Δελής και Αβραμόπουλος: «Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα» (Φωτογραφίες και Βίντεο)

Τις περιοχές που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών επισκέφθηκε σήμερα κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Δελή, βουλευτή και τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, εκλεγμένο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα στελέχη του ΚΚΕ συζήτησαν με κατοίκους της περιοχής (Ψυχικό, Ευκαρπία, Αχινό, κλπ.) που είδαν το βιος τους να καταστρέφεται από την «πλημμύρα» των διαχρονικά εγκληματικών ευθυνών κυβερνήσεων και διοικήσεων Περιφέρειας και δήμων, που εδώ και δεκαετίες αρνούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Επίσης συναντήθηκαν με τους δημάρχους των δήμων, Εμμανουήλ Παππά και Βισαλτίας, όπου ενημερώθηκαν για τις σημαντικές καταστροφές σε καταστήματα, σπίτια, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, δημόσιες και δημοτικές υποδομές. Επιπλέον, επισκέφθηκαν το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας που για άλλη μια φορά υπέστη σημαντικές καταστροφές, καθώς στεγάζεται σε μια έκταση που βρίσκεται πολύ κοντά στον τελικό αποδέκτη των υδάτινων όγκων που κατεβαίνουν από τα βουνά.

Σε κάθε σταθμό της περιοδείας, η οργή των κατοίκων και η αγανάκτηση ξεχείλιζε καθώς για πολλοστή φορά βλέπουν το μόχθο μιας ζωής να πνίγεται στα νερά και στις λάσπες. Από αύριο ξεκινά ουσιαστικά η επίσημη καταγραφή των ζημιών από ειδικά κλιμάκια της Περιφέρειας, των δήμων και του ΕΛΓΑ, όμως εκτιμάται πως οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες και σε καλλιέργειες (σιτηρά, μηδική, καλαμπόκια, κηπευτικά, ενεργειακά φυτά, κ.ά.), αλλά και σε κτηνοτροφικές μονάδες. Δεκάδες είναι επίσης τα σπίτια και τα καταστήματα που έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές σε έπιπλα, οικοσκευές, αλλά και επαγγελματικό εξοπλισμό.

Οι πληγέντες ζητούν άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών και φυσικά άμεση και 100% αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν. Επίσης ζητούν, να σχεδιαστούν επιτέλους και να υλοποιηθούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να μην βρεθούν στην ίδια απελπιστική κατάσταση.

Στα έργα αυτά περιλαμβάνεται ο καθαρισμός και εκβάθυνση του Στρυμόνα και των παραποτάμων του και η ενίσχυση των αναχωμάτων τους, καθώς και έργα καθαρισμού και διευθέτησης χειμάρρων, τάφρων, έργα στο αρδευτικό δίκτυο κλπ..

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι δύο αντιπλημμυρικά έργα στο Δήμο Βισαλτίας που είχαν εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας το 2017, και αναμένονταν να υλοποιηθούν με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ απεντάχθηκαν το 2019 διότι δεν έγιναν εγκαίρως οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις. Τα έργα αυτά αφορούσαν τη διευθέτηση του χειμάρρου Ευκαρπίας στο τμήμα του που διασχίζει τον οικισμό ο οποίος πλημμύρισε και τη διευθέτηση της Τάφρου Σησαμιάς, συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις τους στη διάρκεια της περιοδείας, τα στελέχη του ΚΚΕ ανέδειξαν τις ευθύνες της πολιτικής που βάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο ζύγι «κόστους – οφέλους» και κάλεσαν τον λαό οργανωμένα να απαιτήσει άμεση εκτίμηση και γρήγορη αποζημίωση, εκτέλεση όλων των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής.

Ο Γιάννης Δελής μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «πρέπει να εκπονηθεί ένα γενικότερο σχέδιο για τις Σέρρες και συνολικότερα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε τα αναγκαία και επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα επιτέλους να πραγματοποιηθούν για να μπορούν οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους να μην κινδυνεύουν από μια δυνατή βροχή».

Σχετικά με τις καταστροφές στο Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας, ανέφερε ότι «θα χρειαστεί η βοήθεια της πολιτείας για την αποκατάσταση των ζημιών και ενδεχομένως τη μετεγκατάστασή του σε μια πιο ασφαλή περιοχή για τις δραστηριότητές του». Τόνισε όμως ότι αυτή η βοήθεια θα πρέπει να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά με σταθερή χρηματοδότηση, καθώς το ΚΕΘΙΣ επιτελεί σημαντικό έργο.

Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος σημείωσε ότι «αντίστοιχα προβλήματα έχουν προκύψει και στο παρελθόν τόσο στην ΠΕ Σερρών όσο και σε άλλες. Σε κάθε νεροποντή έχουμε πρόβλημα, αυτό που αλλάζει είναι το επίκεντρο. Και αυτό υπογραμμίζει την έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων».

Τόνισε τις ευθύνες της Περιφέρειας και για το γεγονός ότι πριν από λίγες μέρες ενέκρινε ένα ανεπαρκές και αποσπασματικό σχέδιο πολιτικής προστασίας που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη πρόληψης, πόρων και προσωπικού, αλλά και ένα τεχνικό πρόγραμμα που το χαρακτηρίζει η απουσία ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων.

Όπως είπε, «πρέπει να εκπονηθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη σε επίπεδο λεκάνης απορροής σε όλη την περιοχή, ξεκινώντας από τους ορεινούς όγκους με τα έργα ορεινής υδρονομίας, τη διευθέτηση των χειμάρρων, όλα τα αναγκαία έργα στο Στρυμόνα και αλλού. Ένα τέτοια έργο βεβαίως δεν γίνεται με ψίχουλα χρειάζεται σημαντικούς πόρους που πρέπει να ιεραρχηθούν γι’ αυτό κατά τη γνώμη μας πρέπει να δοθούν και έκτακτα κονδύλια και να αναπροσαρμοστεί το τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας, αλλά και να προωθηθούν έργα μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι άμεση ανάγκη». 

Πηγή: 902.gr

Κοινοποίηση