Μετά από 400 χρόνια «συναντιούνται» Δίας και Κρόνος- Η μεγάλη σύζευξη- Πως θα την παρακολουθήσετε


Οι αστρονόμοι ετοιμάζονται για ένα θεϊκό θέαμα, όταν ο Δίας και ο Κρόνος «έρχονται» πιο κοντά μετά από σχεδόν 400 χρόνια.

Το ουράνιο γεγονός θα ξεκινήσει τη Δευτέρα όταν οι δύο μεγαλύτεροι πλανήτες του ηλιακού συστήματος εμφανίζονται δίπλα-δίπλα σε μια «υπέροχη σύζευξη» πάνω από τον ορίζοντα λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα.

Στο μακρινό παρελθόν, τέτοιες ευθυγραμμίσεις των πλανητών θεωρούνταν ως στοιχεία των μελλοντικών πραγμάτων, από μεγάλες πυρκαγιές και πλημμύρες έως τη γέννηση του Χριστού και την απόλυτη κατάρρευση του πολιτισμού.

Η σύνοδος θα κορυφωθεί στις 6.37 μ.μ. ώρα Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η σύζευξη θα είναι ορατή στη Βρετανία από περίπου τις 4.30 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. σε 15 μοίρες πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα.

Πώς να δείτε την υπέροχη συνένωση

Με γυμνό μάτι, και οι δύο πλανήτες θα είναι ορατοί, πολύ κοντά μεταξύ τους, αλλά όχι τα φεγγάρια του Δία ή τα δαχτυλίδια του Κρόνου. «Οπλισμένοι» με ένα καλό ζευγάρι κιάλια – μεγέθυνση 7x ή 8x – τα τέσσερα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία πρέπει να είναι ορατά. Σε πολύ μεγαλύτερη μεγέθυνση, τα κιάλια μπορεί να είναι βαριά και δύσκολα να συγκρατηθούν σταθερά.

Μια άλλη επιλογή είναι να παρακολουθείτε στο διαδίκτυο. Ορισμένες ομάδες αστρονομίας σε όλο τον κόσμο έχουν σχέδια για ζωντανή ροή της εκδήλωσης. Οι αστρονόμοι στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στοχεύουν να κάνουν ζωντανή ροή του τηλεσκοπίου στο YouTube.

Πηγή: theguardian.com

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •