Πώς θα αντιμετωπιζόταν κάποιος που πριν από δύο δεκαετίες θα τολμούσε να υποστηρίξει δημόσια ότι γυναίκα αθλήτρια θα μπορούσε να αγωνιστεί σε αντρική ομάδα ποδοσφαίρου;
Και όμως, αυτό αναμένεται να γίνει πραγματικότητα την επόμενη αγωνιστική περίοδο στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Ολλανδίας. Πριν από τη φοβερή ιστορία, μην ξεχνάτε ότι καθημερινά εδώ θα βρίσκετε τα πιο ψαγμένα προγνωστικά ποδόσφαιρο.
Η αλήθεια είναι ότι και στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν σημειώθηκαν ουκ ολίγα περιστατικά ανισότητας στον χώρο του αθλητισμού. Με το πέρασμα του χρόνου, ευτυχώς, συνεχώς μειώνονται. Αργά, αλλά με σταθερό ρυθμό. Και όπου εμφανίζονται τέτοιες συμπεριφορές, γίνονται αντικείμενο έντονης κριτικής και καταδικάζονται.
Η Καλλιπάτειρα και η πρώτη απόπειρα
Τα πράγματα, φυσικά, ήταν πολύ χειρότερα στην αρχαιότητα. Η Καλλιπάτειρα ήταν η πρώτη γυναίκα που έσπασε το αντρικό άβατο του αθλητισμού στην Αρχαία Ελλάδα. Ο πατέρας της ήταν ο Ολυμπιονίκης Διαγόρας. Εκείνη αψήφησε την σχετική απαγόρευση και μπήκε στον χώρο όπου διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί αγώνες μεταμφιεσμένη σε γυμναστή, προκειμένου να παρακολουθήσει τον γιο της στο άθλημα της πάλης. Όταν αυτός νίκησε, έτρεξε να τον αγκαλιάσει. Για κακή της τύχη, όμως, ο χιτώνας που φορούσε έπεσε και αποκαλύφθηκε. Δεν της επιβλήθηκε η θανατική ποινή για το “έγκλημα” της, καθώς ανήκε σε οικογένεια Ολυμπιονικών.
Τα Ηραία στην Ολυμπία
Οι γυναίκες στην αρχαιότητα είχαν τους δικούς τους αγώνες, που διεξάγονταν κάθε τέσσερα χρόνια στην Ολυμπία, προς τιμήν της θεάς Ήρας. Δεκαέξι γυναίκες από την Ήλιδα αναλάμβαναν τη διοργάνωσή τους. Στα Ηραία, δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι ανύπαντρες κοπέλες, που αγωνίζονταν με λυτά τα μαλλιά τους και φορώντας ένα χιτώνα μέχρι το γόνατο, προκειμένου να μπορούν να τρέξουν χωρίς ενοχλήσεις.
Η πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης
Η κόρη του βασιλιά της Σπάρτης, Κυνίσκα , ήταν η πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης και μάλιστα δύο φορές, το 396 π.Χ. και το 392 π.Χ., στο αγώνισμα των αρματοδρομιών. Αυτός ήταν και ο λόγος που απολάμβανε ιδιαίτερου σεβασμού από τους Σπαρτιάτες. Ο αδερφός της Αγησίλαος ήταν αυτός που την ώθησε να πάρει μέρος στους αγώνες, ενώ στην Ολυμπία υπήρχε και μπρούντζινο άγαλμα προς τιμήν της. Μία ακόμα Σπαρτιάτισσα, η Ευρυλεονίς ήταν η δεύτερη γυναίκα Ολυμπιονίκης και πάλι στις αρματοδρομίες το 368 π.Χ.
Το βέτο του Κουμπερτέν
Ο άνθρωπος που αναβίωσε τους Ολυμπιακούς αγώνες, ο βαρώνος Πιέρ Ντε Κουμπερτέν, ήταν παράλληλα και μεγάλος αρνητής της συμμετοχής των γυναικών. Δεν ήταν ο μόνος, φυσικά, καθώς, η συγκεκριμένη άποψη βρήκε πολλούς υποστηρικτές, μιας και ήταν συμβατή με τα τότε κοινωνικά ήθη. Υπήρξαν, βέβαια, και αντιδράσεις από μέλη της Ολυμπιακής επιτροπής, που τον κατέκριναν έντονα.
