Ν. Μηταράκης: «Μειώθηκαν οι ροές κατά 90%- Κλείνουν δύο ξενοδοχειακές δομές στις Σέρρες» (Βίντεο)

Το κλείσιμο δύο ξενοδοχειακών δομών των Σερρών, που χρησιμοποιούνται για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σήμερα, στη δομή φιλοξενίας μεταναστών, στην πόλη των Σερρών.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, είναι η δομή των Σερρών να μετατραπεί σε ελεγχόμενη, όπως και όλες οι δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας, δίνοντας ένα αίσθημα ασφάλειας και στους ωφελούμενους και στις τοπικές κοινωνίες.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξήγησε πως επισκέπτεται μία δομή ανά περιφερειακή ενότητα και ανακοίνωσε πως σύντομα- όχι όμως σήμερα- θα επισκεφθεί και τη δομή στο Κλειδί Σιντικής.

Ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως οι ροές είναι αισθητά μειωμένες το 2020 και ειδικά το καλοκαίρι που συνήθως εμφανίζουν αύξηση οι ροές, η μείωση υπερβαίνει το 90%.

«Προχωράμε στην αποσυμφόρηση των νησιών και των δομών της ηπειρωτικής Ελλάδας και χάρη στην επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, χάρη στην επανέναρξη των απελάσεων όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, μειώνουμε την πίεση στις τοπικές κοινωνίες. Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε περαιτέρω τη διαδικασία ασύλου, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των δομών. Σε όλη την Ελλάδα στόχος μας είναι να μειώσουμε τον αριθμό των διαμένοντων χάρη στην επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, τις περιορισμένες ροές και τις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας,» επεσήμανε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανακοινώνοντας παράλληλα το κλείσιμο και των 67 ξενοδοχείων εντός του 2020, που χρησιμοποιούνται στη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, όσοι θα φύγουν από τα ξενοδοχεία θα πάνε σε άλλες δομές, στις κενές θέσεις που έχουν δημιουργηθεί από αυτούς που είτε έχουν πάρει άσυλο, είτε έχουν επιστρέψει στις χώρες τους επειδή δεν δικαιούνταν.

Όσον αφορά στις παροχές των αιτούντων άσυλο, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε με έμφαση πως η χώρα μας δεν παρέχει ισόβια δωρεάν φιλοξενία, ούτε ισόβια σύνταξη στους αιτούντες άσυλο, προσθέτοντας πως όσοι πήραν άσυλο, μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, έχουν τη στήριξη ενός ειδικού προγράμματος ενσωμάτωσης.

«Από εκεί και πέρα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους νόμιμους κατοίκους της χώρας. Πρέπει και οι ίδιοι να δουλέψουν, όπως δουλεύουν όλοι για να μπορέσουν να συντηρήσουν τον εαυτό τους. Έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος, έχουν πρόσβαση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα όσοι το δικαιούνται. Τους στηρίζουμε χωρίς να κάνουμε ειδικές διακρίσεις,» υπογράμμισε ο κ. Ν. Μηταράκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο κρούσμα κορονοϊού στη Μόρια και στην κατάσταση που επικρατεί στις δομές:
«Η Μόρια είχε 20.000 άτομα τον Ιανουάριο, έγινε μια μεγάλη αποσυμφόρηση και σήμερα έχουμε 12.600 διαμένοντες. Τα 2 χιλιάδες τεστ που κάνει ο ΕΟΔΥ είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο, πρωτοφανές και δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε την κατάσταση. Θέλω να ελπίζω ότι είναι περιορισμένη η επίπτωση του ενός κρούσματος».

Κοινοποίηση