Σέρρες: Μηνυτήρια αναφορά για το θάνατο 70χρονου από κορονοϊό


Στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών και παντός υπευθύνου, προτίθεται να προχωρήσει η οικογένεια ενός 70χρονου, που το Νοέμβριο έχασε τη ζωή του από κορονοϊό.

Όπως δήλωσε στην εκπομπή του Ράδιο Σιντική «Κάθε μέρα καλημέρα» και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κώττα, ο δικηγόρος της οικογένειας Γιάννης Γιάντσιος, η μηνυτήρια αναφορά θα κατατεθεί αρχές του επόμενου χρόνου στον Εισαγγελέα, με τις κατηγορίες της αμέλειας και της μη φροντίδας ασθενούς.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, ο κ. Γιάντσιος τόνισε πως ο 70χρονος στις 18 Νοεμβρίου εισήχθη στο Νοσοκομείο Σερρών, όπου διαπιστώθηκε ότι νοσεί από κορονοϊό.

Είχε δύσπνοια και μέχρι το βράδυ της πρώτης ημέρας ήταν με το οξυγόνο και η πορεία του οξυγόνου ήταν πτωτική.

Το βράδυ της επόμενης μέρας, το οξυγόνο έφτασε στο 68% και ρωτώντας γιατρούς, του είπαν ότι όταν το οξυγόνο είναι 68% τα πράγματα είναι πολύ άσχημα.

Παρόλα αυτά- σύμφωνα με τον κ. Γιάντσιο- δεν έγινε διασωλήνωση, απλά του έβαλαν μία μάσκα και στις παραπεμπτικές σημειώσεις τους έγραφαν ότι ο ασθενής βγάζει μάσκα και είναι ανήσυχος.

«Ξέρω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να δέσουν τον ασθενή, είναι τακτική που χρησιμοποιείται και είναι και σωστή» επεσήμανε ο κ. Γιάντσιος.

Στις 12 το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου, ο 70χρονος είχε πάλι οξυγόνο 68% και έκτοτε δεν μπήκε κανένας από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την επόμενη μέρα στις 10:51, μέσα σε 36 ώρες δηλαδή, ο 70χρονος απεβίωσε.

«Στη ληξιαρχική πράξη θανάτου λέει ότι απεβίωσε στις 7:00 και ειλικρινά δεν ξέρουμε τι γίνεται. Επί 11 ώρες δεν μπήκε άνθρωπος στο δωμάτιο του ασθενούς. Δημοσιοποιούμε το γεγονός, γιατί αμέσως μετά τις γιορτές θα καταθέσω την ήδη συνταχθείσα μηνυτήρια αναφορά, να αναλάβουν την υπόθεση οι εισαγγελείς και να εξετάσουν τι ακριβώς συνέβη στην προκειμένη περίπτωση. Είναι δυνατόν ένας πολίτης να αρρωστήσει, να πάει στο νοσοκομείο και να μην έχει τη φροντίδα που πρέπει; Πείτε μου ότι ήταν δύσκολες οι μέρες εκείνες, να το καταλάβω. Εγώ, όμως, ως φορολογούμενος πολίτης λέω ότι αν δεν υπάρχει προσωπικό, να προσλάβουν. Αν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, να μας το πουν» δήλωσε στην εκπομπή ο δικηγόρος της οικογένειας.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάντσιο, ο 70χρονος επικοινωνούσε με την οικογένειά του και τους ζητούσε να τον βγάλουν από το νοσοκομείο: «Τους έπαιρνε τηλέφωνο πριν πέσει στο 68% το οξυγόνο και τους έλεγε ‘πάρτε με από εδώ θα πεθάνω’. Όμως οι άνθρωποι δεν είχαν τη δυνατότητα να τον πάρουν. Έκαναν προσπάθειες και δεν τα κατάφεραν. Απεβίωσε τόσο γρήγορα, που δεν πρόλαβαν να κάνουν τίποτα κι αυτό τους έχει πειράξει αφάνταστα».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •