ΟΕΝΓΕ: Εν δυνάμει υγειονομικές «βόμβες» τα νοσοκομεία- Τι συμβαίνει με τα τεστ και τα κρούσματα

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν υποχρεώσει τους υγειονομικούς να «χτυπούν καμπανάκι κινδύνου» και να προειδοποιούν ότι λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, είναι ορατός ο κίνδυνος να μετατραπούν σε υγειονομικές «βόμβες» τα ίδια τα νοσοκομεία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η άσχημη τροπή που πήρε η πορεία της πανδημίας με την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να ξαναπάρει νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς ξαναφέρνει στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματα του δημοσίου συστήματος υγείας, τα οποία στην πραγματικότητα δεν αντιμετωπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Από τα όσα καταγγέλλουν εκ νέου τις τελευταίες μέρες οι εκπρόσωποι γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ, αυτό που προκύπτει είναι πως παρά τους αριθμούς που παρουσίαζε η κυβέρνηση για προσλήψεις και μέσα υγειονομικής προστασίας την περασμένη άνοιξη, στην πραγματικότητα οι αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας δεν έχουν βελτιωθεί σε σχέση με την πριν την πανδημία κατάσταση.

Προβληματική οδηγία – Ενδονοσοκομειακές εστίες μετάδοσης

Προβληματική είχε χαρακτηρίσει η ΠΟΕΔΗΝ την νεότερη εντολή που δόθηκε ουσιαστικά από το υπουργείο Υγείας και προέβλεπε πως όσοι υγειονομικοί επιστρέφουν από την άδειά τους θα κάνουν το τεστ αλλά θα δουλεύουν κανονικά μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα!
«Σήμερα και κάθε μέρα από εδώ και στο εξής θα επιστρέψουν χιλιάδες υγειονομικοί από ολιγοήμερη κανονική άδεια. Με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας όλοι οι υγειονομικοί που επιστρέφουν από άδειες θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ κοροναϊού. Τον συντονισμό, τα ραντεβού διενέργειας του τεστ ασφαλώς τον έχει η υγειονομική μονάδα που εργάζονται.
Πολλά Νοσοκομεία δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή και στέλνουν τα δείγματα των ασθενών στο ΠΑΣΤΕΡ. Τα αποτελέσματα των τεστ καθυστερούν να εκδοθούν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία των Νοσοκομείων.
Έχουν εκδοθεί νεότερες οδηγίες από τις Υγειονομικές Περιφέρειες που αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι θα κάνουν τα τεστ και θα εργάζονται κανονικά με μάσκα.
Για να περιοριστούν οι ενδονοσοκομειακές εστίες μετάδοσης του ιού θα πρέπει να διενεργούνται τακτικά τεστ σε όλο το προσωπικό γιατί οι εργαζόμενοι μπορούν να μολυνθούν ανά πάσα στιγμή είτε μέσα στο χώρο της δουλειάς είτε μέσα στην κοινότητα. Επίσης σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται στα Νοσοκομεία για οποιαδήποτε αιτία να διενεργούνται τεστ.
Αναμένεται να βγει νέα εγκύκλιος με την υποχρέωση να κάνουν τεστ οι υγειονομικοί που επιστρέφουν από άδεια και επισκέφτηκαν μέρη με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο» ανέφερε η ΠΟΕΔΗΝ σε προ ημερών ανακοίνωσή της.

Με γάντια …κομμωτηρίου

Ενδεικτικές και αποκαλυπτικές της κατάστασης είναι οι αναφορές που έκανε σε χτεσινή της συνέντευξη στο ρ/φ «Στο Κόκκινο» η πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα, δίνοντας και μια εξήγηση γιατί σε αυτή τη φάση της πανδημίας εμφανίζονται αυξημένα κρούσματα και στο υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ.
«Ξέρετε τι είναι να διαχειρίζεσαι άρρωστο με γάντια κομμωτηρίου; Οι οδηγίες επιβάλλουν καλά εφαρμοζόμενα γάντια και να τα αλλάζεις, όχι να πηγαίνεις από άρρωστο σε άρρωστο. Οι μάσκες των εργαζόμενων πρέπει να αλλάζουν κάθε τρεις ώρες, ξέρετε τι είναι να χρεώνεσαι μία μάσκα την ημέρα; Να μην έχεις κανονική αλλά απλή χειρουργική μάσκα στην υποδοχή ύποπτων κρουσμάτων, για όλο το ωράριο;
Απαιτείται σχολαστική καθαριότητα και οι κατάλληλες υποδομές, μέσα σε τμήματα COVID-19 σήμερα δεν μπορεί να γίνει καθαριότητα γιατί είναι η υποδομή τέτοια. Βλέπετε ότι αρχίσαμε ένα δεύτερο κύμα με πολλαπλά κρούσματα στο χώρο της Υγείας και της φροντίδας (γηροκομεία). Χρειάζονται αυτή την στιγμή χιλιάδες προσωπικού. Όχι οι 5.000 γιατροί ή οι 25.000 λοιπό προσωπικό που είναι τα επίσημα νούμερα. Απαιτούνται 8.000 γιατροί και 30.000 λοιπό προσωπικό».

Υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία και ο ΕΟΔΥ

Η ΠΟΕΔΗΝ παράλληλα καταγγέλλει πως λόγω των ελλείψεων σε υποδομές δεν δηλώνονται όλα τα κρούσματα στα νησιά ενώ για να καλυφθούν τα κενά του ΕΟΔΥ και να διενεργηθούν τα τεστ σε τουριστικές περιοχές, αποσπάται προσωπικό από τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία.

Κοινοποίηση