Λαϊκή Συσπείρωση κατά Δημάρχου Σερρών: «Απαράδεκτη η προσπάθειά του να βγάλει… λάδι την κυβέρνηση»


Για απαράδεκτη προσπάθεια να βγάλει… λάδι την κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο των Σερρών, καταγγέλλει τον Δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη, η δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση τεσσάρων συμβούλων συζητήθηκε το πλαίσιο των αιτημάτων των νοσοκομειακών ιατρών και αποφασίστηκε ομόφωνα απ’ όλο το Σώμα να συνταχθεί σχετικό κείμενο, αλλά στην επιστολή που συνέταξε όμως ο κ. Δήμαρχος τα παρουσιάζει όλα καλώς καμωμένα, «προφανώς για να γίνει αρεστός στο κόμμα του», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο Δήμαρχος Σερρών συσκοτίζει τις αιτίες για τις τραγικές ελλείψεις του νοσοκομείου μας, που είναι η χρόνια υποχρηματοδότηση και η διαχρονική υποβάθμιση του ΕΣΥ, αποσιωπά ότι τα κενά σε ιατρικό προσωπικό τα οποία υπάρχουν πολύ πιο πριν την πανδημία.

Η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συνεχίζει με τα εξής:
«Το νοσοκομείο λειτουργεί καλύπτοντας το 50% των οργανικών του θέσεων σε ιατρικό προσωπικό. Με το επικουρικό φτάνει μετά βίας το 60% της κάλυψης. Φυσικά τα δεδομένα αυτά ίσχυαν για πριν την πανδημία λειτουργία του. Όμως τώρα οξύνθηκαν και αποκαλύπτουν την εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής όσον αφορά την υγεία.
Αποκαλύπτουν όμως και τις ευθύνες των τοπικών διοικήσεων που δεν έβγαζαν κουβέντα τόσα χρόνια γι’ αυτά τα προβλήματα και τώρα κοιτάνε μουδιασμένες τους αριθμούς των κρουσμάτων να ανεβαίνουν.
Μας παρουσιάζει ο Δήμαρχος ως κατόρθωμα την αποψίλωση των τοπικών Κέντρων Υγείας. Πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι για την αναστολή της 24ωρης λειτουργίας των Κ.Υ. Στρυμονικού και Μαυροθάλασσας, πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που έμειναν τα χωριά χωρίς γιατρούς.
Είναι γνωστά όλα τα παραπάνω καθώς υπήρξαν παρεμβάσεις τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από τους υγειονομικούς. Η μετακίνηση του ιατρικού προσωπικού από τα ΚΥ προς το νοσοκομείο δεν είναι καινούρια ιδέα αλλά εφαρμογή της κατεύθυνσης που ήδη υπήρχε. Η λογική του «μπαλώματος» και του «μικρότερου κακού» δεν μπορεί να γίνεται σε αυτές τις στιγμές που δοκιμάζονται υγειονομικά όλοι οι πληθυσμοί της υπαίθρου.
Ο Δήμαρχος συσκοτίζει επίσης τις αιτίες για το φούντωμα της πανδημίας. Δε λέει κουβέντα για τα κρούσματα στους χώρους δουλειάς, στα καταστήματα που είναι σε λειτουργία. Δε γνωρίζει για το άνοιγμα των συνόρων στον Προμαχώνα το καλοκαίρι και την διέλευση εκατοντάδων τουριστών στη χώρα με λιγοστούς δειγματοληπτικούς ελέγχους. Δε ξέρει τίποτα για το συνωστισμό στα σχολεία με τα 25 τμήματα, για την έλλειψη ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ. Δεν παίρνει κανένα μέτρο για τα ειδικά σχολεία που εκπαιδευτικοί και μαθητές καθημερινά πηγαίνουν στις τάξεις, δίχως να ελέγχονται με τεστ covid.
Είναι πλέον φανερό, οι ανάγκες μας δε χωράνε στην οικονομία τους. Αν η τοπική διοίκηση θέλει να παίξει το ρόλο της και να παλέψει για τα συμφέροντα του Σερραϊκού Λαού έχει μόνο ένα δρόμο:
Να απαιτήσει (και όχι να ζητιανέψει) από την Κυβέρνηση την ενίσχυση όλου του προσωπικού του νοσοκομείου με άμεσες προσλήψεις, επιτάξεις ιδιωτών ιατρών και κλινικών (πριν να είναι αργά) και να στελεχωθεί άμεσα σε ιατροφαρμακευτικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Είναι καθήκον του Δήμου να απαιτήσει μέτρα ΤΩΡΑ και όχι να συμβιβάζεται με χορηγίες και δωρεές.
Να απαιτήσει μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε εργασιακούς χώρους, σε εργοστάσια, στο γηροκομείο, στα στρατόπεδα, σε ιδρύματα, στη δομή προσφύγων και γενικότερα όπου υπάρχει έγκλειστος πληθυσμός. Να επιδιώξει τη θωράκιση και την αξιοποίηση όλων των ΚΥ, των περιφερειακών ιατρείων, ώστε να λειτουργούνε πλήρως παρέχοντας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το σερραϊκό λαό να συνεχίσει να βρίσκεται κοντά σε όλο το υγειονομικό προσωπικό της ΠΕ Σερρών που δίνει τη μάχη για την προστασία της υγείας και της ζωής του.
Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία και το κοινό ψήφισμα των φορέων να μπούνε μπροστά και να διεκδικήσουν την προστασία της υγείας και της ζωής τους.
Η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να μπαίνει στη λογική του κόστους, των αντοχών της οικονομίας με κριτήριο το κέρδος. Ούτε να επικαλύπτει η ατομική ευθύνη (που απεδείχθη ότι ανέλαβε ο κάθε δημότης), την ευθύνη του κράτους και της σύγχρονης πολιτείας για παροχή δημόσιας δωρεάν φροντίδας υγείας προς όλο το λαό».

Κοινοποίηση