15Αύγουστος στο Αηδονοχώρι Βισαλτίας: Τα έθιμα και το θαύμα της εικόνας της Παναγίας (Φωτογραφίες)

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Καστώρης

Ιδιαίτερη αν όχι πρωτεύουσα θέση στη λατρευτική ζωή του Αηδονοχωρίου, στο Δήμο Βισαλτίας Σερρών, έχει η χρονική περίοδος από το Δεκαπενταύγουστο έως και τις 23 Αυγούστου.

Η εκκλησία του χωριού που τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζει – παράλληλα και όλο το χωριό- με έναν μοναδικό τρόπο το Πάσχα του καλοκαιριού. Με έθιμα τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την αγιορείτικη παράδοση και το εκεί εκκλησιαστικό τυπικό.

Για να γίνει όμως πιο κατανοητό το πως εορτάζονται οι ημέρες αυτές θα πρέπει να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν.

Πριν μερικούς αιώνες σε έναν χείμαρρο, μεταξύ των χωριών Αηδονοχώρι, Ίβηρα και Άγιο Δημήτριο βρέθηκε μια εικόνα της Παναγίας. Μεταξύ των τριών χωριών υπήρξε διένεξη για το που τελικά θα πάει η εικόνα.

Η λύση που δόθηκε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και Σολομώντεια.

Τοποθέτησαν την εικόνα στην πλάτη ενός ιπποειδούς (γάιδαρος ή άλογο, λίγη σημασία έχει), του έκλεισαν τα μάτια και αυτό μετέφερε την εικόνα στο Αηδονοχώρι.

Αρχικά η εικόνα τοποθετήθηκε στο κεντρικό προσκυνητάρι του ναού που βρίσκεται μεταξύ κυρίως και δυτικού κλίτους. Η εικόνα όμως θαυματουργικώς μεταφέρθηκε στο προσκυνητάρι που βρίσκεται στο γυναικωνίτη.

Το περιστατικό επαναλήφθηκε και μετά από αποκάλυψη της Παναγίας (σύμφωνα με την παράδοση της περιοχής) στον καντηλανάφτη του ναού του φανέρωσε την επιθυμία να μένει στον γυναικωνίτη.

Σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού, κάθε Δεκαπενταύγουστο η εικόνα της Παναγίας κατεβαίνει τελετουργικά από τον γυναικωνίτη και τοποθετείται στο κεντρικό προσκυνητάρι.

Το πρωί της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου μετά τη λειτουργία τελείται ιδιαίτερη ακολουθία εις μνήμην της Κοιμήσεως όπου στο πέρας της, διανέμονται κόλλυβα και άρτος εμποτισμένος με κρασί. Για εννέα ημέρες και νύχτες ο ναός παραμένει ανοιχτός και κάθε βράδυ οι γυναίκες του χωριού, τελούν τη Μικρή Παράκληση, ενώ παλαιότερα υπήρχε η συνήθεια να κοιμούνται και στο ναό.

Στις 23 Αυγούστου, στα Εννιάμερα της Θεοτόκου, το απόγευμα τελείται ακολουθία και στη συνέχεια λιτανεία με τη συμμετοχή πλήθους πιστών και ιερέων, και μετά η εικόνα τοποθετείται και πάλι στο γυναικωνίτη.

Η εν λόγω εικόνα, εκλάπη μαζί με αρκετές άλλες, από την εκκλησία του χωριού, το καλοκαίρι του 1986 και αντικαταστάθηκε από νεότερη.

Φυσικά φέτος λόγο των μέτρων προστασίας από την πανδημία η λιτανεία δεν θα πραγματοποιηθεί.