμβάνοντας πίνακα με την ισχύ ανά MW που επιτρέπεται να έχουν αθροιστικά οι εγκατεστημένοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Κοινοποίηση