Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν ο Δήμος Ηράκλειας και το «Χαμόγελο του Παιδιού»


Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του «Χαμόγελου του Παιδιού» και του Δήμου Ηράκλειας, υπεγράφη σήμερα, παρουσία- μέσω skype- του Προέδρου του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστα Γιαννόπουλου, του Δημάρχου Ηράκλειας Γιώργου Κουτσάκη, του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας Ανέστη Λαζαρίδη, της προϊσταμένης του τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Μαρίας Ράπτου, της συντονίστριας του Κέντρου κοινότητας και Κοινωνικής Λειτουργού Πασχαλίας Μπακούρα και της συντονίστριας του «Χαμόγελου Βορείου Ελλάδος» Ιωάννας Μακρή.

Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμφωνήθηκε από κοινού η συνεργασία μεταξύ μας σε επίσημο επίπεδο πλέον με σκοπό την ενδυνάμωση και την προστασία των ανηλίκων του Δήμου Ηράκλειας, την αξιοποίηση μηχανισμών παρέμβασης σε περιπτώσεις παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, την ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών και τεχνογνωσίας πάνω σε θέματα που αφορούν εξαφανίσεις ανηλίκων και ενηλίκων αλλά και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των δημοτών σχετικά με την παιδική κακοποίηση- παραμέληση, οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση αλλά και σε ότι έχει σχέση με εξαφανίσεις.

Η γραμμή 1056 θα είναι διαθέσιμη πλέον και στον Δήμο Ηράκλειας όλο το 24ωρο.

Θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες θα καταρτιστούν στις εξαφανίσεις ανηλίκων και ενηλίκων (Πολιτική Προστασία & Τμήμα Καθαριότητας).
Θα πραγματοποιηθούν προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής σε νήπια και εφήβους.
Αποφασίστηκε η από κοινού συνεργασία με σκοπό την από κοινού προώθηση της κοινωνικής φροντίδας, αλληλεγγύης, της προαγωγής υγείας των παιδιών τόσο στο επίπεδο της παρέμβασης όσο και στο επίπεδο της προστασίας των παιδιών.

Ο Δήμος Ηράκλειας, το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και το Κέντρο Κοινότητας αναγνωρίζοντας, ότι η άσκηση βίας πάσης φύσεως στα παιδιά, η εκμετάλλευση στα παιδιά πάσης φύσεως, ή ακόμα και παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, τα οποία δέχονται σοβαρές επιδράσεις από το περιβάλλον τους, είτε αυτό είναι οικογενειακό, είτε σχολικό, είτε ευρύτερο φιλικό, έχοντας ως συνέπεια την διακύμανση στην ψυχοκοινωνική του μετέπειτα εξέλιξη, είναι περιστατικά τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά και κατά αρμοδιότητα των φορέων με πλήρη συνεργασία μεταξύ τους για το καλό των παιδιών.

Σεβόμενοι τη μοναδικότητα των ατόμων, τηρώντας τα αυστηρά πρωτόκολλα τα οποία έχουν να κάνουν με το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων ο Δήμος Ηράκλειας καλεί όλους τους δημότες να είναι αρωγοί στο έργο μας και σε αυτή τη συνεργασία με ένα κοινό σκοπό. *** Τα παιδιά****

Μη διστάσετε να καλέσετε στο 1056 (είναι 24 ωρη γραμμή στήριξης) εάν δείτε κάτι που δεν σας είναι ευχάριστο ή ευχάριστο για κάποιον άλλον.

Λειτουργεί από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και είναι στη διάθεση κάθε παιδιού και ενήλικα για την παροχή υποστήριξης σε θέματα που τους απασχολούν.

Η Γραμμή 1056 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση φαινομένων Βίας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά (Σωματική, Σεξουαλική & Ψυχολογική Κακοποίηση, Παραμέληση, Bullying, Παράνομη διακίνηση & εμπορία).

Η Γραμμή 1056 είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.
Οι κλήσεις προς την Γραμμή 1056 είναι δωρεάν από σταθερό και κινητό τηλέφωνο, για κλήση από

καρτοτηλέφωνο ΔΕΝ απαιτείται τηλεκάρτα, ενώ η κλήση από καρτοκινητά δεν απαιτεί διαθέσιμες μονάδες.

Μέσω της Γραμμής SOS 1056 παρέχονται οι εξής υπηρεσίες:
• λήψη ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών για παιδιά σε κίνδυνο (κακοποίηση, trafficking, ασυνόδευτα παιδιά),
• ενεργοποίηση διαδικασιών για την άμεση παροχή προστασίας παιδιών σε κίνδυνο (επιτόπια παρέμβαση),
• ενεργοποίηση διαδικασιών για τη φροντίδα παιδιών που έχουν κακοποιηθεί και βρίσκονται στα νοσοκομεία (μεταβατικό στάδιο),
• διαχείριση αιτημάτων φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών στα 14 Σπίτια του Οργανισμού,
• παροχή κατευθύνσεων για κάθε θέμα και τη διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες.

Πλέον ο Δήμος Ηράκλειας θα μπορεί να παρέμβει αμέσως σε περιστατικό που αφορά το Δήμο, αφού η παραπομπή θα γίνεται αυτομάτως στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου κατόπιν υπογραφής του Συμφώνου.

Κοινοποίηση