Έκλεισαν οι 8 πρώτες δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα. Ακολουθούν άλλες 59 έως το τέλος του έτους

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία τερματισμού λειτουργίας των ξενοδοχειακών δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε σήμερα με το κλείσιμο 6 δομών στα Γρεβενά και μίας (1) στη Φλώρινα, ενώ στα μέσα Ιουλίου είχε προηγηθεί το κλείσιμο αντίστοιχης ξενοδοχειακής δομής φιλοξενίας στην Αργολίδα. Στις δομές φιλοξενίας των Γρεβενών διέμεναν συνολικά 177 άτομα και στη Φλώρινα 43 άτομα.

Οι 220 διαμένοντες στις 7 ξενοδοχειακές δομές που έκλεισαν σε Γρεβενά και Φλώρινα, ήδη μεταφέρθηκαν σε άλλους χώρους φιλοξενίας στην ενδοχώρα στους οποίους υπήρχε αντίστοιχη διαθεσιμότητα. Μαζί με τους 463 διαμένοντες στη δομή της Αργολίδας, ο συνολικός αριθμός των αιτούντων άσυλο που μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα ανέρχεται σε 683.

Συνολικά οι ξενοδοχειακές δομές φιλοξενίας ανέρχονταν σε 67 και μετά το κλείσιμο των 7 δομών σε Γρεβενά και Φλώρινα, καθώς και της δομής στην Αργολίδα που έκλεισε πρόσφατα, μειώθηκαν σε 59. Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προβλέπει το κλείσιμο και των υπόλοιπων 59 ξενοδοχειακών δομών φιλοξενίας μεταναστών μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Η μείωση των ροών κατά 90%, η αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας κατά 370% στα νησιά στο τελευταίο τρίμηνο του 2020η επιτάχυνση των διαδικασιών του ασύλουη συστηματική αποχώρηση από τις δομές όσων δε δικαιούνται πλέον φιλοξενία, καθώς και η επανέναρξη των απελάσεων και των επιστροφών, συνεχίζει να αποφέρει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα στην μεταναστευτική πολιτική. Ήδη, σήμερα έκλεισαν 7 ξενοδοχειακές δομές φιλοξενίας. Έτσι, το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων των οποίων τερματίστηκε η λειτουργία, ανέρχονται συνολικά σε 8 μαζί με τη δομή στην Αργολίδα. Προχωρούμε σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας, ο οποίος προβλέπει το κλείσιμο και των υπόλοιπων 59 ξενοδοχειακών δομών φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα μέσα στο 2020. Στόχος μας η ουσιαστική αποσυμφόρηση και των νησιών του Βορείου Αιγαίου αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας”. 

Κοινοποίηση