κ.κ. Θεολόγος: Ο εμβληματικός αυτός Ναός διαιωνίζει την δύναμη της πίστεως (Φώτο)

Πηγή: Romfea.gr-Χρήστος Καναρόπουλος

Με την δέουσα ιεροπρέπεια εορτάσθηκε και εφέτος στην Εκκλησία των Σερρών η πανευφρόσυνη ιερά μνήμη της μεταστάσεως του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, τιμώντας τη μνήμη του ουρανίου προστάτου του, ιερούργησε σήμερα Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020, στην πανηγυρική, Αρχιερατική θ. Λειτουργία που τελέσθηκε στον εορτάζοντα ιστορικό Ιερό Ναό Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Σερρών, με την παρουσία των τοπικών Αρχών και του φιλαγίου λαού του Θεού.

Στο επίκαιρο και λίαν εποικοδομητικό κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Σήμερον ευρισκόμεθα σ’ αυτόν τον ιστορικό Ναό της πόλεώς μας για να τιμήσουμε την μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου, ο οποίος στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς με τις σωστικές του πρεσβείες έσωσε την πόλη των Σερρών από την βέβαια σφαγή των κατοίκων της από του οθωμανούς Τούρκους.

Οι πατέρες μας στα πικρά εκείνα χρόνια της απαράκλητης σκλαβιάς στους Οθωμανούς Τούρκους αισθανόμενοι βαθειά ευγνωμοσύνη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο για την σωτηρία της πόλεώς τους  την 8η Μαΐου  του 1821 ανήγειραν με πολύ κόπο τον εμβληματικό αυτό ναό που διαιωνίζει την δύναμη της πίστεως και την πραγματικότητα του θαύματος στην ζωή μας.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος σήμερον όμως μας  μυσταγωγεί και στα ενδότερα του μυστηρίου της θεολογίας και μας κατηχεί στο μυστήριο της αληθούς θεογνωσίας, η οποία είναι και ο πυρήνας του Ευαγγελίου του. Η αγία μας Εκκλησία ονόμασε θεολόγον τον Άγιο Ιωάννη διότι  ως αυτόπτης και αυτήκοος μαθητής του Κυρίου μας επιμαρτυρεί δια της γραφίδος αλλά κυρίως δια της ζωής και του κηρύγματός του ότι ο Ιησούς Χριστός είναι αληθής Θεός και αληθής άνθρωπος.

Ηγάπησε τον Χριστόν και ηγαπήθη υπ’ Αυτού, διδάσκοντας  έως της γεροντικής του ηλικίας την δύναμη της αγάπης  με την φράση ”Τεκνία αγαπάτε αλλήλους”, περικλείοντας σ’ αυτήν όλη την στοργή και την αλήθεια  της Εκκλησίας για τον άνθρωπο. Είναι αλήθεια ότι εκείνος ο οποίος δεν αγαπά τον συνάνθρωπο του  βρίσκεται μακριά από τον Θεό.

Ο Θεός στην πρώτη πλάση μας έθεσε εντός του παραδείσου, στην δεύτερη ανάπλαση, με την ενανθρώπησή Του, μας συμπεριέλαβε στην θεανθρώπινη υπόστασή Του και μας ανέβασε στον θρόνο του Θεού.

Αυτό σημαίνει αληθινή αγάπη, αγάπη Χριστού στην οποία οφείλουμε καθημερινώς να μαθητεύουμε  καθώς ζούμε  σ’ έναν κόσμο τόσο πικρό  από την αμαρτία, τόσο πτωχό σε ανθρωπιά και αγάπη, σ΄έναν κόσμο  όπου κυριαρχούν λόγοι χωρίς αντίκρισμα στην πραγματική ζωή, ακατάσχετες αγαπολογίες κενές περιεχομένου που κουράζουν και απογοητεύουν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Ό Ευαγγελιστής Ιωάννης έρχεται να μας δείξει τον δρόμο και τον τρόπο της αληθινής χριστιανικής αγάπης, που δεν είναι υπερήφανη, αλαζονική, κτητική αλλά βαθειά θυσιαστική, αρχοντική, δοτική».

Ακολούθως, ο Ποιμενάρχης της Σερραϊκής Εκκλησίας απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου στον προϊστάμενο του Ιερού Ναού, π. Χριστόδουλο Καμπερίδη, επιβραβεύοντας την φίλεργη διακονία του, ο οποίος μαζί με τους καλούς του συνεργάτες, εργάζονται για τον συνεχή εσωτερικό και εξωτερικό ευπρεπισμό του Ιερού Ναού, ο  οποίος τον επόμενο χρόνο θα αποτελέσει το επίκεντρο των επετειακών εορτασμών για την συμπλήρωση 200 χρόνων από της εθνικής παλιγγενεσίας, της σωτηρίας των Σερρών (8.5.1821) και της κοιμήσεως του σερραίου Αρχιστρατήγου Εμμανουήλ Παπά (5.12.1821).

Ευχαρίστησε επίσης τους φιλότιμους ενορίτες, οι οποίοι στηρίζουν πάντοτε από το υστέρημά τους τις εξωραϊστικές και ανακαινιστικές εργασίες του οίκου του Θεού.

Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Θεολόγος ευχαρίστησε θερμώς τον ιερό κλήρο, την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φ. Αραμπατζή, την εκπρόσωπο του Δημάρχου Σερραίων, τις λοιπές Αρχές της πόλεως και της περιοχής και τον φιλότιμο λαό για την συγκινητική συμμετοχή τους στις εορταστικές και λατρευτικές ακολουθίες προς τιμήν του κήρυκος της χριστιανικής αγάπης Ευαγγελιστού Ιωάννου, κατά την παραμονή και ανήμερα της εορτής, γεγονός που αποδεικνύει την αγάπη τους προς την μητέρα Εκκλησία και τον εορτάζοντα μεγάλο Άγιό Της.

Κοινοποίηση