Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, καθώς οι συνεχείς και παρατεταμένες απαγορεύσεις κυκλοφορίας, έχουν επιφέρει στον κλάδο το «τελειωτικό χτύπημα».
Σε κάθε ανακοίνωση νέων μέτρων, τα πρώτα «θύματα» είναι τα γυμναστήρια και οι πρώτοι χώροι που βάζουν «λουκέτο».
Το 2020 έφερε τον… Αρμαγεδδώνα και οι ιδιοκτήτες είναι ανήμποροι να αντιδράσουν.
Μιλώντας στο Infonews24, ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου «ΑΤΜΑ club» της Θεσσαλονίκης Πλάτων Δεδέογλου, έκανε λόγο για «κατάρρευση» του κλάδου, ο οποίος από το Μάρτιο μέχρι σήμερα έχει δουλέψει στην ουσία μόλις 1,5 μήνα και ο οποίος απασχολεί περίπου 46 χιλιάδες άτομα.
«Δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για να βοηθηθεί ο κλάδος, που έχει τεράστια λειτουργικά έξοδα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης του κλάδου. Τα γυμναστήρια δεν είναι πηγή υπερμετάδοσης του ιού. Θα μπορούσαν να δουλέψουν με μικρές ομάδες και με προϋποθέσεις,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δεδέογλου, ο οποίος έθεσε μία ακόμη βασική παράμετρο:
«Σε περίπτωση που ανοίξει ο κλάδος, το πρόβλημα είναι αν ο κόσμος θα πηγαίνει στα γυμναστήρια, λόγω της φοβίας. Τα γυμναστήρια δεν θα έχουν πελατεία. Χρειάζεται άμεση στήριξη ο κλάδος των γυμναστηρίων, όχι με επιστρεπτέες προκαταβολές. Αρκετές χιλιάδες θα μείνουν στο δρόμο. Επιχειρήσεις που κατά τη διάρκεια της 10ετούς κρίσης δεν κινήθηκαν σωστά, δέχθηκαν το ‘τελειωτικό χτύπημα’. Αυτοί που θα αντέξουν είναι αυτοί που δούλευαν με χαμηλά έξοδα και δεν είχαν χρέη. Είναι ορατός ο κίνδυνος πολλά γυμναστήρια να μην ανοίξουν».
Ο ίδιος τονίζει πως θα πρέπει να υπάρξει αναστολή πληρωμών για ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, «πάγωμα» των τρεχουσών οφειλών και μείωση του ΦΠΑ που σήμερα είναι στο 24%.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της ιδιοκτήτριας γυμναστηρίου «Curves» στη Θέρμη Θεσσαλονίκης Φύλλις Βαλαβάνη:
«Ο κλάδος μας αυτή τη στιγμή δέχεται ένα πολύ σοβαρό πλήγμα οικονομικά. Νομίζω ότι η κυβέρνηση, ενώ σε γενικές γραμμές τα πήγε πολύ καλά, είναι υπερβολική στο θέμα των γυμναστηρίων, ίσως από άγνοια.
Από την 1η ημέρα που ανοίξαμε (15/6/20), ειδικά στα γυμναστήρια Curves, τα μέτρα προστασίας που πήραμε ήταν ακόμη πιο αυστηρά από αυτά που έθεσε ο ΕΟΔΥ. Χώροι πεντακάθαροι, με διαρκή απολύμανση, αποστάσεις, ολιγομελή τμήματα, αντισηπτικά, μάσκες κτλ.
Το καλοκαίρι που ανοίξαμε, τα περισσότερα μέλη μας επέστρεψαν με χαρά στα προγράμματα μας, προσαρμόστηκαν άμεσα με τους νέους όρους εκγύμνασης, ωστόσο τα ταμεία μας παρέμειναν άδεια, εφόσον τους 3 μήνες που ήμασταν κλειστοί (στους οποίους συνήθως κάνουμε το 40% του ετήσιου τζίρου μας!!!) τους δώσαμε ως παρατάσεις στα μέλη μας. Οι μήνες του καλοκαιριού είναι εκ φύσεως δύσκολοι μήνες, περισσότερα έξοδα (air condition, επίδομα καλοκαιριού, ελάχιστες νέες συνδρομές). Και το φθινόπωρο που επιτέλους καταφέραμε να βρούμε τον βηματισμό μας, κλείσαμε άδοξα στα τέλη Οκτωβρίου…
Πως θα μπορέσει ξανά να μας εμπιστευτεί το μέλος μας ή το εν δυνάμει νέο μέλος μας όταν έχει μπει η ταμπέλα του ‘χώρου με το υψηλότερο ρίσκο’;».