Ομόφωνα εγκρίθηκε ο απολογισμός 2019 της δημοτικής αρχής Σερρών- Ποια θέματα «έβαλε» στο… τραπέζι η αντιπολίτευση

(Φωτογραφία αρχείου)

Σε ήπιους τόνους εξελίχθηκε η συζήτηση για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής Σερρών για το έτος 2019, ο οποίος και εγκρίθηκε ομόφωνα.

Να σημειωθεί πως το 2019 ήταν στην ουσία το μεταβατικό έτος από την τέως στη νυν δημοτική αρχή.
Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης τόνισε αρχικά πως όταν ανέλαβε η παράταξή του τη διοίκηση του Δήμου Σερρών υπήρχαν σε εξέλιξη μία σειρά από έργα και μελέτες σε διαφορετικό στάδιο υλοποίησης και πως αυτό που τέθηκε ως προτεραιότητα ήταν η επιτάχυνση των προσπαθειών για την ωρίμανση των μελετών και η ένταξη έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Επίσης, ο Δήμαρχος Σερρών ανέφερε:
«Διεκδικήσαμε σε αυτό το διάστημα και εν τέλει εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση της μελέτης έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση του νέου Κλειστού Κολυμβητηρίου στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας.
Θέσαμε τις βάσεις για την ανταλλαγή ακινήτων για τη «Δημιουργία νέου Δικαστικού Μεγάρου Σερρών» με ταυτόχρονη απόκτηση από τον Δήμο του νυν Δικαστικού Μεγάρου, όπως επίσης και για την παραχώρηση ακινήτου για τη «Δημιουργία νέου Πυροσβεστικού Σταθμού» και απελευθέρωση του νυν ακινήτου της Πυροσβεστικής για περαιτέρω αξιοποίηση από τον Δήμο.
Ακόμη, στον τομέα της Παιδείας υποβάλαμε προτάσεις για την «Ενεργητική Πυροπροστασία των Σχολικών Μονάδων», προϋπολογισμού 404.240 ευρώ καθώς και για την «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες», προϋπολογισμού 69.000 ευρώ.
Επίσης, καταθέσαμε την πρόταση του έργου για την επισκευή των εγκαταστάσεων και την προμήθεια εξοπλισμού του Δημοτικού Καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ πετυχαίνοντας την έγκρισή της.
Μεταξύ άλλων, δε, συμμετείχαμε στην πρόταση του ΦΟΔΣΑ για την Προμήθεια Εξοπλισμού Συλλογής Βιοαποβλήτων στους Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 600.285 ευρώ.
Όταν ενημερωθήκαμε για τον σχεδιασμό δημιουργίας τρίτης δομής προσφύγων στις Σέρρες, στείλαμε ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους υπεύθυνους ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε οποιαδήποτε εγκατάσταση νέων προσφύγων και μεταναστών στις Σέρρες, καθώς τα τελευταία χρόνια η περιοχή μας έβαλε πλάτη και με το παραπάνω μάλιστα στις προσπάθειες της πολιτείας για να αντιμετωπίσει αυτό το εθνικό πρόβλημα.
Ήταν μία μάχη που δώσαμε ενωμένοι, με αποφασιστικότητα και σθένος και την κερδίσαμε πετυχαίνοντας την αποτροπή της δημιουργίας νέας δομής στον Δήμο μας, μία σκέψη που υπήρχε μεν αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Απαντήσαμε σε θέματα καθημερινότητας και ποιότητας ζωής των Σερραίων.
Τους πρώτους μήνες της θητείας μας επικεντρώσαμε τις προσπάθειες μας σε παρεμβάσεις καλλωπισμού και πρασίνου στην πόλη αρχής γενομένης από τη μεταμόρφωση της Πλατείας Ελευθερίας, που γέμισε χρώματα και πράσινο, καθώς και σε άλλες αστικές παρεμβάσεις και βελτιώσεις.
Δρομολογήσαμε τον εξωραϊσμό των πλατειών και των εισόδων της πόλης με τον καλλωπισμό των κυκλικών κόμβων.
Απλώσαμε ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη και σχεδιάσαμε νέες κοινωνικές δομές, όπως το Κέντρο Πρόληψης για την Υγεία και ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια, που θα στεγαστούν στο κληροδότημα Αποστολίδη.
Για πρώτη φορά στον Δήμο Σερρών αρχίσαμε τη διανομή Κοινωνικού Συσσιτίου στα χωριά, ενώ υλοποιήσαμε μία σειρά από κοινωνικές δράσεις, όπως:
-η εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων του Δήμου στη χρήση των απινιδωτών,
-η διενέργεια δωρεάν τεστ μνήμης την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer,
-η συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Share medicine Life για χρήση εντελώς δωρεάν του προγράμματος της givmed για το Κοινωνικό Φαρμακείο,
-το χαριστικό παζάρι εξωσχολικών βιβλίων για μονογονεϊκές και κακοποιημένες γυναίκες και
-η ένταξη στο πρόγραμμα της Linguaphone για την εκμάθηση Αγγλικών.
Παράλληλα, διευρύναμε τον θεσμό του Κοινωνικού Φροντιστηρίου με την ένταξη των Κοινωνικών Μαθημάτων Χορού και Μπαλέτου.
Ακόμη, προχωρήσαμε στη στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας με στόχο την επαναδραστηριοποίησή της.
Εντατικοποιήσαμε τις ενέργειες για την αναβάθμιση του τομέα της Καθαριότητας.
Αναλάβαμε δράσεις για τη διαχείριση των αδέσποτων σε συνεργασία με τα Φιλοζωϊκά Σωματεία.
Προεκλογικά είχαμε δεσμευτεί για τη μεταφορά της Πολιτείας των Ευχών στο κέντρο της πόλης. Το πράξαμε το πρώτο διάστημα της θητείας μας.
Μεταφέραμε το επίκεντρο των εκδηλώσεων και των δράσεων στο κέντρο της πόλης, όπως ήταν η επιθυμία των Σερραίων δίνοντας στον κόσμο τη δυνατότητα να απολαύσει μία πιο λαμπερή Πολιτεία των Ευχών και ταυτόχρονα τονώνοντας την εμπορική κίνηση.
Ταυτόχρονα, εμπλουτίσαμε την Πολιτεία των Ευχών με νέες εκδηλώσεις και δράσεις, όπως τη διοργάνωση του Santa Claus Run και τη πρώτη Λευκή Νύχτα, ενώ φιλοξενήσαμε δεκάδες συλλόγους, σχολές χορού, θεατρικές ομάδες, σχολεία, κουκλοθέατρα, ορχήστρες και καλλιτέχνες.
Στο ίδιο πνεύμα της αύξησης της κινητοποίησης και συμμετοχής των Δημοτών μας κινηθήκαμε και με τη διοργάνωση άλλων δράσεων, όπως ο 35ος Γύρος της Πόλης των Σερρών.
Την ίδια στιγμή, προωθήσαμε τις διαδικασίες για την υλοποίηση των εμβληματικών έργων που αλλάζουν την εικόνα της πόλης.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ενισχύσαμε το έργο δημιουργίας της Πινακοθήκης «Κωνσταντίνος Ξενάκης» στο πρώην στρατόπεδο Παπαλουκά με τη δέσμευση 200.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020.
Ταυτόχρονα, κάναμε τα πρώτα μας βήματα για να υλοποιήσουμε το μεγάλο μας όραμα, την δημιουργία του Πάρκου Τεχνολογίας, Πολιτισμού & Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας EDEN PROJECT HELLAS με την επίσκεψη στο θεματικό περιβαλλοντικό πάρκο και εκπαιδευτικό κέντρο στην Κορνουάλη της Αγγλίας και τις επαφές που πραγματοποιήσαμε».

Στ. Φωτιάδης: «Δεν ακούστηκε τίποτε για τα μεγάλα θέματα»

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στέφανος Φωτιάδης, παίρνοντας το λόγο, υπογράμμισε αρχικά πως δεν ειπώθηκε το παραμικρό για τα μεγάλα θέματα, όπως είναι:
• η πολιτική προστασία και η προσαρμογή της στα νέα δεδομένα που δημιούργησε το φαινόμενο του θερμοκηπίου,
• τα στρατόπεδα,
• οι πράξεις εφαρμογής, με πολλούς δημότες να είναι «παγιδευμένοι»,
• η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, μετά και την παραδοχή του Δημάρχου πως ο Δήμος Σερρών είναι υποστελεχωμένος.
«Υπήρξε οργάνωση και είχε παρεμβατικότητα ο Δήμος σε θέματα όπως ήταν η τοπική οικονομία, η ανταγωνιστικότητα, η παροχή υπηρεσιών, το εμπόριο, η εξωστρέφεια; Φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν ήμασταν προετοιμασμένοι. Το 2019 ήταν ο χρόνος που είχε πολλές ευκαιρίες χρηματοδότησης για την τοπική αυτοδιοίκηση. Υπήρχαν 2 ΕΣΠΑ και για πρώτη φορά επιστροφή εθνικών χρηματοδοτήσεων» δήλωσε ο κ. Στέφανος Φωτιάδης.

