του Τσινεκίδη Γιώργου-Μέλος της ΝΕ ΣΕΡΡΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Διαβάζουμε ότι προβλέπεται αναστολή λειτουργίας 56 Δημοτικών Σχολειών και 69 Νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2020 – 2021 στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Κιλκίς, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής και Ημαθίας…
Δηλαδή η Κεντρική Μακεδονία χάνει μάχες για τα παιδιά της και δεν αφορά κανέναν; Είναι αποτέλεσμα της μείωσης των μαθητών, του γενικού πληθυσμού και βέβαια της έλλειψης μέτρων που θα βοηθήσουν τους νέους να κάνουν οικογένειες, αλλά και να παραμείνουν στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα σαφώς ξεκινάει από την οικονομία και καταλήγει σε βαθιά κρίση των τοπικών αρχών και κυρίως της Περιφέρειας που αφήνει ανεκμετάλλευτα μεγάλα ποσά από τα διάφορα προγράμματα. Είναι κάτι που δεν το συζητήσαμε ποτέ σοβαρά στο δημόσιο διάλογο.
Η γνώμη μου είναι ότι λογικές επιδομάτων δεν θα βοηθήσουν και δεν αποτελούν λύσεις. Χρειάζονται θέσεις εργασίας, προοπτική και ένα περιβάλλον σταθερότητας σε οικονομικό επίπεδο.
Απαιτείται μείωση φόρων, δυνατότητα χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων από συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες μέσω του ΕΣΠΑ, δυνατότητα 2ης ευκαιρίας για όσους επιθυμούν να λάβουν το ρίσκο μίας επένδυσης και έχουν αποκλειστεί από το τραπεζικό σύστημα, περιβάλλον φιλικό για νεοφυείς επιχειρήσεις και κυρίως ένα πλάνο δεκαετίας τουλάχιστον, καθώς στην πατρίδα μας κανείς δεν εμπιστεύεται μέτρα μίας κυβέρνησης, που η επόμενη τα καταργεί.
Χρειάζεται όραμα σε επίπεδο Περιφέρειας που διαχειρίζεται προγράμματα, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν άμεσα, αλλά δεν υπάρχει. Αρκετά μέτρα διαβάσαμε στην επιτροπή Πισσαρίδη, όσον αφορά στο κεντρικό κράτος. Πολλά όμως θα κριθούν σε επίπεδο Περιφέρειας.
Δεν μπορούμε να κρίνουμε τις προτάσεις μίας επιτροπής πριν γίνει μία σοβαρή δημόσια συζήτηση και βγουν σε τελική μορφή. Τολμώ να πω ότι είναι θετικό το ότι μία τεχνοκρατική επιτροπή προτείνει στην Ελληνική Κυβέρνηση με προτροπή της προτάσεις για την ανάπτυξη του τόπου. Μένει να δούμε και την πολυπόθητη σοβαρότητα των πολιτικών οργανισμών που οφείλουν να μπουν στο δημόσιο αυτό διάλογο χωρίς κομματικές αγκυλώσεις καθώς δεν αφορά τη Κυβέρνηση αλλά το μέλλον της πατρίδας μας και πως το ονειρευόμαστε. Βέβαια, στο θέμα του κλεισίματος των σχολείων και της έλλειψης μαθητών θα μπορούσε να βοηθήσουν σημαντικά και οι νέες υποδομές σε κτήρια και εξοπλισμό, η αναβάθμιση του ολοήμερου, ώστε να νιώσει ασφάλεια η νέα οικογένεια. Αυτά θα μπορούσαν να γίνουν με παρεμβάσεις της Περιφέρειας… Δεν έγιναν.
Στο Νομό μας χαρήκαμε με το νέο σχολείο στο Νέο Σούλι, ντρεπόμαστε με το ότι ακόμα δεν έγινε κάτι με το “διαφημισμένο” νέο Δημοτικό της Ροδόπολης. Ντρεπόμαστε με την έλλειψη σύγχρονων υποδομών για παιδιά αλλά και ενήλικες με ειδικές ανάγκες. Αυτά πρέπει να λυθούν. Μπορούμε να είμαστε στην πρωτοπορία.
Γιατί να μην προσπαθήσει η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Δήμο Σερρών να δημιουργήσουν πρότυπη μονάδα με δυνατότητα στέγασης για άτομα με αυτισμό, όταν γνωρίζουμε ότι ούτε στα ειδικά σχολεία ανήκουν αυτά τα παιδιά αλλά και στα δημόσια δεν μπορούν να παρακολουθήσουν; Δεν μας αφορά;
Δεν ντρέπεται κανείς για αυτό;
Γιατί να μην εξοπλίσουν με σύγχρονες υποδομές κάθε σχολική μονάδα; Δεν υπάρχουν μήπως προγράμματα σχετικά;
Γιατί να μην προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε άμεσα όσους πραγματικά παιδικούς σταθμούς έχουμε ανάγκη;
Πότε θα καταλάβουμε ότι έστω και ένα παιδί, αν μείνει εκτός παιδικού σταθμού, είναι ντροπή για την κοινωνία μας;
Χρειάζεται όραμα, θέληση, πολιτικό πολιτισμό για σωστό δημόσιο διάλογο και ανάληψη ευθύνης.
Σαφώς και μπορούμε. Θέλουμε;