Υπεγράφη συμφωνία για την οριοθέτηση AOZ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου


Στην υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών- οριοθέτηση AOZ- προχώρησαν σήμερα Ελλάδα και Αίγυπτος, με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να χαρακτηρίζει ως «ιστορική» τη σημερινή μέρα, κάνοντας λόγο για «μία υποδειγματική συμφωνία, σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας, συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας και επιλύει μία χρονίζουσα εκκρεμότητα.

«Είναι μία συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους. Είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης. Μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή: στον κάλαθο των αχρήστων. Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Και, από σήμερα, οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών. Έχουν τεθεί οι υγιείς βάσεις για να συνεχίσουμε μαζί, συντονισμένα, να αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις στο ευρύτερο περιβάλλον μας. Προς όφελος των χωρών μας, προς όφελος των λαών μας, προς όφελος της περιοχής μας,» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Sameh Shoukry για τη στενή συνεργασία και την εποικοδομητική διάθεσή του, ώστε να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια αμοιβαία επωφελή, αλλά κυρίως δίκαιη συμφωνία.

Ο κ. Νίκος Δένδιας πρόσθεσε επίσης:
«Υπό τις οδηγίες των ηγετών των δύο χωρών μας, του Προέδρου Sisi και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επιλύσαμε μεταξύ μας προβλήματα που επί δεκαετίες φάνταζαν άλυτα.
Η σημερινή υπογραφή είναι ένα δείγμα αποφασιστικότητας και από τις δύο πλευρές. Ένδειξη της κοινής ανάγνωσης που υπάρχει από την Ελλάδα και την Αίγυπτο για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες μας, στο πλαίσιο πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να τονίσω ότι η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της συμφωνίας αυτής που υπογράψαμε σήμερα και της αντίστοιχης που υπογράψαμε πριν από λίγους μήνες με την Ιταλία.
Το διεθνές δίκαιο προσφέρει λύσεις στα προβλήματα, αλλά πρέπει να γίνεται σεβαστό στο σύνολό του.
Όχι, να εφαρμόζεται επιλεκτικά και να το επικαλείται κανείς κατά το δοκούν.
Διατυπώνω, τέλος, την ευχή η περιοχή μας να δει στο μέλλον και άλλες θετικές εξελίξεις όπως η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας».