Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα γυμνάσια, αλλά να κλείσουν τα λύκεια, στους «γκρίζους» νομούς της Θεσσαλονίκης και των Σερρών.
Όπως εξήγησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται με την επιδημιολογική εικόνα των ιδίων των σχολείων και πρόσθεσε: «Όπως έχουμε ήδη αναφέρει τα σχολεία έχουν ανταποκριθεί πάρα πολύ καλά και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, τόσο στους μαθητές που προσαρμόστηκαν πάρα πολύ, όσο και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς μας. Ακόμα έχουμε δει ότι δεν υπήρχε μεγάλη ενδοσχολική διασπορά, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία, καθώς από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου, 73 σχολικές μονάδες και 621 τμήματα βρίσκονται σε αναστολή. Ποσοστό δηλαδή 0,52% και 0,76% αντίστοιχα με τα κρούσματα συνήθως να πηγαίνουν από έξω προς τα μέσα, και να μην υπάρχει διασπορά μεταξύ των μαθητών. Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά και το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει ότι δεν είναι το πρόβλημα τα σχολεία μας».
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, αυτό απεδείχθη και στην Καστοριά, αλλά και στην Κοζάνη. Σε όλες τις δειγματοληπτικές έρευνες που έγιναν στις περιοχές αυτές που ήταν στο κόκκινο, απεδείχθη ότι το ποσοστό θετικότητα στα τεστ ήταν κάτω της μονάδας, μόλις 0,6%.
Μόνο 4 τεστ ήταν θετικά στα 660 που έγιναν στοχευμένα στις περιοχές αυτές και μέσα στις εκπαιδευτικές μονάδες. Άρα, δεν υπήρχε θέμα διασποράς μέσα στα σχολεία.
Όμως, οι ειδικοί χθες αποφάσισαν ότι καλό είναι για τα Λύκεια της Θεσσαλονίκης και των Σερρών να εφαρμοστεί τηλε-εκπαίδευση και αυτό γιατί φοβούνται ότι σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη διασπορά, ενδεχομένως μέσα από την κοινότητα, σιγά – σιγά να μπει ο ιός και στα σχολεία.