Π. Χαραλαμπίδου: Επί τάπητος τα θέματα των παιδικών χαρών και των μεταναστών

Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Παρθένα Χαραλαμπίδου εξέφρασε την άποψη πως ο απολογισμός των πεπραγμένων θα ήταν καλύτερα να γίνεται νωρίτερα και να συνδυάζεται με την στοχοθεσία του Δήμου, ενώ στην τοποθέτησή της άσκησε κριτική για τη χρηματοδότηση των παιδικών χαρών, στην οποία αναφέρθηκαν τόσο η προηγούμενη, όσο και η παρούσα Δημοτική Αρχή ως «πεπραγμένο» του 2019 και πρόσθεσε:
«Αποτελεί σχεδόν αστείο ότι ακόμη και σήμερα παιδικές χαρές ακούμε αλλά δεν βλέπουμε, ενώ υπάρχουν παιδιά του δημοτικού σχολείου που δεν έχουν πάει ποτέ σε παιδική χαρά. Αλλά ακόμη και κατά το 2020 δεν έγινε καμία ενέργεια για τις παιδικές χαρές και τα χρήματα μεταφέρθηκαν στον προϋπολογισμό του 2021.
Επισήμανα δύο ελλείψεις της νέας Δημοτικής Αρχής που δεν πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2019.
Η πρώτη αφορά στο θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, που έναν χρόνο μετά την άγονη προσπάθεια εκλογής στην πρώτη πρόσκληση που δημοσιεύθηκε, η Δημοτική Αρχή δεν επανέφερε το θέμα (με νέα πρόσκληση), ώστε να αποκτήσει επιτέλους και ο Δήμος Σερρών Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Οι αρμοδιότητες που έχει η θέση αυτή είναι προς όφελος όλων μας, καθώς θα βοηθήσει τη Δημοτική Αρχή στην άσκηση των καθηκόντων της και θα συμβάλει στην αρτιότερη εξυπηρέτηση των δημοτών. Η δεύτερη επισήμανση αφορούσε στην μη σύσταση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών το οποίο κρίνεται απαραίτητο καθώς στα όρια του Δήμου μας έχουμε δομές προσφύγων και άτομα που θα εγκατασταθούν μόνιμα στην περιοχή μας, οπότε είναι σημαντικό να υπάρξουν και να ωριμάσουν οι κατάλληλες συνθήκες ένταξης στην κοινωνία μας».

Η απάντηση του Αλ. Χρυσάφη

Αναφερόμενος στο θέμα των παιδικών χαρών, ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης δήλωσε πως ήδη «τρέχουν» όλες οι διαδικασίες, που ξεκίνησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, επικαιροποιήθηκαν οι μελέτες για τις παιδικές χαρές που προγραμματίσθηκαν από την τέως δημοτική αρχή, ενώ με την πρόσθεση και νέων παιδικών χαρών, σύνολο 13, εντάσσονται σε μία ενιαία μελέτη, προκειμένου οι διαδικασίες να προχωρήσουν ταχύτερα, αλλά και για να υπάρξουν ολοκληρωμένες παιδικές χαρές.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Σερρών, ο διαγωνισμός είναι έτοιμος, θα «βγει στον αέρα» σε μερικές ημέρες και θα γίνει ηλεκτρονικά.

«Μέσα στο καλοκαίρι, τα παιδιά μας θα ξεκινήσουν να έχουν τις παιδικές χαρές που δικαιούνται. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει, περίπου, 30 παιδικές χαρές σε όλο το Δήμο. Οι μισές από αυτές, θα είναι έτοιμες μέσα στη χρονιά και την επόμενη χρονιά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες» υπογράμμισε ο κ. Χρυσάφης.

Αναφερόμενος στο θέμα των μεταναστών, ο Δήμαρχος Σερρών τόνισε πως το θεσμικό πλαίσιο έχει διαμορφωθεί, πως υπάρχει μία κεντρική πολιτική αποδοχής των μεταναστών και πως η δημοτική αρχή ακολουθεί την εθνική πολιτική.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •