Ποια μέτρα θα ισχύσουν στις δομές ηλικιωμένων


Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις και στενή συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, την Πολιτική Προστασία, τον ΕΟΔΥ, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τις Περιφέρειες και υπό τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού, καταρτίσθηκε μία δέσμη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τους ηλικιωμένους πολίτες.

Το σχέδιο δράσης το οποίο ανακοινώθηκε χθες έχει τρεις άξονες.

Άξονας πρώτος: Επικαιροποίηση πρωτοκόλλων λειτουργίας των δομών αυτών. Επικαιροποιούνται οι κανόνες γενικής λειτουργίας των μονάδων.

Ανάμεσα σε άλλα, θα προβλέπονται:
– Οι αυστηρές προϋποθέσεις για τις νέες εισαγωγές φιλοξενούμενων.
– Η δημιουργία ομάδων προσωπικού που η κάθε μία θα φροντίζει συγκεκριμένες ομάδες ωφελούμενων μέσα στις δομές.
– Οι ηλικιωμένοι θα τρώνε ξεχωριστά στο δωμάτιό τους, εφόσον στην τραπεζαρία δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις που προβλέπονται.
Θα προβλέπεται επίσης:
– Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των φιλοξενούμενων και για άλλες ασθένειες, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.
– Η σύσταση βέβαια το προσωπικό να μην εργάζεται σε παραπάνω από μία μονάδες ταυτόχρονα, καθώς και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Δεύτερον, διαμορφώνεται ειδικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος, το οποίο προβλέπει λεπτομερείς κανόνες αντιμετώπισης, τόσο εντός δομής, όταν βέβαια το κρούσμα είναι είτε ασυμπτωματικό, είτε με χαμηλό ιικό φορτίο, όσο και αναλυτικά τη διαδικασία μεταφοράς του για νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Σε περιπτώσεις κρουσμάτων προβλέπονται μέτρα, όπως τον υποχρεωτικό έλεγχο για κορονοϊό όλου του προσωπικού για 2 εβδομάδες. Και σε περίπτωση πολλαπλών κρουσμάτων του προσωπικού, προβλέπεται αντικατάσταση του προσωπικού, είτε από ειδικές λίστες έκτακτου προσωπικού που έχουν καταρτισθεί, είτε από ομάδα παρέμβασης που συστήθηκε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Τρίτον, καθιερώνεται ειδικό ερωτηματολόγιο που οι εργαζόμενοι εντός δομών πρέπει να συμπληρώνουν κάθε μέρα, έτσι ώστε η αναγνώριση της προέλευσης των κρουσμάτων, η λεγόμενη ιχνηλάτηση, να γίνεται ευκολότερα. Το ερωτηματολόγιο αυτό θα συνοδεύεται από αυστηρό έλεγχο όλου του προσωπικού. Θα υπάρχει έτσι η καθημερινή θερμομέτρηση κατά την είσοδο και αρχείο μετρήσεων, τεστ COVID δειγματοληπτικά και υποχρεωτικό τεστ στο προσωπικό που επανέρχεται στην εργασία κατόπιν άδειας, όπως και σήμερα γίνεται.

Τέταρτον, συντάσσεται κώδικας ασφαλούς συμπεριφοράς του προσωπικού εντός, αλλά και εκτός δομής. Επιβάλλεται η τήρηση βασικών προφυλάξεων σε όλες τις δραστηριότητες του προσωπικού, ακόμα και εκτός των δομών, και η χρήση προστατευτικών μέτρων, όπως η μάσκα σε κάθε δραστηριότητα.

Πέμπτον, διοργανώνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους εργαζομένους. Το εκπαιδευτικό υλικό αυτό θα αναρτηθεί τόσο στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ όσο και των Περιφερειών. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στα Μέσα Ατομικής Προστασίας, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, αναλαμβάνουν το κόστος για την χορήγηση των απαραίτητων υλικών, και ειδικότερα μασκών και γαντιών, σε όλους τους φιλοξενούμενους στις δομές αυτές και στο προσωπικό τους.
Έτσι, θα παρέχεται αυτό το υλικό σε περισσότερους από 14.000 φιλοξενούμενους και περισσότερους από 6.000 εργαζομένους.

Άξονας δεύτερος: Εντατικοποίηση και συστηματοποίηση των ελέγχων συμμόρφωσης στις οδηγίες.

Καθιερώνονται συντονισμένοι και συχνοί έλεγχοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων για την τήρηση των προβλεπόμενων οδηγιών. Οι σχετικοί έλεγχοι θα διενεργούνται από τα αρμόδια όργανα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, των Περιφερειών και με κεντρικό συντονισμό από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο και αναγνωρίζοντας την αυξημένη ευαλωτότητα των πολιτών της τρίτης ηλικίας αποφασίσθηκε η αύξηση προστίμων.

Άξονας τρίτος: Κατά προτεραιότητα διενέργεια μοριακών ελέγχων ανίχνευσης του ιού.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για την διασπορά του ιού, έχει ήδη σχεδιασθεί πλάνο αυξημένων ελέγχων ανίχνευσης του κορονοϊού με μεθοδολογία που προτεραιοποιεί μονάδες υψηλού κινδύνου και η οποία θα προσαρμόζεται με κάθε νέο στοιχείο που αποκτούμε καθημερινά.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, για την παρακολούθηση αυτού του σχεδίου τριών αξόνων, έχουν ήδη καταρτισθεί δυο συντονιστικές ομάδες τις οποίες συντονίζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στις οποίες συμμετέχουν η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, ο ΕΟΔΥ, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Η πρώτη ομάδα είναι η Επιτροπή Προστασίας Ευπαθών Ομάδων. Απαρτίζεται από τους επικεφαλής των ανωτέρω φορέων και έχει τον κεντρικό συντονισμό, πρώτον, για τον έλεγχο σε όλη την επικράτεια των ελέγχων και, δεύτερον, για τη διάχυση της επιδημιολογικά σημαντικής πληροφορίας.

Δεύτερη ομάδα είναι η Επιτροπή Εποπτείας, όπου μετέχουν οι εκπρόσωποι των ανωτέρω φορέων. Η Επιτροπή αυτή συγκεντρώνει τις πληροφορίες από όλες τις δομές της χώρας, σύμφωνα με το καθημερινό ερωτηματολόγιο που συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι κάθε δομής φιλοξενίας ηλικιωμένων, ώστε να υπάρχει άμεση και καθολική αποτύπωση της κατάστασης ανά πάσα στιγμή σε όλη την επικράτεια.

Κοινοποίηση