Αυστηροποίηση των μέτρων στην Κοζάνη ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς- Ποια μέτρα θα ισχύσουν


Αυστηροποίηση των μέτρων που προβλέπει η ολική απαγόρευση, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, για την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, αυτή τη στιγμή στην Κοζάνη υπάρχουν 397 ενεργά κρούσματα, με 81 να νοσηλεύονται και με μέσο όρο ηλικίας τα 53,26 έτη, ενώ από την ιχνηλάτηση προέκυψαν 816 στενές επαφές υψηλού κινδύνου.

Τα μέτρα θα ισχύσουν από αύριο το πρωί και για επτά ημέρες.

Συγκεκριμένα αποφασίσθηκε:

1. Η επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από της 18:00 το απόγευμα έως της 05:00 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

2. Αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.

3. Αποφασίζεται η αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα (10) άτομα, καθώς και αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή, καθώς και τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.

4. Επίσης, αποφασίζεται η μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών. Επισημάνεται ότι ιδιαίτερη έμφαση των παραπάνω ελέγχων θα δοθεί στις περιοχές Βοΐου και Εορδαίας.

5. Επίσης, αποφασίζεται η εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

6. Αποφασίζεται μοριακός έλεγχος κάθε πέντε (5) ημέρες στους εργαζόμενους Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

7. Αποφασίζεται η μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

8. Επίσης, αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους Δήμους αυτούς, καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές, καθώς και ο περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο.

9. Επίσης, αποφασίζεται η υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης, από κοινού με τους Δήμους των περιοχών αυτών και την Αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

10. Τέλος, αποφασίζεται η εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης της εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

Κοινοποίηση