Ποια ζητήματα έθεσαν στον Κ. Καραμανλή η ΟΕΒΕΣ και ο Εμπορικός Σύλλογος Σερρών


Ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Σερρών, Σωτήριος Κοτσαμπάς, συμμετείχε στη Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020, στο Διοικητήριο των Σερρών, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Παναγιώτη Σπυρόπουλο, παρουσία του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών, Κων/νου Καραμανλή, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του Νομού, από την πανδημία του κορονοϊού.

Μέσα από την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΣ αναφέρθηκε σε πολλά και μείζονα ζητήματα που αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας.

Από τα σημαντικότερα αποτέλεσε η διαχείριση της κρίσης την επόμενη ημέρα της πανδημίας και η λήψη των ανάλογων μέτρων στήριξης που θα αποτελέσουν το απαραίτητο τονωτικό στην τοπική αγορά.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΣ αναφερόμενος στον κλάδο της εστίασης έκανε λόγο για ένταξη σε ειδικό πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης μέσω ΈΣΠΑ, ενώ για άλλη μία φορά τόνισε την αναγκαιότητα να συνεχιστεί για όλο το επόμενο εξάμηνο το μέτρο της μείωσης των ενοικίων και των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να μην έρθει ο κλάδος αντιμέτωπος με περισσότερα ακόμη λουκέτα.

Κατατέθηκε επίσης ως πρόβλημα υπόψιν του Υπουργού και του Αντιπεριφερειάρχη το ζήτημα που έχει προκύψει με την ανανέωση των αδειών του Σωματείου των Μικροπωλητών στο Δήμο Σιδηροκάστρου ζητώντας άμεση επίλυσή του, μεταφέρθηκε η έντονη διαμαρτυρία των εκπροσώπων του κλάδου των Μεταφορών (Ιδιοκτητών Ταξί & Ιδιοκτητών φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως) για την έκτακτη εισφορά που επεβλήθη για το πετρέλαιο κίνησης, ενώ αναφορά έγινε και στην ανησυχία των τριών Σωματείων Υδραυλικών, Ηλεκτρολόγων και Συντηρητών καυστήρων για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί ως προς τη διαδικασία εγκατάστασης, παροχής και σύνδεσης του Φυσικού Αερίου σε περισσότερες περιοχές στο Ν. Σερρών.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΣ, Σωτήρης Κοτσαμπάς ζήτησε από τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, Κων/τίνο Καραμανλή τη διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθά, για μία πιο εξειδικευμένη συζήτηση επί των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες των Σερρών.

Ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη ήρθε η δέσμευση του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών για οριστικοποίηση της εν λόγω τηλεδιάσκεψης, η οποία και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα (28/12/2020) στις 3.30 το μεσημέρι, με τη συμμετοχή των τριών αντρών, του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών Κων/νου Καραμανλή, του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά και του Προέδρου της ΟΕΒΕΣΣ Σωτήρη Κοτσαμπά.

Η παρέμβαση και τα ζητήματα του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διοικητήριο των Σερρών συμμετείχε και ο Εμπορικός σύλλογος των Σερρών με την παρουσία της Προέδρου Κυριακής Μηλίγκα.
Η κ. Μηλίγκα κατά την τοποθέτησή της τόνισε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις των Σερρών με την αμφιλεγόμενη πρακτική τύπου click away.

Ζήτησε:
• Tην εφαρμογή κανόνων ισοτιμίας, ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους κλάδους του λιανικού εμπορίου.
• Το πάγωμα όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι την επαναφορά της ομαλότητας στην αγορά και την ένταξή τους σε μία γενναία ρύθμιση.
• Την άμεση αναστολή όλων των δόσεων επιχειρηματικών δανείων και την ρύθμιση του μεγάλου όγκου επιταγών που έχουν εκδοθεί με την προσδοκία του εορταστικού τζίρου. Την άμεση απόδοση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους μικρομεσαίους εμπόρους.
• Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για άσκηση επιτηδεύματος με τα καταστήματα κλειστά.

Η Πρόεδρος τόνισε ότι η απώλεια του εορταστικού τζίρου, τον οποίο περιμένανε όλοι οι έμποροι ως μάνα εξ’ ουρανού, θέτει νέα δεδομένα, ενόψει των οποίων η Κυβέρνηση θα πρέπει πλέον να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά την διαγραφή χρεών, ως άμεση, αποτελεσματική και κυρίως ρεαλιστική λύση.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •