Ο τερματισμός της αλλαγής της ώρας είναι λάθος ή όχι;


Άρθρο του Μάνου Τζίτζηρα*
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής
Ειδικευμένος στην κλινική και συμβουλευτική ψυχολογία

Τον τερματισμό της αλλαγής της ώρας από χειμερινή σε εαρινή από το 2021,ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς μελέτες δείχνουν ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι πλέον οριακή και ολοένα και συχνότερα κάποιοι πολίτες διαμαρτύρονται για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Το σκεπτικό είναι περίπου το παρακάτω:

Κατά την αλλαγή της θερινής ώρας χάνουμε μία ώρα του ύπνου και ο κιρκάδιος μας ρυθμός επηρεάζεται. Η αλλαγή αυτή επηρεάζει τη διάθεση, την πείνα, τον ύπνο, τα επίπεδα κόπωσης καθώς και την εγρήγορση. Για τους περισσότερους ανθρώπους με τακτικές συνήθειες ύπνου, θα χρειαστεί περίπου μια ημέρα για να επανέλθει ο κιρκάδιος τους ρυθμός. Έτσι κάθε χώρα πρέπει να επιλέξει μια μόνιμη ώρα, όποια θέλει!

Ας δούμε όμως τα παρακάτω παραδείγματα:

α)Τον Ιούνιο με την καλοκαιρινή (αλλαγμένη) ώρα αρχίζει να ξημερώνει στην Ελλάδα περίπου στις 05:15, με ανατολή ηλίου στις 06:00. Δύση ηλίου στις 20:50 και βραδιάζει περίπου 21:30. Εάν όμως η χώρα μας επιλέξει την χειμερινή ώρα θα αρχίζει να ξημερώνει τον Ιούνιο, στις 04:15, με ανατολή στις 05:00 και θα βραδιάζει στις 20:30, με δύση 19:50!

β) Τον Δεκέμβριο με τη χειμερινή ώρα, ξημερώνει στις 06:40, με ανατολή στις 07:20 και νυχτώνει στις 17:40, με δύση στις 17:05. Εάν η χώρα μας επιλέξει όλο τον χρόνο να έχει την καλοκαιρινή ώρα, θα ξημερώνει τον Δεκέμβριο στις 07:40, με ανατολή 08:20 και θα νυχτώνει 18:40, με δύση 18:05!

Αν μελετήσουμε τα παραπάνω παραδείγματα αναρωτιέμαι, οι «δυσλειτουργίες» για την υγεία με αφορμή την αλλαγή της ώρας (που είναι ελάχιστες, κρατούν μία δύο μέρες και επηρεάζουν λίγους ανθρώπους ) είναι περισσότερες από το να ξημερώνει για παράδειγμα τον χειμώνα στην Ελλάδα περίπου στις 07:40, με ανατολή 08:20 εάν κρατήσουμε μόνιμα την καλοκαιρινή ώρα; ( Ο εργαζόμενος, ο μαθητής, θα πηγαίνει στη δουλειά ή στο σχολείο, στα σκοτάδια;).

Επίσης αναρωτιέμαι αν θα βοηθήσουμε την τουριστική εικόνα της Ελλάδας εάν νυχτώνει τον Ιούνιο στις 19:50 και τον Αύγουστο στις 19:00, εφαρμόζοντας μόνιμα τη χειμερινή ώρα;

Εν κατακλείδι θεωρώ ότι σίγουρα κερδίζουμε ενεργειακά με την αλλαγή της ώρας αλλά και από την άλλη απορώ, αντί απλώς να ασχολείται η ευρωβουλή με αυτούς τους λίγους που χαλούν τον ύπνο τους δύο μέρες τον χρόνο (με αφορμή την αλλαγή της ώρας), να ασχοληθεί και να θυμηθεί ότι υπάρχουν και εκατομμύρια ευρωπαίοι χαμηλόμισθοι και άνεργοι ( με μελαγχολική και όχι μόνο συμπτωματολογία ) όπου και έχασαν ή και χάνουν κάθε μέρα τον ύπνο τους με οδυνηρές συνέπειες για την υγεία τους!!

Αυτό δηλαδή δεν είναι προβληματικότερο θέμα από το προαναφερόμενο;

*Το γραφείο του κ. Μάνου Τζίτζηρα βρίσκεται 29ης Ιουνίου 4 στις Σέρρες.
Τηλέφωνο: 23210 52937.
e-mail: [email protected]

Κοινοποίηση