Αδελφοποίηση των Δήμων Σερρών & Κασσάνδρας για την ανάδειξη του Σερραίου ήρωα Εμ. Παππά


Την αδελφοποίηση του Δήμου Σερρών με τον Δήμο Κασσάνδρας με στόχο την ανάδειξη της προσφοράς του Σερραίου ήρωα του Αγώνα του 1821 Εμμανουήλ Παππά, 200 χρόνια από τον θάνατό του και από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών.

Σε μία συγκινητική συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή της Δημάρχου Κασσάνδρας Αναστασίας Χαλκιά, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021»για την αδελφοποίηση του Δήμου Σερρών με τον Δήμο Κασσάνδρας, στα εδάφη του οποίου πολέμησε ο Εμμανουήλ Παππάς.

«Ο Εμμανουήλ Παππάς αποτελεί την κορυφαία μορφή της Επανάστασης του 1821 στον Νομό Σερρών και στη Μακεδονία. Ωστόσο, η γνώση στο Πανελλήνιο για την προσωπικότητα και τη συμβολή του στην επανάσταση φαίνεται να είναι υποτιμημένη», τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και συνέχισε:
«Για αυτό μία από τις σημαντικές αποφάσεις της Επιτροπής Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021 ήταν η αδελφοποίηση με τον Δήμο Κασσάνδρας, προκειμένου να αναδείξουμε από κοινού και να υπενθυμίσουμε στις επερχόμενες γενεές, τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση του Εμμανουήλ Παππά για την Πατρίδα.
Μαζί με τον Δήμο Κασσάνδρας θα απαντήσουμε στις προκλήσεις, που δημιουργεί η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και για την αποκατάσταση του Εμμανουήλ Παππά στη θέση που του αξίζει στο πάνθεον των ηρώων του 1821. Η αδελφοποίηση και το Μνημόνιο Συνεργασίας, που θα ακολουθήσει θα αποτελέσουν την αφετηρία κοινών δράσεων και συνεργιών για την αποτύπωση κοινών μονοπατιών ιστορικής μνήμης και ανάδειξης προσωπικοτήτων που έβαλαν το στίγμα τους στην Επανάσταση του 1821».

Από την πλευρά της η Δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή της για την πρόταση αδελφοποίησης που δέχθηκε από τον Δήμαρχο Σερρών. Μάλιστα, η κυρία Χαλκιά επιφύλαξε μία έκπληξη στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς παρουσίασε το αντίγραφο της σημαίας-λάβαρο των επαναστατών της Κασσάνδρας κατά τον εξάμηνο αγώνα τους υπό τον Αρχηγό της Επανάστασης στη Μακεδονία Εμμανουήλ Παππά εναντίον των Τούρκων το 1821.

«Είναι μεγάλη η τιμή που συμμετέχω στη συζήτηση της πρότασης αδελφοποίησης με τον Δήμο Κασσάνδρας. Σύντομα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κασσάνδρας θα λάβει την απόφαση για την αδελφοποίηση με τον Δήμο Σερρών. Μας συνδέει ο μεγάλος ήρωας Εμμανουήλ Παππάς, που γεννήθηκε στις Σέρρες και πολέμησε στα στενά της Ποτίδαιας», σημείωσε η κυρία Αναστασία Χαλκιά.

Όπως γνωστοποίησε η κυρία Χαλκιά, η σημαία-λάβαρο των επαναστατών της Κασσάνδρας κατά τον αγώνα τους στις Πόρτες (Κασσάνδρα) το 1821 αναγνωρίστηκε πρόσφατα από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με βάση την ιστορική τεκμηρίωση του μελετητή Απόστολου Στρατή ως μία από τις σημαίες που χρησιμοποιήθηκαν στον αγώνα της ανεξαρτησίας της Ελλάδας κατά το 1821, και θα συμπεριληφθεί στη Συλλογή Σημαιών του Μουσείου στην ενότητα «αντίγραφα». Στη σημαία-λάβαρο περιλαμβάνεται, ως ένα από τα έξι χαρακτηριστικά της, μία σημαία μικρού μεγέθους κόκκινη με δύο λευκά άστρα του αρχηγού της Επανάστασης Εμμανουήλ Παππά.

«Νιώθουμε συγκινημένοι για αυτό το σύμβολο ηρωϊσμού και αγώνα, τη σημαία – λάβαρο των Επαναστατών της Κασσάνδρας. Το λάβαρο αυτό θα μπει σε περίοπτη θέση στους συμβολισμούς του Δήμου Σερρών», κατέληξε ο Δήμαρχος Σερρών.

Η πρόταση της «Δύναμης Σερραίων»

Πρόταση της «Δύναμης Σερραίων» να αναλάβει ο Δήμος Σερρών πρωτοβουλία για την ορθή ιστορική αποτύπωση του κεντρικού ρόλου του ήρωα ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ στην Επανάσταση του 1821, κατέθεσε η επικεφαλής της Παράταξης Αριάδνη Παπαφωτίου.

Στην ομιλία της στο Δημοτικό Συμβούλιο με αφορμή την Αδελφοποίηση των Δήμων Σερρών και Κασσάνδρας Χαλκιδικής, πρότεινε οι ενέργειες να ξεκινήσουν από το Υπουργείο Παιδείας.

Ολόκληρη η ομιλία της κ. Παπαφωτίου:
«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Δήμου και της Επιτροπής Εορτασμού για τα 200 χρόνια από το 1821, να αδελφοποιηθεί ο Δήμος Σερρών με τον Δήμο Κασσάνδρας Χαλκιδικής.
Η Ιστορία ενώνει τις δύο περιοχές ισχυρά μέσω του ήρωα ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ.
Θα εργαστούμε ώστε η αδελφοποίηση των δύο Δήμων να είναι ουσιαστική και με περιεχόμενο.
Εκφράζουμε την χαρά και την υπερηφάνειά μας για το δώρο που μας έφερε η Δήμαρχος Κασσάνδρας κ. Αναστασία Χαλκιά που συμμετέχει τιμητικά στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου.
Η ανακοίνωση της είδησης οτι ανακαλύφθηκε, πιστοποιήθηκε επίσημα και θα αναδειχθεί κατα πως της πρέπει η Σημαία-Λάβαρο που σήκωσε ο Εμμανουήλ Παπάς κηρύσσοντας την έναρξη του απελευθερωτικού Αγώνα στην Μακεδονία, αποτελεί ιστορική στιγμή και συγχαίρουμε τους μοχθήσαντες γι’ αυτό.
Καταλήγοντας, καταθέτουμε ως Δημοτική Παράταξη την εξής πρόταση:
Να αναλάβουμε ως Δήμος Σερρών την πρωτοβουλία αποκατάστασης της Ιστορικής προσωπικότητας του Εμμανουήλ Παπά και του παραγνωρισμένου ρόλου του στον Απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων.
Με συγκεκριμένες ενέργειές μας που θα πρέπει να ξεκινήσουν από το Υπ. Παιδείας, να καταφέρουμε τον εμπλουτισμό των Βιβλίων Ιστορίας των Σχολείων με αναλυτικά στοιχεία για την ζωή, την δράση, την προσφορά, την θυσία αλλά και τον κορυφαίο ρόλο του Εμμ. Παπά στην Επανάσταση του 1821.
Θα σας καταθέσουμε αναλυτικά και γραπτώς την πρότασή μας».

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •