Λ. Αβραμάκης: «Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα χέρια της Κυβέρνησης»


Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, επισκέφθηκε χθες, ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου συνάντησε τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας, Γιάννη Καραβασίλη, και τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας, Στέλιο Ρίζο.

Ο Βουλευτής συνεχάρη του δύο Διευθυντές, που ανέλαβαν εδώ και λίγες ημέρες καθήκοντα, και τους ευχήθηκε μία δημιουργική και αποτελεσματική θητεία. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με κύρια αναφορά στις ιδιαίτερες συνθήκες φέτος, λόγω του κορονοϊού, και την προετοιμασία των σχολείων του Νομού Σερρών σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Οι διευθυντές ανέφεραν πως φέτος τα σχολεία θα ξεκινήσουν χωρίς ιδιαίτερα κενά και χωρίς ελλείψεις σε βιβλία. Αναφορικά με τα μέτρα για τον κορονοϊό, ενημέρωσαν τον Βουλευτή πως η συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων σε όλο το νομό δεν θα ξεπερνά τα 23 άτομα, οι Δήμοι θα χορηγήσουν τα απαραίτητα μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κλπ.) και πως θα υπάρξει αυστηρή τήρηση των οδηγιών του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για το άνοιγμα των σχολείων.

Ο Βουλευτής ανέφερε πως θα είναι δίπλα τους, έτοιμος να τους συνδράμει όπως μπορεί για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις μιας δύσκολης ομολογουμένως χρονιάς.

Για τη συνάντηση αυτή ο κ. Λευτέρης Αβραμάκης δήλωσε:
«Βρισκόμαστε λίγες μόλις ημέρες πριν από μία ακόμη μεγάλη δοκιμασία στην οποία πρόκειται να υποβληθεί η Κυβέρνηση και συνεκδοχικά η ελληνική κοινωνία. Μετά το πρώτο κύμα πανδημίας, την άρση των περιορισμών του lockdown, την έναρξη της τουριστικής περιόδου έρχεται από Δευτέρα το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο θα αποτελέσει ακόμη ένα στοίχημα, καθώς εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας και πρόληψης, επαπειλείται η έκρηξη ενός ανεξέλεγκτου κύματος διασποράς του ιού.
Για το λόγο αυτό επέλεξα να επισκεφθώ προς ενημέρωση τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, δύο ικανά στελέχη του τομέα αυτού, οι οποίοι με διαβεβαίωσαν για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των σχολείων του Νομού μας να υποδεχθούν τους Σερραίους μαθητές. Όμως, οι φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλουν οι διευθυντές εκπαίδευσης και το σύνολο του διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού δεν είναι βέβαιο πως επαρκούν, όταν η κυβερνητική πολιτική ασκείται στη βάση του δόγματος που μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση της ΝΔ, του δόγματος του ‘βλέποντας και κάνοντας’.
Οι διαρκείς παλινωδίες και αντιφάσεις στο ζήτημα της διαχείρισης της επανεκκίνησης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής μετά το πολύμηνο lockdown, η απροθυμία της κυβέρνησης να δαπανήσει χρήματα για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των δημόσιων δομών σχετικά με την πρόληψη και αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού και η επένδυση κυρίως στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με την επιτυχία του εγχειρήματος της έναρξης των σχολείων, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν υγειονομική απειλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ήταν ξεκάθαρος από την αρχή όσον αφορά στις αναγκαίες πρόνοιες που πρέπει να ληφθούν για την επαρκή προετοιμασία των σχολείων και τις οποίες ανέφερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Κύριο μέτρο αποτελεί ασφαλώς ο καθορισμός του ανώτατου ορίου των 15 μαθητών ανά τμήμα. Γεγονός που απαιτεί, όμως, περισσότερες αίθουσες και περισσότερους εκπαιδευτικούς, που απαιτεί να δαπανηθεί περισσότερο χρήμα. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η διενέργεια μαζικών τεστ στα σχολεία, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να εντοπίζονται κρούσματα εγκαίρως και να τίθενται σε καραντίνα.
Επίσης είναι αναγκαία η συνεχής απολύμανση όλων των χώρων των σχολείων, που προϋποθέτει, όμως, την χωρίς καθυστέρηση πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας. Η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί πως κρατά στα χέρια της μία βραδυφλεγή βόμβα και δεν μπορεί παρά να επικεντρωθεί στην απενεργοποίησή της. Και η απενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ατομική ευθύνη. Χρειάζεται σοβαρό συντεταγμένο πολιτικό σχέδιο. Η εκπόνηση και εκτέλεσή του πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα σήμερα, αφού μία αποτυχία στο άνοιγμα των σχολείων, μετά και το φιάσκο του τουρισμού, μπορεί να επιφέρει το οριστικό πλήγμα στη δημόσια υγεία.
Κλείνοντας, λοιπόν, να ευχηθώ καλή δύναμη στους διευθυντές εκπαίδευσης, στους διευθυντές των σχολείων και σε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό. Φέτος ο ρόλος τους είναι κρίσιμος. Δεν καλούνται μόνο να επιτελέσουν το καθήκον διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας, καλούνται να διαφυλάξουν τη δημόσια υγειά και μάλιστα χωρίς την απαιτούμενη κυβερνητική στήριξη. Θέλω να είμαι, λοιπόν, δίπλα τους κι εγώ για να ενισχύσω από τη θέση μου το έργο τους με όποιο τρόπο μπορώ. Το ζήτημα της διαφύλαξης του σημαντικότερου κοινωνικού αγαθού, της υγείας, δεν έχει πολιτικό χρώμα. Είναι ευθύνη όλων μας».

Κοινοποίηση