Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών: «Αντιπλημμυρικά έργα ή ‘έξυπνα υδρόμετρα’;»


Δριμεία κριτική για τις ελλείψεις όσον αφορά στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, άσκησε η δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σερρών.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:
«Για άλλη μία φορά ‘φταίνε τα έντονα καιρικά φαινόμενα’ για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την έντονη, ομολογουμένως, βροχή. Αυτό δεν δικαιολογεί την αδράνεια αυτής της δημοτικής Αρχής αλλά και των προηγούμενων στην ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων. Έργα που να μην έχουν το χαρακτηριστικό του ‘άρπα – κόλλα’ και ‘στην τύχη’ για τα μάτια του κόσμου. Έργα που να εντάσσονται σε ένα γενικό προγραμματισμό αντιπλημμυρικής προστασίας, που να ανταποκρίνονται στις νέες κλιματικές αλλαγές, και τις νέες γνώσεις της επιστήμης που στις μέρες μας έχει φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα.
Δεν θεωρούμε ότι η δημοτική Αρχή και η κυβέρνηση δεν κατανοούν την αναγκαιότητα των προτάσεων που έχουμε καταθέσει εδώ και χρόνια, αλλά και πρόσφατα, για την ανάγκη αντιπλημμυρικών και αντισεισμικών έργων. Απλά η πολιτική τους, η πολιτική των Ευρωπαϊκών κατευθύνσεων, δεν τα εντάσσει στα ‘επιλέξιμα’. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι αναγκαία για τη ζωή και τις περιουσίες του λαού, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, αλλά δεν θα τους αποφέρει κέρδη. Γνώμονας για την έγκριση οποιοδήποτε έργου είναι το τι κέρδος θα φέρει στους μεγάλους ομίλους, στις κατασκευαστικές εταιρείες, στους μεγαλοεργολάβους που θα τα χρησιμοποιούν.
Φωτεινό παράδειγμα τα ‘έξυπνα υδρόμετρα’ κόστους 22.190.000 €, που όχι μόνο δεν κόλλησε η έγκρισή τους αλλά κατέχει πανελλαδική και πανευρωπαϊκή (ΕΕ) πρωτιά. Ένα έργο που θα φέρει κέρδος στις κατασκευάστριες εταιρείες, τράπεζες, μεγαλοεργολάβους ενώ στο λαό καμιά μείωση του κόστους νερού, στους εργαζόμενους απολύσεις. Πληρεί όμως τις προϋποθέσεις για να μπει στα «επιλέξιμα».
Ο λαός μας δεν έχει ανάγκη από ‘έξυπνα’ υδρόμετρα αλλά από έξυπνα έργα αποτροπής των καταστροφών. Στο χέρι του είναι να δείξει ότι και αυτός έχει τη δύναμη όταν οργανωμένα απαιτεί και διεκδικεί τις ανάγκες του. Μέχρι τώρα η οικονομική δύναμη των μεγάλων εταιρειών, επιβάλει τις απαιτήσεις τους και υπογράφουν εύκολα κυβερνήσεις και αυτοδιοικητικοί τις εγκρίσεις τους.
Καιρός να δείξει και ο λαός μας τη δική του δύναμη και να επιβάλει τις δικές του απαιτήσεις οργανωμένα και διεκδικητικά. Η δύναμη που συσσωρεύεται όταν ο λαός αποφασίσει να γίνει αφέντης στον τόπο του είναι πολύ μεγαλύτερη. Το έχει δείξει η ιστορία. Μπορεί να τα καταφέρει γιατί υπάρχει η τεχνογνωσία, η επιστημονική κατάρτιση. Είναι καιρός να βγάλει τα συμπεράσματά του. Να σκεφτεί γιατί αυτός ο πλούτος που παράγεται γιατί δεν αξιοποιείται για να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο, να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του. Γιατί να θησαυρίζουν οι οικονομικοί κολοσσοί, οι επενδυτές ενώ ο λαός παράλληλα να πνίγεται, να καίγεται, να πεινάει, να πεθαίνει…. Μπορεί να αλλάξει την κατάσταση αν ο ίδιος οργανώσει την πάλη του για αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία.
Καλούμε λοιπόν το λαό να διεκδικήσει μαζί μας το δικαίωμα να ζει με ασφάλεια και να απαιτήσει:
• Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών παραγωγής, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και η αποζημίωση στο 100% του κεφαλαίου και του χαμένου εισοδήματος χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
• Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληττόμενων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια.
• Να αποζημιωθούν στο 100% και να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση των κατοικιών, κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού, εργαλείων, αυτοκινήτων, οικοσκευών, αγροεφοδίων, ζωοτροφών, κυψελών και εμπορευμάτων στους πληγέντες.
• Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος των αγροτών και των υπόλοιπων πληγέντων της περιοχής σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ – ΟΓΑ – ΟΑΕΕ – ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη για αγρότες και μικροεπιχειρήσεις.
• Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα.
• Να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων.
• Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού που υπολειτουργούν».

Κοινοποίηση