Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «Αδικαιολόγητη η περικοπή 15% στις βασικές ενισχύσεις των αγροτών»


Το ζήτημα των οριζόντιων περικοπών κατά 15% στις βασικές ενισχύσεις που δικαιούνται οι αγρότες έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους 39 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, οι Βουλευτές αναφέρουν ότι ενώ οι αγρότες περίμεναν την πλήρη εξόφλησή τους για τα δικαιώματα που νόμιμα κατέχουν, η βασική ενίσχυση 2020 (βασική ενίσχυση, πρασίνισμα, νέοι αγρότες) μειώθηκε οριζόντια κατά 15%, ήτοι κατά 100 εκατ. ευρώ συνολικά.

Παράλληλα τονίζουν ότι οι αιτιάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι έωλες, ενώ η εκ των υστέρων δέσμευση, μετά τις έντονες και δίκαιες διαμαρτυρίες των αγροτών, για καταβολή το επόμενο διάστημα ενός 7% ακόμα, το ήμισυ δηλαδή του ποσού που δικαιούνται οι αγρότες, δεν επιλύει το πρόβλημα.

Οι Βουλευτές ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αιτιολογήσει γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν προχώρησε έγκαιρα στους απαραίτητους ελέγχους ώστε να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι πραγματικοί δικαιούχοι ενίσχυσης και ποιοι όχι, αντί να προχωρήσει σε οριζόντια περικοπή των ενισχύσεων που επηρεάζει το σύνολο των δικαιούχων.

Ταυτόχρονα ζητούν να γίνουν άμεσα όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες για να εντοπιστούν και να διορθωθούν τα προβλήματα που οδήγησαν σε αυτή την αρνητική κατάσταση. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να αναβαθμιστεί τεχνολογικά και να εκσυγχρονιστεί, ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα που θα συνεχίσουν να υφίστανται εξαιτίας της «τεχνικής λύσης» που έχει επιλεχθεί για την κατανομή των βοσκοτόπων.

Τέλος ζητούν να εφαρμοστεί άμεσα ο νέος ορισμός για το μόνιμο βοσκότοπο του Κανονισμού 2017/2393 (Κανονισμού OMNIBUS) με την κατάλληλη επικαιροποίηση του υποβάθρου του ΟΣΔΕ, που θα οδηγήσει στην αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων κατά περίπου 8 εκ. στρέμματα και θα περιορίσει τέτοια φαινόμενα, ενώ παράλληλα θα εξαφανίσει την απειλή οποιασδήποτε σύγκλισης των ενισχύσεων (μερικής ή πλήρους), απειλή που αν παραμείνει θα μειώνει συνεχώς τις ενισχύσεις της ΚΑΠ προς τους Έλληνες αγρότες.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •