Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Σερρών: «Κρίσιμη κατάσταση για τους ΑμεΑ και το Σερραϊκό λαό»


Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19 αποδείχτηκε ικανό να καταστήσει περεταίρω δύσκολες και επικίνδυνες τις συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους με αναπηρίες (ΑμεΑ) στη χώρα και στην Π.Ε. Σερρών.

Σύμφωνα με το Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Σερρών, πολλοί συνάδελφοί τους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο από τον Covid-19, αλλά και από τη σοβαρή πιθανότητα το σύστημα υγείας της χώρας να μην καταφέρει να ανταποκριθεί στην κατάσταση που διαμορφώνεται.

«Αντίστοιχα όλοι μας, ήδη δυσκολευόμαστε να εκπληρώσουμε, κινδυνεύουμε να στερηθούμε ή στερούμαστε δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για τη σταθεροποίηση/βελτίωση της υγείας μας και την αξιοπρεπή διαβίωση μας (υδροθεραπείες, φυσικοθεραπείες, ιατρικές θεραπείες κ.α), εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και της υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας.
Συνακόλουθα με αγωνία πληροφορηθήκαμε από την ΟΕΝΓΕ την επί της ουσίας μετατροπή του δημοσίου συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου, μέσω του δραστικού περιορισμού των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων κατά 20% στις περιοχές που βρίσκονται σε επιτήρηση και κατά 80% στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι τροχιοδεικτική για το πως η κυβέρνηση σκέφτεται να αντιμετωπίσει την τακτική ή και έκτακτη θεραπευτική αγωγή των χρονιών πασχόντων και όχι μόνο, σε περίπτωση που χειροτερέψουν τα πράγματα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ΑμεΑ, όπως και του Ελληνικού λαού, από την άνοιξη μέχρι και σήμερα βάλαμε πλάτη στον αγώνα για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού στην πατρίδα μας, στερούμενοι πολλές και πολύτιμες δραστηριότητες μας. Ωστόσο η εξακολούθηση της πολιτικής που υποτάσσει την υγεία και την ασφάλεια μας στη λογική του περιορισμού των κρατικών εξόδων και στις ανάγκες λίγων επιχειρηματικών ομίλων και γενικότερα των ισχυρών οικονομικών κύκλων στη χώρα και στην Π.Ε. Σερρών, τελικά ακύρωσε αυτόν τον αγώνα. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν λάστιχο για να εξυπηρετήσουν τους μεγαλοκαρχαρίες του τουρισμού, της εστίασης, αλλά και των αεροπορικών, ναυτιλιακών, κ.α. εταιρειών. Την ίδια στιγμή το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας έμεινε υποστελεχωμένο και ελλιπές σε προσωπικό και εξοπλισμό, ενώ ο ιδιωτικός τομέας της υγείας δεν επιτάσσεται από το κράτος, όπως απαιτούν οι έκτακτες συνθήκες, και εξακολουθεί να κερδοσκοπεί.
Η κυβέρνηση και όσοι σιγοντάρουν αυτή την πολιτική σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο έχουν τεράστιες ευθύνες γι’ αυτήν την εξέλιξη.
Ταυτόχρονα έχουν ευθύνες και για τη γιγάντωση των ανορθολογικών/συνωμοσιολογικών θεωριών που εμποδίζουν την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς στα πλαίσια της τακτικής τους να ανάγουν την αντιμετώπιση του ιού σε ζήτημα αποκλειστικής «ατομικής ευθύνης» του κάθε πολίτη, καταλήγουν να εκδίδουν αντιφατικά και αμφιλεγόμενα μέτρα/οδηγίες,» τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων Σερρών.

Σε αυτά τα πλαίσια και έχοντας πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών, τον υγειονομικό, αλλά και τον οικονομικό κίνδυνο που διατρέχουν οι ΑμεΑ και ο λαός των Σερρών, ο Σύλλογος:

• Καλεί τους ΑμεΑ και όλους τους πολίτες της Π.Ε. Σερρών να συμβάλλουν όσο μπορούν σε ατομικό επίπεδο για τη διακοπή διάδοσης της πανδημίας.

• Προσκαλεί τους Συλλόγους/Σωματεία/Συλλογικότητες της Π.Ε. Σερρών να πάρουν θέση υπέρ των επειγόντων αιτημάτων της ΕΝΝΙΣ και να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για:
o Τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση της πλήρους κάλυψης των αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, των Κέντρων Υγείας και των τοπικών ιατρείων στην Π.Ε. Σερρών.
o Τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση μέτρων που θα δυσκολέψουν τη διάδοση του ιού στους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, μεταφορών οπουδήποτε είναι απαραίτητο.
o Την έκφραση αλληλεγγύης σε συνανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη.

• Προτείνει στις οργανώσεις των ΑμεΑ σε όλη τη χώρα την ανάπτυξη κοινών δράσεων για την ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων:
o Καταγραφή από τους Δήμους όλων των οικογενειών ΑμεΑ. Οι Δήμοι και ο ΟΠΕΚΑ διαθέτουν στοιχεία από την παροχή των Αναπηρικών επιδομάτων.
o Οι υπηρεσίες των Δήμων να διασφαλίσουν οι ίδιες την τακτική επικοινωνία τους με τις οικογένειες των ΑμεΑ, προκειμένου να παρακολουθείται η κατάσταση τους και να εντοπίζονται ζητήματα που χρίζουν αντιμετώπισης.
o Επέκταση της ειδικής άδειας σε όλες τους εργαζομένους α) που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες β) που έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επιμήκυνση του χρόνου διάρκειας της για όσο διαρκή η πανδημία.
o Με ευθύνη του κράτους δωρεάν παροχή σε όλες τους ΑμεΑ και στις οικογένειες τους του απαραίτητου εξοπλισμού προστασίας από τον υιό (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια κ.α).
o Το κράτος να εγγυηθεί τη διενέργεια τεστ για τον εντοπισμό κρουσμάτων του υιού, μόλις κάποιος ΑμεΑ εμφανίσει συμπτώματα.
o Η πολιτεία να εξασφαλίσει την άμεση μεταφορά στα νοσοκομεία όσων συναδέλφων νοσήσουν από τον υιό. Αντίστοιχα να φροντίσει για την αποτελεσματική κατ’ οίκων νοσηλεία όσων συναδέλφων νοσήσουν για τον οποιοδήποτε λόγο από οποιαδήποτε αιτία όσο διαρκή η πανδημία.
o Μέτρα για την απρόσκοπτη πραγματοποίηση από τους ΑμεΑ, όλων των αναγκαίων δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση της σωματικής ή ψυχικής βλάβης τους (φυσικοθεραπείες, άλλου είδους θεραπείες, κ.α).

Κοινοποίηση