Πιο αποτελεσματικά τα μέτρα προφύλαξης στα χωριά απ’ ότι στις πόλεις


Με βάση πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες σε διαφορετικές πόλεις, διαπιστώνεται ότι το μέγεθος της πόλης/χωριού παίζει σημαντικό ρόλο στη δυναμική της επιδημίας.

Υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις ότι η ταχύτητα ανταπόκρισης στα προληπτικά μέτρα είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού στον οποίο απευθύνονται, όπως δήλωσε σήμερα ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Το φαινόμενο αυτό υποστηρίζεται από τουλάχιστον δύο μελέτες, η μία στο περιοδικό «Nature Medicine», που ανέλυσε δεδομένα από τις επιδημίες του πρώτου κύματος στην Κίνα και στην Ιταλία και η άλλη στο περιοδικό «PLOS ONE» που αναλύει δεδομένα από την επιδημία στη Βραζιλία.

Με απλά λόγια, τι δείχνουν αυτές οι μελέτες; Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι η εφαρμογή των μέτρων σε ένα χωριό είναι πιο δραστική και η αποτελεσματικότητα των μέτρων σε ένα χωριό είναι ταχύτερη σε σύγκριση με μια πόλη με παρόμοιο ποσοστό λοιμώξεων. Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε πιο γρήγορα την αποτελεσματικότητα των προληπτικών μέτρων σε μικρότερες πόλεις και χωριά.

«Το φαινόμενο έχει ομοιότητα με το φαινόμενο της αδράνειας, το οποίο έχουμε συνηθίσει από την καθημερινότητά μας. Όσο πιο μεγάλο είναι ένα όχημα που κινείται, τόσο πιο δύσκολα να το σταματήσουμε. Συνεπώς, όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί, όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα της επιδημίας, τόσο πιο δύσκολα θα επιβραδυνθεί, ακόμα και αν το ποσοστό της μόλυνσης είναι παρόμοιο ανάμεσα σε πληθυσμούς. Θα χρειαστεί, λοιπόν, αρκετά περισσότερη υπομονή, επιμονή και προσήλωση στα μέτρα στα αστικά κέντρα, προκειμένου να ελέγξουμε την εξάπλωση του ιού» επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης.

Κοινοποίηση