Κόντρα Δημάρχου Κοζάνης και ΕΟΔΥ με «φόντο» την επιδημιολογική κρίση και τα rapid tests


Η έξαρση του κορονοϊού στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό, ενώ τις τελευταίες ώρες μία κόντρα «υποβόσκει» μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του Δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του τελευταίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαλούτας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε πως ο Δήμος διαθέτει 3 χιλιάδες rapid tests και κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην περιοχή, ζητήθηκε η άδεια να γίνουν οι έλεγχοι στον ευρύτερο πληθυσμό.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης υποστήριξε πως χρειάζεται άδεια από τον ΕΟΔΥ για να διενεργηθούν οι έλεγχοι και πως δεν κατάφερε να βρει κάποιον υπεύθυνο από τον Οργανισμό, για να δοθεί η σχετική άδεια.

Άμεση ήταν η απάντηση του ΕΟΔΥ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του επεσήμανε τα εξής:
«Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας βρίσκεται σε κάθε περιοχή της χώρας και προσφέρει τις υπηρεσίες του με δωρεάν διαγνωστικούς ελέγχους σύμφωνα και με τις οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έχοντας υλοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες τεστ.
Στο πλαίσιο αυτό και αναφορικά με τις δηλώσεις του Δημάρχου Κοζάνης, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει ότι ουδεμία αρμοδιότητα έχει για τη χορήγηση άδειας πραγματοποίησης διαγνωστικών ελέγχων από τρίτους φορείς.
Οι φορείς που δύνανται να πραγματοποιούν ελέγχους για τον ιό SARS-CoV-2 μέσω ταχείας δοκιμασίας αντιγόνου καθώς και οι προϋποθέσεις διαγνωστικής επάρκειας των σχετικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων περιγράφονται στο ΦΕΚ 5198/24-11-2020 Β’.
Επιπροσθέτως, ο Δήμαρχος Κοζάνης, σε πρόσφατη επικοινωνία με στελέχη του ΕΟΔΥ, είχε δεσμευθεί να παραχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος των 3.000 κιτ δειγματοληψίας που διαθέτει ο Δήμος, στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, χωρίς όμως να έχει υλοποιήσει τη συγκεκριμένη δωρεά έως σήμερα».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •