Η πτώση της “αυτοκρατορίας” του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών Σερρών το 2011 και οι προτάσεις για ανασύστασή του σήμερα

Με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά από εννέα χρόνια η λειτουργία του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών στην Π.Ε. Σερρών. Μάλιστα σήμερα 13 Αυγούστου 2020, ο δήμαρχος Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός, κατά τη διάρκεια σύσκεψης κατέθεσε πρόταση για επανασύσταση ενός Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών στο νομό Σερρών, με τους υπόλοιπους αιρετούς που συμμετείχαν να συμφωνούν με την πρόταση αυτή. Να θυμίσουμε ότι το Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών έχει βάλει “λουκέτο” το 2011.

Το “Κέντρο” είχε πρωτολειτουργήσει το 1996 και έτυχε διεθνούς αναγνώρισης. Σε ρεπορτάζ της συναδέλφου Ζωής Χειμωνίδου, στις 28 Ιανουαρίου 2012 υπογραμμιζόταν η τεχνογνωσία του “Κέντρου” που ήταν μοναδική και αποτελούσε το “μπούσουλα’ όχι μόνο σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και σε Πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο, για τη λειτουργία άλλων Κέντρων.

Το Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών έκλεισε μετά από 15 χρόνια, καθώς αυτό είχε αποφασιστεί από την τότε Κυβέρνηση και μάλιστα φορείς του Νομού χαρακτήριζαν ως “πόνο ψυχής” τη απώλεια του συγκεκριμένου Κέντρου.

Ο πρώην πρόεδρος του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών  Κώστας Σίμογλου είχε αναφέρει: “Είναι πραγματικά το τέλος μίας εποχής κι αυτό μας αφήνει με έναν πόνο ψυχής. Ας ελπίσουμε να μην έχουμε όλα αυτά, τα οποία φοβόμαστε. Να μην έχουμε επιστροφή της ελονοσίας. Τότε θα φανεί ακόμη περισσότερο η απουσία του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών. Θα είναι αισθητή πιστεύω και σε επίπεδο χώρας. Ήδη στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη είχαμε πολλά κρούσματα ελονοσίας, Η ελονοσία ξαναγύρισε στη χώρα μας και το μόνο κέντρο που θα μπορούσε να συντονίσει τη λειτουργία για την καταπολέμηση των κουνουπιών και για την προστασία, είναι το Κέντρο των Σερρών, το οποίο δυστυχώς δεν θα υπάρχει από εδώ και πέρα και να δούμε πως θα προχωρήσουμε”