Η Κούπερ, το τένις και το γκολφ
Στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι, που διοργανώθηκαν το 1900, κατέκτησε για πρώτη φορά γυναίκα αθλήτρια χρυσό μετάλλιο. Η Σάρλοτ Κούπερ είχε κερδίσει ήδη τρεις φορές το τουρνουά τένις Γουίμπλεντον και κατάφερε να γίνει Ολυμπιονίκης, με την πρώτη θέση τόσο στο απλό, όσο και στο μικτό, όπου αγωνίστηκε με τον Ρέτζιναλτ Ντόχερτι. Το τένις και το γκολφ, άλλωστε, ήταν τα μοναδικά αθλήματα στα οποία είχε επιτραπεί η συμμετοχή γυναικών. Κάτι που άλλαξε το 1924, όταν και με απόφασή της, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επέτρεψε την συμμετοχή των γυναικών και στα υπόλοιπα αθλήματα.
Η Φόκεμα και η “επανάσταση” στην Ολλανδία
Οι γυναίκες κατάφεραν να σπάσουν και τα άβατα των σπορ που θεωρούνταν παλαιότερα “αντρικά”, όπως είναι το ποδόσφαιρο. Και με πολύ μεγάλη επιτυχία. Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι στην Ολλανδία θα μπορεί για πρώτη φορά γυναίκα άνω των 19 ετών να αγωνιστεί σε αντρική ομάδα, καθώς η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας έδωσε τη σχετική άδεια. Πρόκειται για την Έλεν Φόκεμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 1986 υπήρχε η δυνατότητα στη χώρα της τουλίπας να αγωνίζονται γυναίκες σε αντρικές ομάδες μέχρι τα 19 τους χρόνια. Η Φόκεμα, όμως, που αγωνίζεται στην Φοαρούτ από τα πέντε της, έστειλε σχετικό αίτημα στην ομοσπονδία και η απάντηση ήταν θετική. Με την ίδια να μην μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό της στις δηλώσεις της: “Είναι κάτι σπουδαίο για εμένα. Θα ήταν κρίμα να μην μπορώ να συνεχίσω, ευτυχώς μου απάντησαν θετικά στο αίτημα που έκανα. Είμαι πολύ χαρούμενη ενώ και οι συμπαίκτες μου είναι ενθουσιασμένοι που θα συνεχίσουμε να παίζουμε μαζί”, τόνισε μεταξύ άλλων.
Η Ναγκασάτο και η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου
Εκτός από τη Φόκεμα, ακόμα μία γυναίκα παίκτρια αναμένεται να αγωνιστεί σε αντρική ομάδα. Ο λόγος για τη Γιούκι Ναγκασάτο, η οποία παίζει στην Αμερική, στους Chicago Red Stars, και θα παραχωρηθεί με τη μορφή δανεισμού στην ιαπωνική Hayabusa Eleven. Η 33χρονη επιθετικός είναι η πρώτη γυναίκα της πατρίδας της που θα παίξει σε αντρική ομάδα. “Θα γράψει ιστορία, καθώς είναι η πρώτη που θα υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο”, ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση των Chicago Red Stars.
Η ανισότητα που μειώνεται
Όπως σε όλους τους τομείς της ζωής, την κοινωνία, την εργασία και την πολιτική, οι γυναίκες κατάφεραν να αποδείξουν ότι δικαιούνται ίσης μεταχείρισης και στον αθλητισμό. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, κέρδισαν το στοίχημα και απέδειξαν ότι μπορούν να τα πάνε ακόμη και καλύτερα από τους άντρες, σπάζοντας τα ταμπού και τις προκαταλήψεις. Το θετικό είναι ότι με το πέρασμα του χρόνου, τα περιστατικά ανισότητας με βάση το φύλο μειώνονται. Με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα εξαλειφθούν τελείως, τόσο από τον αθλητισμό όσο και από την κοινωνία, γενικότερα.