Αυξήθηκε ο πληθυσμός των γερανών στην Κερκίνη

Οι γερανοί (Cranes / Grus grus) αυξήθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης. Τουλάχιστον 52 ξεκινούν την αναζήτηση τροφής συνήθως με το πρώτο φως, η οποία και μπορεί να κρατήσει μέχρι αργά το απόγευμα.

Για να υπερασπιστούν το έδαφός τους, οι γερανοί απειλούν τον εισβολέα και στη συνέχεια τού επιτίθενται, αν δεν απομακρυνθεί. Αυτή είναι συνήθως αποστολή του αρσενικού, αλλά μπορεί επίσης να γίνει από όλη την οικογένεια.

Συνήθως δύο ημέρες πριν από την έναρξη της αποδημίας, τα πτηνά παρουσιάζουν ανήσυχη συμπεριφορά. Φωνάζουν και «χορεύουν» περισσότερο, έχουν διαταραγμένο ρυθμό κατά τη διάρκεια των βραδινών τους πτήσεων πάνω από τις θέσεις κουρνιάσματος και είναι εξιταρισμένα.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ένα ζευγάρι μπορεί να είναι μαζί για πολλά χρόνια, τα τελετουργικά ερωτοτροπίας λαμβάνουν χώρα από το ζεύγος κάθε άνοιξη. Ο «χορός» τους εκφράζει πολύπλοκες κοινωνικές σχέσεις και μπορεί να συμβεί σχεδόν σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αλλά εντείνεται κατά την αναπαραγωγική περίοδο.

(Φωτογραφία από τη σελίδα του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης)

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •