Β. Παπαευαγγέλου: «Αν υπήρχαν έξω σφαίρες αντί για τον αόρατο κορονοϊό, σίγουρα δεν θα χαλαρώναμε»


«Κανείς δεν είναι άτρωτος» δήλωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως έχουμε έναν πραγματικό πόλεμο και πως αν υπήρχαν έξω σφαίρες αντί για τον αόρατο κορονοϊό, σίγουρα δεν θα χαλαρώναμε, δεν θα δυσανασχετούσαμε που πρέπει να μείνουμε σπίτι, δεν θα κοιτάγαμε πώς να καταφέρουμε να ξεγλιστρήσουμε από τους περιορισμούς που μας ταλαιπωρούν.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, το σύστημα Υγείας θα εξακολουθήσει να πιέζεται για τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες ακόμα, στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, αφού ο αριθμός των νοσηλευόμενων, αλλά και των διασωληνωμένων ασθενών, θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας υπογράμμισε πως εξαιρετικά σημαντική είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων.

«Ενώ θα υπέθετε κανείς ότι σήμερα θα ήμασταν όλοι πολύ πιο προσεκτικοί αφού έχουμε έναν συγγενή ο οποίος νόσησε, δυστυχώς φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις η κούραση των περιορισμών υπερτερεί ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, λάθος αποφάσεις μας για ευκαιριακές απολαύσεις έχουν καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο για εμάς και για την οικογένειά μας, αλλά για ολόκληρη την κοινωνία. Είναι, λοιπόν, πιθανό ότι και η χαλαρή συμπεριφορά κάποιων, έστω λίγων, εν μέσω lockdown, η μη σχολιαστική τήρηση των μέτρων να οδήγησε και στη συνεχιζόμενη διασπορά και καθυστέρηση της ύφεσης του πανδημικού κύματος» είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Οι ασυμπτωματικοί και τα υποκείμενα νοσήματα

Όπως υποστήριξε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, είναι όμως μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε, επειδή κάποιος στο περιβάλλον μας νόσησε ελαφρά ή ήταν ασυμπτωματικός, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι εντελώς απρόβλεπτο ποιος θα κινδυνεύσει από αυτή τη νέα λοίμωξη.

Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στον μεγάλο αριθμό θανάτων και στην αναφορά περί υποκείμενων νοσημάτων:
«Είναι επίσης μεγάλο λάθος, και το ακούμε, να χαλαρώνουμε επειδή πράγματι μεγάλος αριθμός θανάτων αφορά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ας μην το χρησιμοποιούμε αυτό σαν δικαιολογία, σαν λόγο εφησυχασμού. Ας μην γελιόμαστε. Οι άνθρωποι αυτοί χάθηκαν από κορονοϊό, δεν θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν κολλήσει. Άλλωστε, βλέπουμε κάποιους 90άρηδες που είναι εντελώς ασυμπτωματικοί και παραδίπλα ανθρώπους στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους να ασθενούν βαριά, να παλεύουν και καμιά φορά να χάνουν τη ζωή τους».

Κοινοποίηση